Вие сте в: Начало // Всички публикации // 19 септември – Световен ден на донорите на стволови клетки

19 септември – Световен ден на донорите на стволови клетки

Денят се отбелязва всяка година през третия уикенд на септември, като израз на благодарност към всички донори на стволови клетки по света. У нас УМБАЛ „Александров-
ска“ отбелязва и 15 години от създаването на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки.
По повод на събитията на 18 септември т.г. в сградата на Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“ бе посрещнат един от трансплантираните у нас пациенти, комуто чрез регистъра бе осигурен неродствен донор. Шест години след трансплантацията пациентът не само се чувства добре, но и участва в редица състезания по ултрамаратон. Гост бе и първият донор, който през 2016 г. даде шанс за живот на пациент от Англия.
В Световния ден на донорите на стволови клетки екип на Българския регистър присъства на състезанието Run2Gether, което се проведе на Националния стадион „Васил Левски“ по инициатива на фондация „Сошъл Фючър“.
Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска“ и е член на Световния регистър (WMDA), в който са регистрирани повече от 37 млн. души от 55 страни. В Регистъра има 2500 български донора и той се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. Създаването на регистъра позволи извършването на трансплантации от неродствени донори в България. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични и други заболявания, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.
След първата трансплантация на стволови клетки през 50-те години на миналия век, над един милион пациенти са били трансплантирани поради различни видове рак на кръвта и други хематологични заболявания. Често трансплантацията, използваща здрави клетки от донор или единица кръв от пъпна връв, може да бъде единственият шанс за излекуване. Когато в семейството няма подходящ донор, неродственият донор, който може да е от другия край на света, може да се окаже най-подходящ за пациента.
Световният регистър WMDA прави възможни сътрудничеството и глобалния обмен на информация. В международен план това  силно сътрудничество е помогнало на стотици хиляди пациенти.
Световният ден на донорите бе отбелязан в повече от 50 страни под мотото „Thank you, donor!”

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.