Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ваксинация срещу COVID-19 при пациенти с онкологични заболявания

Ваксинация срещу COVID-19 при пациенти с онкологични заболявания

Могат ли хора с онкологични заболявания да се ваксинират?

Хората с онкологични заболявания могат да се ваксинират, както останалото население, с някои уточнения. Трябва добре да се прецизира моментът на ваксинация, ако ви предстои лекарствено лечение (химиотерапия, имунотерапия и др.), лъчелечение, ще бъдете оперирани или сте след операция. Причината е, че, за да има ефект от ваксината, е необходимо имунната ви система да не бъде потисната. Някои от формите на лечение водят до потискане на имунната система, поради което добре трябва да се прецени до колко удачно ще бъде точно в този момент да се ваксинирате. Съществуват препоръки около седмица преди и след операция да се избягва ваксинация. По време на химиотерапия принципно ваксинацията е възможна, но все още опитът е малък и обикновено се изчаква приключване на лечението. При пациентите на лъчелечение, както и при останалите, моментът на ваксинация трябва да се обсъди с лекуващия лекар, който ще вземе много фактори под внимание – място на облъчване, доза, общо състояние и д.р. Обратно, ако става въпрос за онкологично заболяване в миналото, или намиращо се в ремисия в момента, то можете да се ваксинирате както всеки друг във вашата възрастова група, веднага, щом ваксината е налична.

Важно е да знаете, че дори при потиснат имунен отговор на организма, ваксините срещу COVID-19 не могат да причинят това заболяване, защото никоя от тях не съдържа жив вирус. Най-много да не се получи очакваното ниво на защита.

Трябва ли хора с онкологични заболявания да се ваксинират?

Хората с онкологични заболявания са в група с повишен риск, за това – да, ваксинацията е препоръчителна. По принцип възрастта, в която са най-чести онкологичните заболявания предполага наличието на допълнителни хронични болести (сърдечно-съдови, ендокринни, белодробни и др.), което още повече налага те да бъдат ваксинирани с предпазна цел. Според Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България онкологично болните попадат във Фаза IV: Възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания.

Крият ли опасност ваксините и колко са ефективни?

Всеки лекарствен продукт може да крие опасности. В случая с ваксините всичко е въпрос на сравняване на ползите с възможните рискове. Отвъд проучванията, на база на които е дадено разрешителното за употреба на ваксините срещу COVID-19, данните от приложението им в реалния живот показват, че те в значителна степен предпазват от тежко протичане на заболяването и от смърт. В случаи на разболяване след ваксинация, то протича по правило по-леко. Вече се появяват проучвания, които показват, че и безсимптомното носителство на коронавирус при ваксинирани е пет пъти по-рядко спрямо неваксинираните.

  1. Коя е най-добрата ваксина?

Не съществува такава класация. Към момента няма проучване, което директно да сравнява отделните видове ваксини. Първите налични в България ваксини, използващи технология с информационна РНК, до момента показват добър прием на ниво пациенти, институции и дори държави по света. Третата внесена у нас ваксина беше обект на временни спирания на приложението и допълнителни изследвания. Към момента има страни, които я прилагат без специфични ограничения във възрастта над 18 години, в други – такива има, по-скоро с предпазна цел. Четвъртата одобрена за приложение в България ваксина се отличава от другите три с еднократния си прием. Важното, което трябва да се знае, е, че при всички ваксини ползите надхвърлят многократно рисковете. За да предпазите максимално здравето си, по-добре се ваксинирайте с налична ваксина, вместо да чакате специфично търговско име.

Къде мога да се ваксинирам?

Във всеки ваксинационен център – бил той в болница, медицински център или при личен лекар. За записване може да ползвате електронния регистър. Към момента не ви съветваме да приемате, че оттам може да изберете ваксина. Просто снабдяването е ограничено, което предопределя невъзможността за избор. Зелените коридори, за които може да следите медиите или при Вашия личен лекар, са друга алтернатива. В УСБАЛО от началото на годината има разкрит имунизационен кабинет. За информация за наличните ваксини и записвания, моля обадете се на 028076 299

Какво да направя, ако смятам, че имам нежелани реакции след ваксинация?

Уведомете медицинско лице, за предпочитане в мястото, където е поставена ваксината. Доколкото тези ваксини са нов продукт и събирането на информация с тях продължава интензивно, не се колебайте да ползвате и връзката за съобщаване на нежелани лекарствени реакции в ИАЛ.

Как да получа сертификат за направената ваксинация?

Сертификатът се издава след завършване на курса (2 ваксини за първите три регистрирани препарата) и е достъпен с електронен подпис във вашето медицинско електронно досие. При необходимост ваксинираните в нашия център могат да получат хартиено копие. Издаваме го безплатно

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.