Вие сте в: Начало // Всички публикации, Медик на годината // Награда за принос в управлението на здравеопазването получава ген.-майор проф. Стоян Тонев – началник на ВМА

Награда за принос в управлението на здравеопазването получава ген.-майор проф. Стоян Тонев – началник на ВМА

Наградата се връчва за постижения в изграждането, развитието и утвърждаването на лечебно заведение от нов тип, отговарящо на модерните стандарти за организация, техническо оборудване, структуриране и ефективно функциониране.

Наградата отличава ролята на ръководител, успял да превърне ВМА в структура с най-висока конкурентоспособност в контекста на дефинираните от НАТО стълбове на отбраната, в ключов елемент от националната сигурност, както и във водещо лечебно заведение, достъпно за и предпочитано от нуждаещите се български граждани.

Стоян Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. Завършва медицина във ВМИ в Пловдив. Работи като: началник на медицинска служба на авиополка в Чешнигирово, началник на кабинет по кожни болести във Военна болница – Пловдив, главен асистент и началник на отделение, заместник-началник и началник на Клиниката по кожни и венерически болести при ВМА. От 1 септември 2002 г. е началник на ВМА. Кандидат на медицинските науки (1991 г.), доцент (1991 г.), професор (2010 г.). Бригаден генерал от медицинската служба (2002 г.), генерал-майор (2007 г.). Има над 120 публикации, от които четири монографии и два наръчника.

Днес Военномедицинската академия се характеризира със:

- Модернизация, базирана на отлични резултати и висок мениджмънт

Красноречиво доказателство за цялостната ефективна дейност в периода 2003 г. – 2010 г. са постигнатите финансови резултати: приходите на ВМА през 2004 г. са увеличени 1,8 пъти спрямо 2003 г., през 2005 г. – 2,8 пъти, през 2006 – 3,5 пъти, през 2007 г. – 4,5 пъти, през 2008 г. – близо 5 пъти, а през 2009 и 2010 г. – независимо от икономическата криза – прирастът на собствените приходи се запазва.

В същото време за периода от 2002 г. до 2010 г. във ВМА са отворили врати 26 реновирани и оборудвани с най-съвременни технологии клиники и звена.

- Конкурентност чрез високоспециализирани кадри

При встъпването на генерал-майор Тонев в длъжност като началник на ВМА през 2002 г. в академията има само 1 професор, 5 звена са без хабилитирано лице, а 11 клиники са само с по едно, липсват лекари под 35-годишна възраст, а три от звената се ръководят от хора на пенсионна възраст. В момента в академията работят 809 лекари, от които десет са професори, 68 – доценти и старши научни сътрудници II степен, 46 – асистенти, 18 – научни сътрудници, като 70 лекари притежават научната степен “доктор”. Почти всеки от тях е с по две-три специализации, повечето от които – в най-престижните европейски и световни медицински центрове.

- Активна лечебно-диагностична дейност през 2010 г.

През изминалото деветмесечие на 2010 г. в многопрофилните болници за активно лечение в структурата на ВМА са извършени 195 491 амбулаторни прегледа, от които в МБАЛ в София – 109 553 (56.04%). Близо ¼ от прегледите са по спешност – 23.85%. Данните показват, че 44.89% от прегледите са на военнослужещи и цивилни служители в МО, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, в т.ч. прегледи преди заминаване и след завръщане от мисии извън страната, и годишни периодични медицински прегледи. На второ място по относителен дял са прегледите на здравноосигурени лица извън специфичния контингент на ВМА, които постъпват за болнично лечение по клинични пътеки на НЗОК – 29.12%, а на трето място – прегледи по спешност на пациенти извън контингента – 11.82%.

В стационарите на военните болници и санаториуми за периода са разкрити  1864 болнични легла, като през тях за стационарно лечение са преминали съответно 38 840 болни. 92.73% от преминалите болни са лекувани по клинични пътеки на НЗОК.

- Постоянна готовност за спешна помощ по суша и по въздухБлагодарение на добрия мениджмънт и управление ВМА разполага с  военнополева болница, която съответства на световните стандарти  - „Роля-2”, и може да се използва при мисии зад граница под егидата на НАТО и ЕС, както и за ликвидиране на медицински последствия от природни бедствия, промишлени аварии или терористични актове на територията на страната.

Единствена в страната ВМА разполага и със сертифицирани  авиомедицински звена, в постоянна готовност за оказване на евакуация по въздух на пострадали при тежки катастрофи, бедствия и аварии.

Награденият получи от „Форум Медикус” специална грамота и картина, наречена „Сърце”, на художника Ромил Калинов, както и поздравителни адреси от президента на републиката Георги Първанов, от премиера Бойко Борисов, от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и от министъра на отбраната Аньо Ангелов, от БЛС и от НЗОК.

Традиционното сметало – закачка, бе връчено от първия носител на званието „Здравен мениджър на годината” д-р Димитър Димитров, който заяви:

Добрият мениджър управлява в условия на хаос

- За мен – като първи носител на наградата, е особено удоволствие, че „Форум Медикус” се интересува от мениджмънта, от новия път в системата. Защото, както е известно, съществува огромна разлика между администратора и мениджъра. Питър Дракър, който е бащата на мениджмънта в света, казва, че мениджмънтът е управление не в хубаво време, а в хаос. Това означава, че мениджърът е човекът, който бори хаоса, стимулира своята организация. А както е известно, най-сложният комплекс в управлението на социалния живот е болницата.

За мен е изключително удоволствие да връча този приз, който символизира успеха, и чрез ген. Тонев да пожелая успех на целия екип на ВМА.

Сдържано развълнуван, ген.- майор проф. Стоян Тонев отговори на поздравите:

Медицината не признава граници

- Това високо отличие е по-скоро награда за структурата. Радвам се, че мога да работя с хората във ВМА, защото в крайна сметка какво е един ръководител, ако той не разчита на екипа си. И ако трябва да парафразирам Швейк, мога да кажа, че „всичко си върви много добре, когато мениджърът не се меси в работата”.

Искам да подчертая, че много по-важна е наградата за нашия екип, който преди една година бе в Хаити. Наши специалисти са работили в Никарагуа, в Куба, във Венецуела. Преди време, когато изпратихме екип в Пакистан, се оказа, че трима тамошни министри са завършили в България. На практика медицината е единственото нещо, което не признава каквито и да е граници.

Бих желал да разкажа интересен случай от Афганистан, където един френски взвод попадна в засада. Тогава нашият медицински екип им оказа помощ, благодарение на което бяха спасени 18 французи. Колегите получиха благодарности лично от президента Никола Саркози, който им подари по един часовник Бреге. Той заяви: Бреге нося аз, носи Путин, носили са Наполеон и Пушкин. Сега и вие – българите спасители, ще носите такъв часовник.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.