Вие сте в: Начало // Всички публикации // Мадоната от Горна Митрополия

Мадоната от Горна Митрополия

Така наричат д-р Анелия Петрова Хохватер – уважително, с благодарност и с много любов, нейните съселяни и сънародниците й от цяла България. Австрийското списание „Мадона“ в своя класация на „ЗАСЛУЖИЛИ ЖЕНИ“ я поставя на почетно място в категорията „социално ангажирана дама“!

Изданието „Българи в Австрия“ пише за нея: „Тя е много земен, широкоскроен човек. Хората от селото й се радват, гордеят се с нея и постоянно питат кога пак ще дойде. При всяко свое посещение в родното село Анелия опитва с нещо да помогне: купува дръвчета за парка на детската градина, дарява кафемашина и микровълнова печка на пенсионерския клуб, за старческия дом е доставила апарат за измерване на кръвна захар. През 2008 г. за две седмици е прегледала около 300 души и събраните средства са предоставени за възстановяването на селската църква „Св. Троица“. От една година Анелия е започнала кампания „Локомат за България“, чиято цел е закупуването на модерен медицински робот, който да помага на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, на болни от множествена склероза, от детска церебрална парализа, на хора, преживели инсулт или мозъчна травма. Подобен апарат няма в България, а нуждаещите се от лечение за цялостна рехабилитация на тялото са десетки хиляди пациенти.

Д-р Анелия Хохватер е родена в с. Горна Митрополия, Плевенска област, и е завършила семестриално Медицинския университет в Плевен. Дипломирала се е във Виена със специалност „Обща медицина“. От 1997 г. работи като общопрактикуващ лекар в болницата „Рудолф Щифтунг“, след което е назначена като хирург офталмолог в същата болница. От 2007 г. е лектор в Медицинския университет и научен работник в Института по ретинология и биомикроскопична лазерна хирургия „Лудвиг Болтцман“. Ръководи три специализирани кабинета: по съдови заболявания на окото, по пластична хирургия на клепача, по увеити, които нерядко са значителна диагностична трудност.

Д-р Хохватер се ползва с репутацията на световнопризнат специалист в очната хирургия – направила е над 3000 операции при отлепване на ретина, глаукома, витреоретинални поражения. Освен това тя с желание и отговорност се е включвала в хуманитарни международни мисии с лекарска и преподавателска дейност: на остров Сокотра, Йемен (2009 г.), в Зимбабве и Етиопия (2011 г.), Узбекистан (2012 г.). Впечатленията си от тези мисии доктор Хохватер с възторжено вдъхновение е описала в книгата си „Пътуване“, която е издадена на български, руски, немски и английски език. Средствата от продажбите на книгата ще бъдат дарени за кампанията „Локомат за България“. В последните страници на книгата авторката изповядва своята житейска философия. И описва причината, за да види бял свят произведението й: „Чух мислите си, които ме призовават да търся добротата, с която се раждат хората. И да им помогна, за да я намерят, ако са я изгубили“.

Доц. Тодор КЕРИН

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.