Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Роля на терапията на рак на пикочния мехур и на меланом

Роля на терапията на рак на пикочния мехур и на меланом

В края на май т.г.  с пресконференция на тема „Имуноонкологията в лечението на злокачествени заболявания” бе поставено началото на серията пресконференции по темата за имунотерапията. Инициативата е на фармацевтичната компания MSD и има за цел да предостави актуална информация за лечението на онкологични, инфекциозни и ваксинопредотвратими заболявания.

По повод на Световния месец за борбата с меланом и рак на пикочния мехур настоящата инициатива  бе посветенa на тези злокачествени заболявания, както и на и приложението на имунотерапия в лечението им. Д-р Марчела Колева, завеждащ Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна“,  запозна аудиторията с особеностите на рака на пикочния мехур, а доц. Красимир Киров, завеждащ Клиника по онкодерматология в УСБАЛО, представи методите за превенция, диагностика и лечение на меланом.

Лекторите изтъкнаха, че поради значителния напредък в разбирането на туморната и човешката биология вече се разработват нови подходи, които използват специфичността на имунната система, за да осигурят по-ефикасно и поносимо лечение в сравнение с конвенционалното – химиотерапия, радиотерапия. Ето защо имунните чекпойнт инхибитори се приемат за едни от най-съвременните терапии при  тези злокачествени локализации.

Ракът на пикочния мехур е четвърто най-често срещано заболяване при мъжете. Според статистиката заема около 5–10 % от общия брой на онкологичните заболявания. Според данните през 2017 г. в САЩ са диагностицирани 79 000 нови случаи, а смъртните са 17 000. Тютюнопушенето е признат рисков фактор за развитие на рак на пикочния мехур. При пушачите се наблюдава четири пъти увеличение на честотата на заболяването спрямо непушачите. Според данни за Западна Европа от 4% до 7% от раковите заболявания на пикочния мехур при мъжете се дължат на известни професионални канцерогени. Непрекъснатото излагане на арсен и поглъщането му увеличават риска от развитие на рак на пикочния мехур 1000 пъти.

Ракът на пикочния мехур в напреднал стадий традиционно се лекува с химиотерапия на базата на цисплатина, но много от пациентите са непоказани или лечебните опции са ограничени. Фактор от изключителна важност е и това, че много хора често са диагностицирани в доста напреднала възраст, имат съпътстващи заболявания и лош физически статус, което може да ги изключи от конвенционално лечение. Възможностите за лечение на този тип пациенти са по-ограничени и терапевтичните резултати често са по-лоши. Доказана е ефективността при използването на имунните чекпойнт инхибитори при хора, които не са отговаряли на критериите за лечение с цисплатина, както и при    напреднали фази на заболяването.

Знаем, че меланомът е най-опасната  и агресивна форма на  рак на кожата. Някога този тип заболяване е било относително рядко, но сега честотата му в развитите страни се увеличава бързо. Меланомът се причинява главно от интензивно, случайно излагане на ултравиолетови лъчи, често водещи до слънчево изгаряне – особено при хора, генетично предразположени към заболяването. Честотата на заболяемост е по-висока при пациентите с по-светла кожа и е много по-рядка при хора с по-тъмна кожа. Меланомът засяга най-често пациенти в разцвета на силите  (средна възраст 52 години), за разлика от повечето солидни тумори, които възникват в по-късна възраст. Злокачественият меланом е агресивно и трудно за лечение заболяване. Терапията на болестта обикновено се характеризира с лоши резултати. Средната преживяемост при пациентите е само 6-9 месеца, а 5-годишната преживяемост е под 5%.

Текущите подходи към имунотерапията на рак включват разработване на ваксини, цитокинова терапия, адаптивни клетъчни терапии и прилагане на имуноактивиращи антитела. Основният принцип на всеки от тези подходи е да се използва специфичността на имунната система, за да се осигури по-ефикасно и поносимо лечение в сравнение с други конвенционални терапии. Меланомът  е широко признат като имуногенен тумор и според последните клинични проучвания имунният отговор може да играе важна роля при лечението. Докато повечето използвани досега терапии пречат на растежа и деленето на клетките, за да се намали размножаването на тумора или да се предизвика клетъчна смърт, имунните чекпойнт инхибитори възстановяват собствения антитуморен отговор на пациента, който е бил потиснат по време на туморно развитие.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.