Вие сте в: Начало // Всички публикации // Remdesivir – Клинично изпитване връща надеждата

Remdesivir – Клинично изпитване връща надеждата

- Появи ли се светлина в тунела или отново е мираж – ако се съди по категоричните изявления на научни авторитети, този път наистина има повод за надежда – налице е „ясен, значим и положителен ефект“ от терапията с Remdesivir при пациенти с COVID-19. Думите са на Антъни Фаучи – директор на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID). Според общественото мнение в САЩ проф. Фаучи е най-авторитетното име в страната по въпросите на новия коронавирус и предизвиканото от него заболяване. Ръководеният от него институт координира рандомизираното, многоцентрово, двойно сляпо, плацебо контролирано проучване за ефекта на Remdesivir при 1063 пациенти с COVID-19 от САЩ, Европа и Азия.

Според предварителните резултати на пациентите, лекувани с Remdesivir, са били необходими средно 11 дни до излекуването, а на тези в плацебо групата – 15. Не толкова значима е разликата по отношение на смъртността – от получавалите Remdesivir летален изход е регистриран при 8% от случаите, в контролната група – 11,6%. Въпреки това проучването показва, че „препаратът успява да блокира новия коронавирус“, каза проф. Фаучи пред репортери в Белия дом във Вашингтон.

По отношение на Remdesivir научната общност и пациентите се лутат между надеждата и разочарованието. През миналата седмица се появиха предварителни данни от китайско изпитване, според които антивирусният препарат не е оправдал възлаганите му надежди. В публикация на 28 април в  „The Lancet“ за това проучване авторите обобщават, че няма статистически значима разлика както по отношение на продължителността на терапевтичния курс, така и по отношение на смъртността. Клиничното изпитване включва 237 пациенти.

Според епидемиолога Питър Хорби от Университета в Оксфорд трябва да се изчакат окончателните резултати от проучването на NIAID. Ако констатациите се потвърдят, „това ще бъде фантастичен резултат и изключителна новина в борбата срещу COVID-19. Дори и да не е панацея, това може да бъде лекарство, което, приложено на по-ранен етап, може да предотврати тежко протичане и смърт при COVID-19″.

Новина от последния час

На 1 май т.г. бе разпространено извънредно съобщение на американската лекарствена агенция FDA, в което се съобщава, че агенцията е оторизирала emergency use /разрешение за употреба при „извънредни обстоятелства“/ на remdesivir, като експериментално противовирусно лекарство за лечение на COVID-19.

Това не означава, че лекарството е разрешено от FDA – разрешение се издава след детайлен анализ, доказващ, че лекарството е безопасно и ефективно за лечение на дадена болест. FDA може да оторизира употреба при извънредни обстоятелства за неодобрени лекарства, които биха могли да помогнат за лечение на животозастрашаващи състояния, когато одобрени алтернативи не са налични. Такъв е случаят и сега, се казва още в съобщението.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.