Вие сте в: Начало // Всички публикации // В надпревара с времето

В надпревара с времето

Нови фармацевтични продукти, наред с хилядолетни традиционни терапии са включени в публичния регистър на клиничните изпитвания в Китай, който увеличава обема си с всеки изминал ден. Засега не съществува позната терапия на COVID-19, а лекарите са нетърпеливи да помогнат на заболелите. Учените обаче предупреждават, че само стриктно  проведени проучвания ще определят кои терапевтични подходи са ефикасни.

- Ако дизайнът на изпитванията в Китай не бъде проектиран със строги стандарти за параметрите – контролни групи, рандомизация и съпоставими клинични резултати, усилията ще бъдат напразни, заяви Сумя Суаминатан, ръководител на научния екип на СЗО. – Организацията не може да контролира какво правят изследователите, казва тя. Но допълва, че през 2016 г. СЗО е публикувала ръководство за етичните норми при провеждането на проучвания на фона на протичащи епидемии. По-достъпен кратък доклад предстои да се появи скоро.

Екип на СЗО е изготвил и протокол за клинични изпитвания, чийто дизайн позволява на изследователи по целия свят да събират и „натрупват” заедно резултатите. Протоколът ще сравнява две или три базирани на доказателства терапии, включително антиХИВ-комбинацията lopinavir и ritonavir, както и експерименталния антивирусен препарат remdesivir.

Например двата препарата срещу ХИВ блокират ензими, необходими за репликацията на вируса. В проучвания върху животни те намаляват нивата на коронавирусите, които причиняват Тежкия остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS). Remdesivir, нуклеотиден аналог, също показва известен успех срещу коронавируси в изпитвания върху животни. През януари т. г. учени докладваха за успешно лечение в САЩ на пациент с COVID-19, лекуван с remdesivir. В първата седмица на февруари т.г. Китай стартира две плацебо контролирани изпитвания, които трябва да приключат до края на април т.г., включващи 760 души с COVID-19. Което означава, че китайският регулатор може да разреши употребата на remdesivir не по-рано от май т.г. „Епидемията може да е отминала дотогава“, казва Шъбо Дзян от Fudan University в Шанхай.

В Китай в момента са в ход няколко изпитвания за тестване на действието на chloroquine – лекарство срещу малария, което унищожава новия коронавирус върху клетъчна култура. Изследователите проучват също така доколко кортикостероидите ограничават възпалението при критично болни пациенти с тежък COVID-19, или вредят.

Друго контролирано проучване, включващо 300 души, оценява прилагането на серум от излекувани от COVID-19. Стратегията, базирана на идеята, че антителата, които един човек постоянно изгражда, за да се бори с вируса, могат бързо да помогнат на друг заразен, за да се пребори с болестта, е демонстрирала слаб успех при други вирусни инфекции през последните десетилетия.

Два  вида терапии със стволови клетки също са включени в китайския регистър на клиничните изпитвания. Към днешна дата доказателствата,  че стволовите клетки помагат при коронавирусни инфекции, са минимални.

Над 2000 са участниците в около 15 изпитвания за ефикасността на  различни традиционни китайски лекарства срещу COVID-19. Най-голямото проучване сред тях оценява shuanghuanglian – препарат на билкова основа, съдържащ екстракт от Forsythiae Fructus, за който се твърди, че е бил използван срещу инфекции повече от 2000 години. В проучването участват 400 души, включително контролна група, която получава стандартно лечение, а не плацебо.

СЗО работи съвместно с китайските учени по стандартизиране на дизайна на всички проучвания, включително на тези с традиционни медикаменти. Усилията произтичат от противоречиво възприетото решение от миналата година, когато СЗО включи традиционната китайска медицина в своя компендиум на заболяванията. Критиците твърдят, че решението на СЗО е израз на одобрение, но ръководителката на научния екип на организацията Сумя Суаминатан не е съгласна. Според нея това действие помага на СЗО да усъвършенства кодирането в медицинската терминология, така че билковите лекарства да бъдат оценявани със същата взискателност, която се прилага за фармацевтични продукти.

При многото терапевтични възможности в ограничено време, Шъбо Дзян от Fudan University в Шанхай смята, че СЗО трябва да предоставя съвети изпитването на кои терапии да бъде продължено, а кои изпитвания да бъдат спрени с натрупване на резултатите. Той се надява, че изследванията за по-ефикасни и широкоспектърни терапии ще продължат и след приключване на епидемията. „Загрижен съм, че ще се повтори ситуацията от времето на SARS, когато работата започна, а после – след края на епидемията, спря“.

Източник: Nature, 15 февруари 2020 г.
Със съкращения

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.