Вие сте в: Начало // Всички публикации // МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – на 140 години

МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – на 140 години

Честването на забележителната годишнина премина като кръгла маса на тема „Общинското здравеопазване – минало, настояще и бъдеще“.

Дискусията откри кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, а участие взеха д-р Даниела Дариткова, директорът на болницата д-р Пламен Цеков, Борислав Борисов – член на Комисията по здравеопазване в НС, народните представители Иглика Иванова-Събева и Николай Сираков, зам.-кметовете на общината, директори на лечебни заведения и здравни институции, представители на бизнеса, общественици и експерти.

– Смело мога да заявя, че въпреки трудните икономически и политически условия през годините, общинската болница в Севлиево е конкурент на пазара и предлага адекватни услуги, заяви д-р Иван Иванов. Той припомни, че с решение на Общинския съвет за отпускане на заем, през 2013 г. болницата в града е спасена от фалит, а условията на труд на медицинския персонал – значително подобрени. – Продължаваме с тази дейност и ежегодно общината отделя от бюджета си по около 160 хил. лв. Нашата болница е единствената в България, в която пациентите не доплащат нищо, каза още кметът. Той допълни, че лечебното заведение изпълнява социална функция като показва как местната власт, заедно с работещите в болницата и в бизнеса, правят възможно функционирането й на пълни обороти. – Надявам се, че след като успяхме да ремонтираме отделенията и да подобрим състоянието на легловата база, в следващите години ще успеем да обновим и апаратурата и разбира се, да привличаме добри специалисти, които да бъдат лечители на нашите граждани, каза още д-р Иванов.

Към присъстващите се обърна и д-р Даниела Дариткова, под чийто патронаж премина честването.

Нивото на болничната грижа в Севлиево, това, което виждам като предлагане на съвременни медицински услуги, наистина заслужават адмирации. Осъзнавам колко трудно се справят общинските болници на фона на една конкурентна среда, каквато е тази на болничното здравеопазване, заяви д-р Дариткова. Тя подчерта, че сигурност на гражданите винаги дава едно близко разположение и работещо лечебно заведение.

Д-р Дариткова потвърди, че за да функционира една общинска болница, от изключителна важност е управлението на болницата, общинското ръководство, Общинският съвет и общинският кмет да работят заедно.

– Виждам, че се случва именно това и мога да дам болницата за пример. А добрите примери трябва да бъдат популяризирани, за да имат стимул и другите да се стремят към добър модел на управление, каза още тя.

Управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ д-р Пламен Цеков разказа интересната история на най-старото лечебно заведение в Севлиево от създаването му до наши дни.

Своята 140-годишнина болницата посреща с ремонтирани и изцяло обновени отделения (хирургично, терапевтично и детско), болнична аптека и част от операционните зали. Извършени са частични ремонти в инфекциозното и акушеро-гинекологичното отделение, а през 2016 г. е разкрит сектор за хемодиализа.

– Това нямаше да бъде възможно без съдействието на общината, бизнеса и гражданите на Севлиево, подчерта д-р Цеков.

Активно участие в дискусията взеха много от присъстващите лекари, които коментираха медицинските стандарти, финансирането, нормативната уредба, проблема с кадрите в болниците, медицинските грешки и други актуални за сектора теми.

Д-р Радко Велков от Сдружението на общинските болници изрично подчерта, че на няколко основни проблема трябва да бъде намерено решение в най-кратки срокове:

– Първо, трябва да бъде стратегически определено демографското развитие на всеки район, да бъде решен социалният проблем с обезлюдяването в малките общини, където хората също имат нужда от медицинска помощ. На второ място, трябва да се намери отговор на въпроса от къде и как да бъдат осигурени добре подготвени кадри, които да бъдат стимулирани да работят в по-малките общини. И трето – Народното събрание взе редица решения какво да се направи за общинското здравеопазване, но все още има доста неясноти. Д-р Велков припомни, че през 2005 г. Сдружението на общинските болници е създадено с цел да насочва вниманието към проблемите на тези болници.

Дебатът в залата са концентрира около клиничните пътеки, които са в основата на финансовия поток на общинските болници. Д-р Цеков апелира общинските болници да станат приоритет, за да се нормализират разходите, да се избегнат дефицитите в резултат на текущия лечебен процес.

– Съвършенството е недостижимо в рамките на един човешки живот, но ние трябва да се стремим към него, защото от това зависи животът на хората, заяви той.

Своето мнение в дискусията изказа и д-р Красимира Ковачка – управител на болницата в Самоков. Тя подчерта, че проблемите на общинските болници се решават, но това става много бавно:

– Първо силно ни измъчват медицинските стандарти. На второ място е проблемът с лимитите. А на трето е кадровото обезпечаване, изтъкна тя.

Управителят на болницата във Велики Преслав д-р Иван Димитров сподели, че и там се наблюдава същият проблем.

– Става все по-трудно намирането на персонал, а средната възраст на работещите в нашата болница в момента е 66 години, каза той.

В края на дискусията д-р Пл. Цеков обобщи, че бъдещето на общинското здравеопазване е в ръцете на общините, че сътрудничеството между управата на болницата и местната власт е от изключителна важност.

– Апелирам за създаване на генерална стратегия с 10-годишна визия как да се обезпечат лечебните заведения с подготвени кадри, завърши той.

В края на срещата д-р Д. Дариткова подари икона с думите: „Медицината е изкуство – пожелавам ви да постигнете съвършенството, към което се стремите“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.