Вие сте в: Начало // Всички публикации // Затлъстяването – сериозни медицински последици

Затлъстяването – сериозни медицински последици

Световният ден за борба със затлъстяването бе отбелязан на 11 октомври т.г. с пресконференция, проведена с участието на проф. Здравко Каменов – началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в „Александровска“, доц. Пламен Попиванов и д-р Наталия Темелкова от Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същото лечебно заведение.
Те съобщиха, че такъв ден вече ще се провежда на 4 март, за да се обединят усилията на всички организации, които се занимават с проблема – Световната здравна организация, Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването, Световната федерация по затлъстяване и др.
Разпространението на затлъстяването е

сигнал за тревога

Над 1,9 млрд. души над 18-годишна възраст по света имат наднормено тегло, от тях 13% или 650 млн. души са със затлъстяване, изтъкна проф. Здравко Каменов. На практика това означава, че с наднормено тегло са близо 40% от хората над 18 години, като броят им ще се увеличава, според данните на СЗО. За по-малко от век броят на хората със затлъстяване се е удвоил, като през 2025 г. се очаква всеки втори човек да бъде с наднормено тегло. Проблемът е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете.

Затлъстяването е болест

и е нужно да се предприемат мерки за овладяването на епидемията, обясни доц. Пламен Попиванов. 68% от хората със затлъстяване и 88% от лекарите приемат, че става дума за заболяване, а не за състояние, според последни проучвания.
Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване. За норма се приемат стойности на BMI между 18.5 и 25.0. Ако стойностите са в интервала 25.0 и 30.0, тогава човек е с наднормено тегло, ако са над 30.0 – със затлъстяване.
Не само теглото е важно за определяне на това дали човек страда от наднормено тегло и затлъстяване. Разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и т.н. също е от съществено значение. Това се установява чрез определянето на телесния състав. Нормалното съдържание на мазнини е различно в зависимост от пола и годините. Така например при мъжете между 18 и 60 години за нормално се счита съдържанието на мазнини да бъде между 8 и 21 процента, а при жените в този възрастов диапазон – между 17 и 33 на сто.
Друг критерий, който се използва, за да се прецени дали теглото на човек е нормално, е обиколката на талията. Ако тя е над 102 см при мъжете и над 88 см при жените се счита, че те са в повишен риск от развитието на редица хронични заболявания.
Затлъстяването е свързано с редица

усложнения и разходи

Над 800 млрд. долара на година са средствата, които се дават, за да се лекуват затлъстяването и последиците от него. Тази сума е сравнима с разходите за сърдечно-съдови заболявания, защото затлъстяването е свързано с развитието на повече от 195 усложнения. Най-важните сред тях са:
- сънна апнея – при хората със затлъстяване честотата й е 45%;
- дислипидемия – при хората със затлъстяване честотата й е 49,7%;
- сърдечно-съдови – при хората със затлъстяване те са водещата причина за смъртност;
-диабет тип 2 – хората със затлъстяване са 7 пъти по-рискови за отключването на болестта;
- тумори – около 13 вида онкологични заболявания се свързват с наднорменото тегло и затлъстяването;
- остеоартрит – хората със затлъстяване са 4 пъти по-рискови за отключването на такава диагноза;
- депресия – хората със затлъстяване са с 55% по-склонни да изпаднат в депресия, същевременно хората в това състояние са с 58% повишен риск от развитието на затлъстяване.
Рискът от развитие на различни усложнения намалява значително, ако хората с наднормено тегло и затлъстяване отслабнат с 5%. Тази редукция на теглото снижава риска от развитие на сънна апнея с 80%. Всеки килограм по-малко може да повиши съдържанието на добрия холестерол HDL с 0.009 mmol/L. Около 7% загуба на теглото води до 58% намаляване на случаите на диабет тип 2.
– Въпреки тези доказателства, хората с наднормено тегло и затлъстяване не успяват лесно да се преборят. Причина за това е комплексността на проблема, каза д-р Наталия Темелкова. – Регулирането на теглото се извършва чрез сложен механизъм, в който са включени ендокринната, нервната и стомашно-чревната система. Когато човек започне да отслабва, чувството му за апетит се повишава, а метаболизмът се понижава. Загубата на тегло при хората със затлъстяване води до повишаване на апетита в рамките поне на една година. Въпреки това решения има, допълни тя. Затлъстяването

може да се коригира

но за тази цел проблемът трябва да се разглежда цялостно. Терапията трябва да включва физически упражнения и промяна в начина на живот. Движението, заедно със здравословното хранене, трябва да бъдат първа линия на терапия при всички хора. Невинаги обаче тези промени са достатъчни, тогава трябва да се предприемат и допълнителни усилия. Възможностите в тези случаи са – медикаментозна терапия и/или бариатрична хирургия. Първата опция се препоръчва при хора с Индекс на телесна маса над 30 kg/m2 или над 27 kg/m2, когато имат усложнения, свързани с наднорменото тегло. Медикаментите са два основни вида – такива, които повлияват нервната система и намаляват апетита, или такива, които действат периферно и влияят на стомашно-чревния тракт. Бариатричната хирургия е третата линия терапия, която се прилага при пациенти с Индекс на телесна маса над 40 kg/m2 или над 35 kg/m2 с придружаващи заболявания.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.