Вие сте в: Начало // Всички публикации // Познатите и винаги изненадващи летни инфекции

Познатите и винаги изненадващи летни инфекции

Често летните месеци са истинско изпитание за родителите. При баба и дядо на село, в града или на морето децата навсякъде са изложени на вирусни и бактериални инфекции, които се предават чрез мръсни ръце, инфектирана храна и т.н.

Днес предлагаме на читателите актуална информация за формите на инфекциозните заболявания.

Най-разпространените инфекции при деца през лятото са чревните, макар че през последните години не е бил регистриран бум на тези заболявания. Най-често чревните инфекции са причинени от вируси. Причинителите на вирусните диарии могат да бъдат ротавируси, норовируси, ентеровируси, астровируси и т.н. Ротавирусите, които са най-разпространените, са по-характерни за зимните месеци, но причиняват проблеми и през лятото.

Други заболявания, характерни за лятото, са бактериалните чревни инфекции – шигелоза (дизентерия) и салмонелоза, които са обикновено вследствие на лоша хигиена, особено край морето. Много често значителна част от децата, посетили Черноморието, се връщат с такива заболявания.

Не може да се отрече фактът, че поради повишаването на жизнения стандарт на населението заболяемостта от бактериалните чревни инфекции намалява и това е причината да преобладават вирусните инфекции, както и недоказаните инфекции. Голяма част от чревните инфекции остават етиологично недоказани. Но това не създава проблем при лечението.

Доказано е, че са много малко причинителите, при които етиологичната терапия оказва влияние върху хода на лечението. При вирусните чревни инфекции например (независимо какъв е вирусът) етиологичното лечение няма ефект. Специалистите приемат за нелогично при една очевидно вирусна диария, придружена с температура, да се дават антибиотици. Но при бактериалните чревни инфекции етиологичното лечение с антибиотици или химиотерапевтици е уместно при дизентерията. При деца се прилагат нелидикс и бисептол.

Трябва да се напомни особеността на салмонелозите – те не са чувствителни на лечение с антибиотици. Когато бъдат изолирани салмонелите, направената антибиограма показва, че те са чувствителни към един или друг антибиотик. Съвременните разработки по проблема обаче сочат, че прилагането на етиологични лечебни средства при салмонелозите не намалява нито тежестта, нито продължителността на заболяването, дори е предпоставка за по-продължително протичане и с по-голяма честота на салмонелното носителство. Заболяването може да продължи 2-3 седмици, като има вълнообразен ход – моменти на обостряне и затихване. При лечението на тези заболявания лекарят и родителите е нужно да бъдат търпеливи.

Сред симптомите, характерни за тези заболявания, са диариен синдром, висока температура, нарушено общо състояние, отпадналост, липса на апетит. Много често е налице и повръщане. Най-често инфекциозните заболявания са придружени с дехидратация, която се проявява в три степени:

– при първата степен на дехидратация е налице жажда, без наличие на други клинични симптоми;

– за втората степен на дехидратация са характерни следните клинични симптоми: жажда, намален тургор и еластичност на кожата, хлътнали очи, сухи лигавици, липса на уриниране;

– най-тежка е третата степен на дехидратация, при която посочените вече симптоми са изразени в силна степен и са придружени с нарушено съзнание.

При поява на диария, температура, повръщане най-често децата пациенти попадат при личния лекар. Заболяването влошава много бързо общото състояние, особено при най-малките. За кратко те придобиват вид на много болни, което плаши родителите и неминуемо ги кара да търсят лекарска помощ. В повечето случаи децата могат да се лекуват амбулаторно. Най-важните елементи от терапията са прилагането на диета, недопускането на дехидратация и използване на ефективните антидиарийни препарати.

В едно такова състояние детето трябва да бъде на строга диета. Ако болното дете е кърмаче, майката трябва да продължи да го кърми. Ако бебето е на изкуствено хранене, трябва да започне да приема една от специалните диетични храни, предназначени за лечение на диариен синдром.

Следващата изключително важна стъпка е да се започне перорална рехидратация. Детето трябва да приема рехидратиращ разтвор, който отговаря на определени изисквания. Съвременната орална рехидратация се основава на механизма на свързания транспорт на натрий с глюкоза, който остава интактен и при най-тежките диарии и осигурява резорбция на вода и електролити със скорост 10 мл/кг тегло на час. Трябва да се приемат или оригиналният разтвор на СЗО за орална рехидратация, или готови препарати като българския „Хидратин алфа”, или сашети с глюкоза и електролити „Хумана електролит”. Това е най-важното, което трябва да се направи при такова заболяване. Съществуват определени изисквания за стойностите на натрия и глюкозата в разтворите за орална рехидратираща терапия. Натрият трябва да бъде между 70 и 100 mmol/l, в същите стойности трябва да бъде и глюкозата. Грубото излизане извън тези граници прави механизма на свързване и транспорт на водата и електролитите неефективен и го блокира. Родителят и лекарят трябва да бъдат доста настойчиви, за да се справят с проблема. Възможна алтернатива е пиенето на обикновена вода, но между приемите на вода детето трябва да приема колкото се може повече от разтвора. Лечението е отговорна работа, която изисква – особено при кърмачетата – непрекъснато наблюдение. Като цяло средната продължителност на чревните инфекции е около 7-10 дни. Предимство на болничното лечение е, че наложената диета се спазва под контрол, там се провежда перорална рехидратация, а при тежка дехидратация успоредно се прилага и парентерална рехидратация.

От диарийните препарати за лечение при деца може да се използва „Хидрасек” – racecadotril, който представлява ензимен инхибитор. Това е единственият медикамент, който в някаква степен може да намали загубата на вода или електролити от червата. Но само той не е достатъчен и трябва да се използва в съчетание с диета и орална рехидратация. В детска възраст антиперисталтични средства от рода на лоперамид не бива да се използват.

Необходимо е пак да се изтъкне, че чревните инфекции могат да предизвикат тежки нарушения във водно-електролитното и алкално-киселинното равнове­сие. Обезводняването може да доведе до ацидоза, а тя – до нарушено съзнание. Поначало това са заболявания, които – ако не се лекуват адекватно, особе­но при малки деца, новородени и в кърмаческа възраст, водят до тежки метаболитни наруше­ния, понякога се стига и до летален изход.

Изброените заболявания, особено вирусните инфекции, се предават от човек на човек. Заразяването става чрез храната и водата. При дизентерията инфектиращата доза е много ниска – за да се зарази човек, са достатъчни няколко десетки микроба. Затова обикновено това се нарича болест на мръсните ръце. При салмонелозите бактериите се предават на хората от животни или от заразени хранителни продукти. Трябва да се знае, че всички яйца – независимо дали са пресни, стари, домашни или от магазин, може да бъдат заразени със салмонели. Не бива да се пренебрегва фактът, че за да се зарази със салмонелоза, човек трябва да изяде няколко милиона микроба. Затова по принцип, когато дойде дете с лоша хигиена, то най-често страда от дизентерия. При деца, в чиито семейства са спазвани строги хигиенни навици, обикновено се оказва салмонелоза. Естествено винаги има изключения в едната или другата насока. За да се предпазим от тези заболявания, трябва да спазваме елементарна лична хигиена, да внимаваме какво ядем, да внимаваме как съхра­няваме хранителните продукти. И по възможност през лятото децата да избягват места, където има много други деца. Детските басейни и детските кътове са рискови забавления.

Съществува и възможност за имунопрофилактика на ротавирусите. Ротавирусната ваксина на практика покрива всички ротавируси, които причиняват около 60% от вирусните чревни инфекции в детската възраст.

Ентеровирусните инфекции също са чести през лятото. Ентеровирусите са огромна група. През лятото те причиняват грипоподобни състояния, т.нар. летен грип, а в някои случаи водят до диарийни заболявания или до серозни менингити. Летният грип протича с температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, повръщане, диария.

За серозния менингит няма етиологично лечение. Лечението е симптоматично – борба с мозъчния оток, рехидратация. При такъв менингит децата са с висока температура, главоболие, повръщане, нарушено общо състояние, нарушено съзнание, гърчове. Обикновено изходът е благоприятен.

Обикновено пациентите се срещат с вируса на хепатит А през лятото, а през есента търсят лечение. Инкубационният период на хепатит А е до 50 дни.

„Форум Медикус“ напомня тези азбучни истини, защото е ясно, че овладяването на летните заболявания изисква да бъдат ангажирани семействата, общопрактикуващите лекари, педиатрите и инфекционистите, за да бъдат намалени усложненията.

comment closed

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.