Вие сте в: Начало // Всички публикации // Професионално настъплание срещу болестта на Паркинсон

Професионално настъплание срещу болестта на Паркинсон

– Хората с установена Паркинсонова болест имат възможност за безплатни прегледи при водещи невролози от 4 ноември т.г. до края на месеца. България разполага с всички съвременни методи в терапията и в късните фази на болестта, които се изплащат изцяло от НЗОК. Това съобщи акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология, изп. директор на УМБАЛНП „Св. Наум“. Кампанията се провежда в определени лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

– В България пациентите са между 12 000 и 15 000. Напоследък идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4 – 5 години. Това е характерно и за Европа, където 30% от пациентите се диагностицират с 2 до 3 години закъснение. У нас е малко повече, обясни още акад. Миланов. –Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерни са треморът, несръчността и др., уточни той.

– Депресията, особено когато се появява внезапно на 55-60-годишна възраст, трябва да се проучва по-внимателно, защото често тя е сред първите симптоми на болестта на Паркинсон, допълни акад. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“, зам.-председател на дружеството. Той обърна внимание и на друг характерен ранен симптом – нощните кошмари и бурните резки движения насън, които при много пациенти се появяват преди двигателните оплаквания.

Кампанията „Върни си контрола над Паркинсон“ е насочена предимно към пациентите, които от години са на терапия, но чувстват, че тя все по-малко им помага. За пациентите е много важно да бъдат диагностицирани в прехода към късните фази на болестта, за да запазят качеството си на живот. Късната болест на Паркинсон настъпва, когато пациентът все по-често се нуждае от повече дози леводопа дневно, периодът без симптоми се скъсява до 2 часа дневно, болният има поне един час обезпокоителна дискинезия дневно.

– Когато приемите на стандартните лекарства под формата на таблетки станат над 4 пъти на ден, това е белег, че с този вид лечение трудно ще се справим. Тогава идват на помощ съвременните терапии, които дават възможност за нов начин на живот на пациентите, с равномерна доза лекарство през денонощието, подавана директно, обясни акад. Трайков.

– Става дума за съвременните терапии при болестта на Паркинсон, които се заплащат от НЗОК вече 10 години. Извършват се вливания на лекарството, дозирано от компютър, чрез помпичка, директно в дванадесетопръстника. Изкуството е да се настрои необходимата индивидуална доза за пациента, обясни акад. Миланов. Той обобщи експерименталните иновативни подходи в лечението, по които се работи в момента – насочен ултразвук, чрез който се унищожава определено ядро в мозъка. Усилено се правят изследвания и проучвания за създаване на ваксина, каквато специалистите очакват.

Антон Константинов от Национална организация на болните от късен Паркинсон изрази безпокойство за много болни от страната, които питат къде може да получат консултация при специалист. Той информира, че се работи по идея за създаване на дневен център за пациенти в София.

Специалистите подчертаха, че достъпът на пациенти от цялата страна до водещите центрове в лечението на Паркинсонова болест е свободен и гарантиран. В УМБАЛНП „Св. Наум“ и в Александровска болница всеки пациент може да дойде за преглед и консултация през всеки работен ден, със или без направление от НЗОК.

Допълнителна информация

 • Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 млн. души в света.
 • Тя се нарежда на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания в глобален мащаб след болестта на Алцхаймер.
 • Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години, но все повече застрашава и по-млади хора.
 • Специалистите са единодушни и за факта, че Паркинсоновата болест се „подмладява” и застига хора в активна възраст.
 • По-често боледува бялата раса, като болестта засяга 1.5 пъти повече мъжете.
 • Средно 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналата форма на страданието, а в последния стадий – след още 3-4 години.
 • Според епидемиологични данни броят на болните в България е около 12-13 000 души. Над 1200 от тях или 10% са в тежък стадий на болестта.
 • Причините за Паркинсоновата болест са все още неизвестни. Дълго се е подозирало, че известна роля имат някои фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди, но все още науката няма точен отговор дали наистина е така. В допълнение има гени, които могат да отключат болестта след мутация.
 • В повечето случаи Паркинсоновата болест не е наследствена. Въпреки това е установено генетично предразположение към болестна форма близка до болест на Паркинсон. Съществуват малък брой случаи, при които мутации на определени гени причиняват Паркинсон.
 • Треморът, сковаността в мускулите, забавянето на движенията, промяната в походката, влошеното обоняние са сред първите симптоми на Паркинсоновата болест.
 • Лекарствата облекчават симптомите на заболяването, но при приблизително 10% от страдащите болестта прогресира до такъв момент, в който контролирането на моторните симптоми чрез прилагане на конвенционални терапии става много трудно или дори невъзможно.
 • За болните в късен стадий съществуват модерни терапии, които могат да облекчат състоянието им, но те трябва да бъдат избирани и прилагани с индивидуален подход.

За приемането и адаптацията на пациентите към заболяването освен медицинските терапии повлияват положително: физическа активност, пълноценен живот и подкрепа за психологическо и емоционално справяне с диагнозата.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.