Вие сте в: Начало // Личности // Достоен представител на българската школа по образна диагностика

Достоен представител на българската школа по образна диагностика

Любомир Дянков е роден на 12.08.1932 г. в София. Завършил е Втора мъжка гимназия и ВМИ през 1956. Работил е в Окръжна болница в Благоевград, Трета градска болница в София, в Университетската болница по ендокринология (1965-2001) и в СБАЛ по травматология, ортопедия и спортна медицина (2001-2012). Специализирал е в ИСУЛ при проф. Г. Хаджидеков и проф. М. Димитров, в Москва – при проф. А. Бухман и в Щутгарт – при проф. Ф. Хойк. През 1972 г. защитава дисертация за научната степен „доктор” на тема „Диагностични възможности на пневмогинекографията при някои ендокринни и гинекологични заболявания”. Темата на дисертацията му за степента „доктор на медицинските науки” е „Рентгенова диагностика и клинично значение на промените в костно-ставната система и меките тъкани при захарния диабет”. През 1979 г. е избран за старши научен сътрудник II ст., а през 1984 г. – за професор.

Дянков е автор и съавтор на повече от 180 научни публикации на български, руски, немски, английски и френски език и на 9 книги. Приоритетни направления в творчеството му са мускулоскелетната рентгенология и образната диагностика на ендокринните и метаболитните заболявания. Монографията „Рентгенова диагностика на ендокринните заболявания”, излязла под негова редакция през 1990 г., е получила висока оценка в български, руски, унгарски и югославски научни издания, а проучванията върху приложението на ЕОП-фототехниката и върху диабетната остеоартропатия са цитирани в чуждестранни списания, монографии и ръководства. Проф. Дянков много пъти е участник в престижни европейски форуми като докладчик и модератор, той е един от малкото български рентгенолози, канени да изнасят лекции в чужбина. Активен деятел е на Българската асоциация по радиология, от 1990 до 2002 г. е главен редактор и от 2003 г. – почетен главен редактор на сп. „Рентгенология и радиология“. Член на редакционните колегии на сп. Българска медицина, Ендокринология, British Journal of. Radiology, Frontiers in European Radiology, Radiologia Diagnostica, Der Radiologe, Acta Radiologica Portuguesа, Osteologiai Kozlemenyek и Radiology & Oncology в различни периоди от време. В Европейската асоциация по радиология е избиран за член на Академичния съвет на Европейския колеж за обучение по радиология (EUCORE), Комисията по образование, Комитета ESDIR, Комитета Halley Project. Почетен член е на Унгарското дружество по радиология и на Руската асоциация по радиология. Член-кореспондент на Германското дружество по радиология и на Германското дружество по остеология. Член-основател на Европейското дружество по мускулоскелетна радиология.

Проф. Любомир Дянков е носител на наградата на БАН и МУ в София на името на акад. Иван Пенчев, на медалите „80 години Медицински факултет – София” и „90 години Медицински факултет – София”, на юбилейния плакет „Signum Laudis” на МУ във Варна, на почетния диплом на Балканското дружество по радиология и на най-високото отличие на Европейската асоциация по радиология – почетния медал на името на нейния основател Boris Rajewski.

Всички тези факти очертават един изключително активен творчески професионален път. Сухото описание на постиженията е безсилно да покаже неуморния труд, всеотдайната работа, непрестанното търсене на новото в диагностиката чрез образи.

Редакционният екип на „Форум Медикус“ сърдечно поздравява юбилярs. Щастливи сме, че дълги години сме професионални партньори и приятели с толкова фин, ерудиран и достоен представител на българската школа по образна диагностика.

Честит юбилей!

Форум Медикус

1 Отговор to " Достоен представител на българската школа по образна диагностика "

  1. Срещнах проф Дянков през 1989 или 1990. По това време той бе консултант на тогавашната Окръжна Болница / Михайловград, за отделението по рентгенология. Току що се бе завърнал от участие на конгрес в Лондон.Когато го видях първата ми мисъл бе, че един ден бих искал да приличам на него….Когато години по късно търсех работа по специалността си в тогавашната т.нар. западна Европа, неговите препоръки ми помогнаха много. Когато чуеха името му, водещи специалисти по образна диагностика изказваха възхищението и уважението си към него…Чувствах се горд от това, че съм българин и че такъв човек ме подкрепя. Проф Дянков подаваше ръка на всички млади специалисти, с цялата си енергия и неописуема доброта…и с това ще те запомним Учителю. Бъди ни здрав ….

    намасте :-)

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.