Вие сте в: Начало // Всички публикации // Израел – ВаксиНация

Израел – ВаксиНация

Първата ваксина срещу COVID-19, приложена в Израел, вече е музеен експонат. Тя е изложена в стъклена витрина в кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху, а под нея има надпис: „Една малка инжекция за отделния човек, една гигантска стъпка за здравето на всички нас“. Именно тази перифраза на думите на Нийл  Армстронг при стъпването на Луната използва Б. Нетаняху, когато на 19 декември м. г. пръв в Израел получи първата доза на ваксината на Pfizer/BioNTech. (Премиерът бе първият, който получи и втората доза на ваксината на 9 януари т. г.).  Така започна

операцията „Hozrim LeHayim“

(„Връщане към живота“), която предвижда до 20 март т. г. да бъдат ваксинирани 5,2 млн. души от общо 9,2-милионното население на Израел.

Само месец по-късно са налице важни жалони по пътя към тази цел:

- представител на арабското население на еврейската държава на 3 януари стана едномилионният жител, получил ваксината;

- учителка в детска градина на 15 януари стана двумилионният ваксиниран, след като бе дадено началото на имунизацията на над 50-годишните;

- с първата доза  са ваксинирани над 80% от приоритетната рискова група – хората над 70-годишна възраст и медицинския персонал, и 68% от тези на възраст 60-69 години;

- за един месец са ваксинирани общо 2,2 млн. души;

- над 420 000 души вече са получили и втората доза на ваксината.

В момента Израел е на гребена на

трета вълна и в трети строг локдаун

На 17 януари т. г. броят на жертвите на COVID-19 надхвърли 4000, като една четвърт от тях са починали през последния месец. На 19 януари бяха отчетени 10 000 нови случая  – най-големият брой за едно денонощие от началото на пандемията. Според експерти скокът при новите случаи в голяма степен (30 – 40 на сто) се дължи на разпространението в страната на новия, английски вариант на коронавируса, който в близко време ще стане доминантен. Засечени са и единични случаи на заразени с южноафриканския вариант.

Премиерът Нетаняху обаче е оптимист за крайната победа: „Ние ще сме първата държава в света, която толкова бързо ще е ваксинирала успешно цяла популация и ще станем модел за другите  страни как може да се спре пандемията и да се върнем към нормалния живот“, заяви Б. Нетаняху, когато на 8 януари съобщи за

сделката с фармацевтичния гигант Pfizer

Предвиждат се ритмични седмични доставки на ваксини в количества от стотици хиляди, за да се стигне до общо 10 млн. дози през март. Междувременно на пазара се появи и ваксината на Moderna, от която до средата на януари в Израел са получени 100 000 дози.  Под обществен натиск здравното министерство публикува договора с Pfizer, с изключение на търговските му клаузи, предвиждащ Израел да предоставя статистическа информация на компанията за хода и за резултатите от ваксинацията. Здравните власти изтъкват, че ще бъдат предоставяни само публично достъпни данни, които в същия вид ще бъдат изпращани и на Световната здравна организация.

Преференциалното третиране на Израел очевидно има своята висока цена и в буквален смисъл – според медийни информации Израел плаща с 40% повече от САЩ за единична доза, а разликата в сравнение с ЕС е още по-голяма. За Израел цената е почти 23 евро за доза, докато според числата, обявени по погрешка в интернет от белгийски правителствен служител, дозата в ЕС струва 12 евро. Но дори и при тази цена стойността на цялата сделка – 1 млрд. шекела (1 израелски нов шекел (ILS) = 0.2556 EUR), е почти колкото са  загубите, които израелската икономика търпи само за два дни в локдаун.

Както често се случва, успехът има много бащи

„В 17-ия ми поред разговор с моя приятел, изп. директор на Pfizer, се разбрахме за огромна доставка на ваксини за Израел, което ще ни позволи да ваксинираме всички израелски граждани на възраст над 16 години в рамките на два месеца“, каза премиерът Нетаняху, визирайки личната си роля в този процес. Двумесечният срок изтича на 20 март, 3 дни преди парламентарните избори в страната.  Според анализатори премиерът, който трябва да се изправи пред съда по обвинения в корупция, разчита на успех в овладяването на пандемията, за да бъде преизбран.

„Голяма част от заслугата е на Нетаняху, но не на Бенямин, а на леля му, юристът Шошана Нетаняху“, написа в. Haaretz. В края на 80-те години тя ръководи комисията, изработила закона за здравното осигуряване и за бюджетната структура на здравните фондове.

Организацията, създадена от четирите здравни каси

е в основата на безпрецедентната за света скорост на сегашната кампания. И още – универсалното здравно покритие, акцентът върху превантивната медицина, равният достъп до качествена здравна помощ във всяко кътче на сравнително малката територия, относително по-младото население, което позволява бързо да бъдат обхванати рисковите групи и най-вече – напълно дигитализираното здравеопазване. Както обяснява изп. директор на фонда Meuhedet Сигал Розенберг: „Пълната информация, която съхраняваме за осигурените, ни позволява бързо да генерираме графиците за ваксинация – кой е с приоритет заради възраст и хронично заболяване, кой е следващ и кой може да изчака. Целият процес ни отне 10 минути“.

Стимул за участие е и обещанието за повече свобода на движение чрез

„зелени паспорти“

Седмица след инжектирането на втората доза техните носители няма да бъдат карантинирани, дори след контакт с потвърден носител на коронавирусна инфекция. Идеята е документът да осигурява достъп до масови културни събития, ресторанти, кафенета, молове, хотели, фитнес зали, но да не важи в образователната система, на работното място, в кварталните магазини и в обществения транспорт. Медии съобщават, че израелското външно министерство е направило сондажи в някои страни притежателите на израелския зелен паспорт да не бъдат карантинирани в съответните дестинации.

За кратко време първоначалният скептицизъм бе последван от

наплив за ваксинация

В поликлиники, болници, импровизирани центрове, в колите на паркинги – навсякъде се ваксинира 7 дни в седмицата, с тенденция да се премине и към нощни смени. В процеса се включиха и 700 медицински лица от израелската армия. Арон Афек – зам. директор на болничната верига Shеba, изтъква главната заслуга:  „Израелците сме много ангажирани, гъвкави в реакциите си  хора, които могат да действат бързо и ефективно при кризисни ситуации, каквато безспорно е сегашната – ние сме в състояние на война с коронавируса“.

Не подлежат на ваксинация децата и подрастващите под 16 години, бременните и кърмачките, планиращите бременност в рамките на месец след втората доза, възстановяващите се от COVID-19, хората с тежки алергии. След няколко случая на критично болни бременни жени на 20 януари здравното министерство препоръча ваксината и за този контингент, при наличието на повишен риск от заболяване и след консултация с наблюдаващия лекар.

И още правила: В период от 35 дни се пазят необходимите количества ваксини, за да се гарантира и втората доза за получилите първата. Хората с положителен тест след първата доза няма да получат втората. Карантинираните ще бъдат ваксинирани три дни след изтичане на карантината, дори да е изтекъл периодът от 35 дни.

Според вестник Jediot Achronot Pfizer и Moderna гледат на Израел като на идеален „пилотен проект“

Чрез него те могат да демонстрират успеха на своите ваксини. „Ефикасността на ваксините по време на клиничните изпитвания беше 95%, но големият проблем сега е какво се случва в реалния живот. Във фаза III на проучването на Pfizer бяха включени 8700 души на възраст от 56 до 85 години, а досега (към средата на месеца) поне с една доза у нас са ваксинирани повече от 1 милион души на 60 и повече години – това е над 120 пъти повече от броя на включените в изпитването“- така ръководителят на лабораторията по имунотерапия в Университета Bar Ilan Кирил Коен обяснява важността на изводите от това гигантско постмаркетингово проучване.

Първите данни за ефикасност

са противоречиви. Споменатият проф. Аш заяви на правителствено заседание на 19 януари, че първата доза на ваксината защитава от COVID-19 в по-малка степен от предварителните очаквания и може би тя няма да е толкова ефикасна срещу новите варианти на вируса. По данни на здравното министерство над 12 400 души са с положителен тест за коронавирус, след като вече са получили първата доза на ваксината, сред тях са и 69 души, които са получили и втората доза. Това представлява 6,6% от 189 000 ваксинирани, които са тествани в дните след ваксинацията.

Самите здравни фондове също излязоха с първи данни от обсервационни проучвания. Според най-големия израелски здравен фонд Clalit рискът от коронавирусна инфекция намалява с 33% 14 дни след първата имунизация, а според  фонда Maccabi рискът намалява от 40 заразени на 100 000 души в първите 12 дни след ваксинацията до 15 на 100 000 души между 13-ия и 21-вия ден, т. е. с 60%.

Медицинският център Sheba съобщи данните от серологично проучване, според които участниците, получили и втората доза на ваксината, генерират от 6 до 20 пъти повече антитела срещу COVID-19, отколкото прекаралите заболяването. Според други данни на здравното министерство от почти 2 милиона ваксинирани само 1127 души са подали сигнал за странични ефекти от имунизацията. Най-често споменаваните са слабост, световъртеж, главоболие и повишена температура, а 293 от случаите са комбинирани. Други 307 души съобщават за локални симптоми на мястото на убождането – болка, ограничение на движенията, подуване и зачервяване. Трима души съобщават за метален вкус в устата, двама са имали затруднено дишане, а един човек е колабирал.

Най-сериозните реакции са 13 регистрирани случая на ваксинирани с преходна слабост или парализа на мускулите на лицето. Те няма да бъдат имунизирани с втората доза.

Както можеше да се очаква, въпросът с ваксините бе вплетен в „гордиевия възел“ на близкоизточния конфликт. Правозащитни организации призоваха Израел да предостави

ваксини и за палестинците

в намиращите се под израелска блокада територии. Според споразумението от Осло от 1993 г. здравеопазването в тези територии е отговорност на Палестинската автономия и на организацията Хамас, която управлява Ивицата Газа, но страните трябва да си сътрудничат при епидемии. Израел обещава да помогне, но едва след като имунизира собственото си население, два милиона от което е от арабски произход. Междувременно бе дадено разрешение за пропускането през блокадата на очакваната в близките дни пратка от 5000 дози на руската ваксина „Спутник V“.

Журналистката Алисън Каплан написа във в. Haaretz: „Аз съм 50-годишна, напълно здрава жена, но вече съм имунизирана срещу COVID-19. Не съм особено ентусиазирана, защото много по-възрастните ми родители в САЩ продължават да живеят в изолация, без надежда скоро да получат ваксина“. Изчислено на глава от населението

Израел получава „лъвския пай“

от милионите ваксини, разпределени само между най-богатите страни в света. Но медалът може да има обратна страна: при съществуващото първоначално недоверие към ваксините навсякъде по света, Израел, със своята решимост и добра организация, може да изиграе ролята на първопроходец в сравнително непозната територия. Проф. К. Коен от Университета Bar Ilan също обръща внимание на този аспект:  „Докато някои страни казват „ще изчакаме, ще видим“, Израел, доверявайки се на науката, избра друг подход и сега сме готови да предоставим реални и жизненоважни резултати и наблюдения, които, надявам се, ще дадат добра основа на останалите страни да престанат да чакат и да повярват във ваксините“.

Маргарита ШАПКАРОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.