Вие сте в: Начало // Всички публикации // МЗ ще заплаща част от цената на нискодозовата брахитерапия

МЗ ще заплаща част от цената на нискодозовата брахитерапия

Това се случва близо две години след като за първи път бе въведен в България този иновативен и безопасен метод за лечение на рак на простатата. Министерството на здравеопазването вече ще поема 70% от цената на терапията.
- Това е голям успех в името на пациентите. Става дума за битка, която водим още от първия ден, коментира акад. Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Клиниката е първото и засега единствено място у нас, където се прилага високотехнологичното лечение.
Както „Форум Медикус” писа, нискодозовата брахитерапия е вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор. В простатната жлеза се „вкарват” малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на  жлезата в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване, без натоварваща химио- и лъчетерапия. Методът е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза при мъжете. Той позволява при тези пациенти да се съхрани простатната жлеза и съответно да се запази еректилната функция, както и да се избегне друго усложнение, което понякога се наблюдава при радикална простатектомия – инконтиненцията.
Досега пациентите заплащаха сами лечението чрез нискодозова брахитерапия, което за мнозина е непосилно – между 10 000 и 11 000 лв. След актуалната промяна стойността на сийдовете (т.е. основната сума) ще се заплаща от МЗ, а пациентите ще доплащат само за консумативите, специфични за процедурата.
- Консумативите струват  2300 лв., което за много хора също не е малка сума. В момента всичките ми усилия са насочени към намиране на начин тези средства също да бъдат спестени на пациентите, като на ход в случая е НЗОК, тъй като няма регламент това да се случва чрез МЗ, обяснява още акад. Славов.
Досега 30 пациенти са се подложили на нискодозова брахитерапия в Клиниката по урология и андрология към болницата. Резултатите, които отчитат лекарите, са впечатляващи. От 30-те болни /на възраст от 52 до 83 години/ само при един е възникнала нужда от допълнителна терапия, ранни постопроцедурни усложнения са възникнали при един пациент, при когото се е наложило да бъде поставен катетър. Не са наблюдавани постоперативни проблеми с уринирането или с еректилната функция. Мъжете са престояли в болницата между 48 и 96 часа, след което са се върнали изцяло към нормалното си всекидневие.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.