Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Нови медикаменти за тежък атопичен дерматит

Нови медикаменти за тежък атопичен дерматит

От 5 до 7 април т. г. в Пловдив бе проведена XV конференция по дерматоалергология, организирана от Българското дерматологично дружество (БДД).
На форума присъстваха над 200 лекари от цялата страна. Основната тема бе „Скритите аспекти в дерматоалергологията и имуномедиираните заболявания“.
Водещи специалисти обсъждаха новите диагностични и терапевтични стратегии в областта на имуномедиираните заболявания и дерматоалергологията. Бяха разгледани нежеланите лекарствени реакции към новите лекарства, които изискват нови знания и умения за овладяване. Друга важна тема бяха предизвикателствата на „инкогнито“ дерматозите, алергените в храните и психосоматичните влияния на кожните заболявания. Проведени бяха и практически курсове, предназначени както за начинаещи, така и за опитни дерматолози, които искат да усъвършенстват своите умения.
Специално внимание медиците отделиха на заболяването

атопичен дерматит

Специалистите от различните центрове в страната запознаха колегите си с най-интересните клинични случаи за последната година, споделиха методите на лечение, които са приложили и резултатите от тях.
Доц. Гриша Матеев, председател на БДД, даде висока оценка на форума:
- Изключително доволен съм, че традиционната конференция прерасна от среща на дерматолози в конференция по дерматоалергология. Направихме съвместни заседания с дерматолозите, които се за-
нимават с алергология, и с алерголози, които се занимават с чиста медицина. Това е много важна стъпка, защото имаме много допирни точки, налице са общи заболявания, прилагат се нови лекарства. Със споделянето на опита си можем да постигнем много по-бързи и добри резултати при лечението на нашите пациенти. Още повече, че на вратата чукат три нови медикамента за тежък атопичен дерматит. Единият от тях вече е в мрежата, до седмици очакваме и другите два. Това означава нов избор и за лекарите, и за пациентите, което ще подобри качеството на живот на болните хора.
Доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към БДД, подчерта важността на темата на тазгодишната конференция:
- Скритите аспекти са в новите терапевтични възможности. Поради  навлизането на новите медикаменти започва да се работи още повече в областта на етиологията и патогенезата на имуномедиираните заболявания. Например едно дете с атопичен дерматит е добре да се захрани между 4-я и 6-я месец, за да се направи превенция на хранителни алергии в бъдеще. Факт е, че трябва да се използват емолиентите непрекъснато, за да може да се укрепи кожната бариера. Друг факт е, че при уртикарията дори не са нужни толкова много изследвания, а е необходима добра терапевтична стратегия. Това е само една малка част от научно-практическите постижения в дерматоалергологията, които разисквахме на конференцията.
Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания:
- Поводът, по който сме поканени на конференцията, е информационната кампания за атопичен дерматит „Отново в кожата си“, в която си партнираме с дерматологичното дружество. Започнахме кампанията преди година и постигнахме целта си – да се заговори за това заболяване и за проблемите на пациентите, страдащи от него. Помогнахме на много хора да научат, че вече има ново лечение за тежкия атопичен дерматит.
Информационната кампания „Отново в кожата си“ подкрепиха всички участници на конференцията като дискутираха новостите в лечението на това сериозно дерматологично заболяване.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.