Вие сте в: Начало // Всички публикации // Актуално за Зика вирус

Актуално за Зика вирус

Позиция на Генералния директор на СЗО Маргарет Чан

Вирусът е изолиран за първи път през 1947 г. от проба, взета от маймуни в гората Зика в Уганда. „Родината“ на вируса е тесен екваториален пояс, простиращ се през африканския континент и достигащ до екваториална Азия.

В продължение на десетилетия заболяването се предава от комари от рода Aedes, но без да се проявява. От вируса предимно са страдали маймуните. Ако в редки случаи се е заразявал човек, той е прекарвал леко заболяване на белите дробове, но това не е било сериозен проблем.

През 2007 г. географското разпространение на Зика вирус се увеличи, което доведе до първото регистрирано огнище на заболели във Федералните щати Микронезия в тихоокеанския регион. През 2013-2014 г. големи огнища са докладвани в четири други островни държави в Тихия океан. Във Френска Полинезия бе отбелязана връзка между заразата със Зика вирус и развитието на неврологични усложнения. Тогава Зика е циркулирал заедно с вируса на острата тропическа треска. С такива обстоятелства преди не сме се сблъсквали и това е затруднило интерпретирането на новите факти.

Днес ситуацията изглежда съвсем различно – миналата година вирусът е бил открит в региона на Южна и Северна Америка , където сега се разпространява с изумителна скорост. Вече в 23 страни и територии са докладвани случаи на заразяване.

Нивото на тревожност е много високо

Появата на вируса в някои области е съпътствано с рязко увеличаване на броя деца, родени с аномално малък по размер череп, и на случаи с деца, родени със синдром на Гилен-Баре.

Наличието на причинно-следствена връзка между инфектирането с вируса Зика и развитието на вродени малформации или на неврологични синдроми все още не е доказано, но има сериозни подозрения, че такава връзка съществува. Тези подозрения са се появили едва наскоро и бързо промениха възприятието за нивото на риска, свързан със Зика – слабата загриженост ескалира в сериозна тревога. Особено тревожно е нарастването на броя на случаите на микроцефалия, които се превръщат в тежък удар върху бременните, техните семейства и местните общности.

Експертите на СЗО са дълбоко обезпокоени от тази бързо променяща се ситуация поради четири основни причини:

- възможна връзка между инфекцията с вируса и развитието на вродени дефекти и неврологични синдроми;

- вероятността от бъдещо глобално разпространение на вируса, като се има предвид, че за комарите преносители няма граници;

- ниският имунитет на населението в областите на първа среща с вируса;

- липсата на ваксини, лекарства и средства за бързо диагностициране на заболелите.

В допълнение, през тази година климатичните условия и промени се очаква да доведат до сериозно увеличение на популацията на комари в много региони.

Нивото на тревожност е високо, но също така високо е и нивото на несигурност. Остават много отворени въпроси. И ние трябва възможно най-скоро да намерим отговорите.

Б.Р. Позицията на М. Чан бе огласена на 28 януари 2016 г.

Фактите

- Причинителят за заразяването е Зика вирус. Преносител са комари от вида Aedes, предимно подвид Aedes aegypti.

- Хората със заболяване, причинено от вируса, най-често получават треска, кожен обрив и конюнктивит. Тези симптоми обикновено продължават от 2 до 7 дни.

- В момента специфично лечение и ваксина липсват.

- Най-ефективният начин за превенция – защита срещу ухапване от комари.

- Известно е, че вирусът циркулира в Африка, Южна и Северна Америка, Азия и Тихоокеанския регион.

- Признаци и симптоми

Инкубационният период на заболяването, причинено от Зика вирус, не е точно известен, но вероятно възлиза на няколко дни. Симптомите са подобни на симптомите на други арбовирусни инфекции – треска, повишена температура, кожен обрив, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, неразположение и главоболие. Тези симптоми обикновено са леки и продължават до седмица.

- Диагностика

Използват се PCR и изолиране на вируса от кръвни проби. Серологичната диагноза може да бъде затруднена, тъй като вирусът е в състояние да реагира кръстосано с други флавивируси като денга, западнонилска треска и жълта треска.

- Профилактика

Профилактиката и контролът на инфекцията се извършват чрез намаляване на броя на комарите, т.е. премахване на източника (унищожаване на местата за размножаване) и ограничаване на контакта с комари. Използване на репеленти, дрехи (за предпочитане светли), които да покриват максимално тялото, затворени или замрежени врати и прозорци, премахване на потенциални „гнезда“ за размножаване на комарите, задържащи вода: кофи, саксии за цветя, контейнери и др.

Необходимо е да се обърне специално внимание и да се окаже помощ на тези, които не са в състояние да си осигурят адекватна защита, по-специално на децата, болните и възрастните хора.

По време на епидемии здравните власти могат да дадат указания за пръскане на инсектициди. За обработка на сравнително големи водни площи може да се използват и ларвициди – инсектициди, препоръчани от СЗО по схема за оценка на пестицидите.

Туристите трябва да спазват гореописаните мерки за предпазване от ухапване от комари.

- Лечение

Заболяването, причинено от Зика вирус, обикновено е леко и не изисква специфично лечение. Заразените трябва да почиват, да пият много течности и да вземат конвенционалните лекарства за болка и температура. С влошаване на симптомите – да потърсят медицинска помощ. В момента ваксина за това заболяване не съществува.

- Действия на СЗО

СЗО подпомага страните при контролиране на заболяването, причинено от Зика вирус, чрез следните мерки: укрепване на епидемиологичния надзор; лабораторно оборудване за идентифициране на вируса; сътрудничество със страните за унищожаване на комарите; разработване на препоръки за подпомагане на клиничните грижи за хората, живеещи с вируса Зика; подкрепа за научни изследвания на заболяването и на възможните усложнения.

Реакция на Министерство на здравеопазването

- Информация за пътуващите

Пътуващите до държави*, в които Зика вирусът се предава на местно равнище, трябва да бъдат информирани за наблюдаваните понастоящем случаи на инфекция с този вирус.

Пътуващите до посочените държави следва да използват лични предпазни средства срещу ухапване от комари в затворени помещения и на открито, особено от изгрев до залез слънце, когато ухапванията са най-многобройни:

- Препаратите против комари трябва да се използват в съответствие с инструкциите на етикета на продукта. Не се препоръчва репелент въз основа на веществото DEET (диетилтолуамид) за деца на възраст до три месеца, но бременните жени могат да го използват.

- Да се носят ризи с дълъг ръкав и дълги панталони, особено през часовете, когато видът комари – носители на Зика вируса, са най-активни.

- Да се спи и почива в изолирани или климатизирани помещения, или да се използват мрежи против комари дори и през деня.

Преди пътуване бременните, пътниците със заболявания на имунната система или със сериозни хронични заболявания, както и пътуващите с малки деца трябва да се консултират със своя лекар, за да получат препоръки за употребата на репеленти и за други превантивни мерки.

При симптоми, появили се в рамките на три седмици след завръщането от засегнатата зона и сходни с болестта, причинена от Зика вирус, се препоръчва пътниците да се обърнат към своя лекуващ лекар и да го информират за скорошното си пътуване.

Бременните жени, пътували до зони, в които се предава Зика вирус, трябва да упоменат за пътуването си по време на профилактичните прегледи преди раждането, за да бъде направена оценка на състоянието им и да бъдат наблюдавани по подходящ начин.

- Препоръчани превантивни мерки

Във връзка със ситуацията, предизвикана от разпространението на вируса Зика в Южна Америка, преди седмица министър Москов изиска доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Въз основа на доклад и на анализ, публикувани от Европейския център за контрол на заболяванията, на този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък. Това се дължи на сезона, през който на европейския континент няма наличие на комари. Същевременно връзките на страните от Европейския съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на инфекцията.

Ръководството на МЗ реши чрез регионалните здравни инспекции да бъдат въведени следните превантивни мерки за контрол:

1. Да продължи внимателното проследяване на ситуацията в Латинска Америка, като активно се участва в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и с Европейския офис на СЗО.

2. Да се подава на населението точна, навременна и балансирана информация чрез сайта на министерството, като се избягва създаването на паника и страхове.

3. Чрез системата на РЗИ да се организират срещи с ОПЛ и лечебната мрежа за поддържане на добра информираност и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престой в засегнатите страни.

4. Да се публикуват указания за населението, на този етап само за хора, на които предстои пътуване в засегнатите райони, с конкретни препоръки за начините на предпазване. Такива са изготвени от ECDC и дадени за публикуване на уеб-страницата на МЗ, а също са качени и на сайта на НЦЗПБ.

5. Да се изготви писмо-указание до Сдружението на общините в България за нуждата от навременно провеждане на обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия, като се работи под контрола на специалисти биолози от РЗИ и НЦЗПБ. Такова писмо се изпраща регулярно от МЗ в периода февруари – март, но през тази година то следва да е с насоченост към ефективни дезинсекционни и дезакаризационни мерки.

6. Укрепване на капацитета на системата за трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест – nuc-eic-amp-ification test, което ще има ефект не само за Зика вируса, но и за намаляване на риска от трансмисия на причинителите на западнонилската треска, треската Чикунгуня и др.

* Барбадос, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор, Фиджи, Френска Гвиана, Гваделупа, Гватемала, Гвиана, Хаити, Хондурас, Малдиви, Мартиника, Мексико, Нова Каледония, Панама, Парагвай, Пуерто Рико, Сейнт Мартин, Самоа, Соломонови острови, Суринам, Тайланд, Венецуела.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.