Вие сте в: Начало // Всички публикации // Обструктивната сънна апнея

Обструктивната сънна апнея

Старт на кампания за популяризиране на социалнозначимото заболяване обструктивна сънна апнея бе даден на 16 март т.г. на специална пресконференция по повод Световния ден на съня. Организатор на инциативата е фондация „InSpiro” с подкрепата на пациентската организация „Заедно с теб“.

Д-р Петър Чипев – специалист по медицина на съня във ВМА и ръководител на работна група „Нарушения на дишането по време на сън и неинвазивна вентилация при дихателна недостатъчност” във фондация „InSpiro”, подчерта, че 20% от населението в Европа страдат от някакъв вид разстройство на съня, като тази група заболявания са сред петте болести, които изразходват най-много финансови средства.  Според международната класификация на болестите разстройствата на съня са 65 различни нозологични единици, като най-разпространените са хроничното безсъние и обструктивната съннна апнея. Най-тежката и инвалидизираща форма на нарушенията на съня – нарколепсията, се среща много рядко.  В състояние на силни емоции болните с тази диагноза заспиват спонтанно дори и в обществена среда, което може да доведе до наранявания.

У нас няма актуална статистика за разпространението на тези заболявания. Но в световен мащаб хроничното безсъние засяга между 10 и 15% от населението, а обструктивната сънна апнея се среща при 4% от мъжете на средна възраст и при 2% от жените. Обструктивната сънна апнея се характеризира с периодично намаляване или спиране на въздушния поток през носа или устата по време на сън. Както артериалната хипертония и захарния диабет обструктивната сънна апнея е хронично заболяване и води до повишаване на риска от сърдечно-съдови болести. Това състояние само по себе си е рисков фактор за развитие на артериална хипертония и захарен диабет.

Сънната апнея повишава около 5 пъти риска от пътно-транспортни произшествия, стана ясно още от думите на д-р Чипев. Това е и причината в директива на ЕС, отнасяща се до разрешителните за шофиране, да бъдат разписани определени правила и изисквания за консултация при даване на право за шофиране на пациенти със сънна апнея. Д-р Чипев обаче съобщи за неточности в превода на директивата на български език, които променят смисъла на европейските разпоредби.

Пациенти и специалисти алармираха, че липсва клинична пътека за диагностика и лечение на обструктивната сънна апнея. На практика болният трябва сам да заплати полисомнографията – изследване, чрез което се проследява дишането по време на сън. НЗОК не финансира и терапията – пациентите сами трябва да закупят скъпите специални апарати, с които се облекчава заболяването. Ето защо от пациентската организация ще настояват за създаване на клинична пътека за обструктивна сънна апнея, както и за финансова подкрепа на болните.

1 Отговор to " Обструктивната сънна апнея "

  1. Здравейте искам да помогна с каквото мога защото съм минал по този тежък и труден път докато се снабдя с Апарат!!!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.