Вие сте в: Начало // Всички публикации // Педиатрия и хомеопатия – единен подход към детското здраве

Педиатрия и хомеопатия – единен подход към детското здраве

Българската медицинска хомеопатична организация отбеляза 20 години от въвеждането, утвърждаването и развитието на клиничната хомеопатия у нас. Официален гост на събитието беше маг.-фармацевт Мишел Боарон, дъщеря на основателя на фармацевтичната компания Боарон, световен лидер в производството на хомеопатични медикаменти.

Мишел Боарон е родена в Лион, Франция. Завършва фармация през 1968 г. и започва работа като асистент-фармацевт в семейната аптека, а по-късно и като съдружник.

С времето Мишел Боарон се проявява като новатор, дефинирайки пред специализираната и широката общественост, че хомеопатията и алопатичната медицина не се противопоставят, а действат в синергия, понякога се редуват, понякога се допълват.

През 1998 г. излиза първата й книга „Хомеопатията в практиката на магистър-фармацевта“, която е преведена на 14 езика. Следва книгата „Хомеопатия и съвети в аптеката“, издадена и разпространена в 13 страни.

Мишел Боарон има сериозен принос за развитието на съвременната хомеопатия по света. Тя участва в научни форуми, изнася лекции, работи за утвърждаване на партньорския подход между хомеопатията и алопатичната медицина. Развива широка обществена дейност в подкрепа на децата като член на редица френски и чуждестранни асоциации.

През 2008 г., в знак на признателност за нейния научен и обществен принос, Мишел Боарон е наградена с ордена на Почетния легион, връчен от министъра на здравеопазването на Франция.

Госпожа Боарон представи пред българска аудитория новата си книга „Педиатрия“, създадена в съавторство с маг.-фармацевт Франсоа Ру, който отговаря за университетското обучение по хомеопатия във Фармацевтичния факултет в Тулуза, и с д-р Пиер Поповски – педиатър хомеопат, преподавател, журналист, автор на много публикации.

Книгата е част от научната поредицата „Досиетата на експерта“ – проект, който включва 8 заглавия. Пет от тях вече са издадени: „Уши-нос-гърло“, „Тревожни разстройства“, „Акушерство и гинекология“, „Допълващо лечение в онкологията“ и „Педиатрия“. „Досиетата на експерта“ предлагат хомеопатични решения, адаптирани за широк кръг фармацевти, общопрактикуващи лекари, специалисти в различните сфери на медицината.

В поредицата е събрано научно познание и са описани различни подходи за прилагане на хомеопатично лечение, което ефикасно да допълва терапевтичните възможности на медицинските специалисти. Всяка патология, разгледана в поредицата, е представена с кратко припомняне на съответната патофизиология и с алгоритъм за вземане на решения, който води от симптома към прескрипцията. Терапевтичните предложения са илюстрирани с много клинични случаи. Новият пети том „Педиатрия“ е преведен на български език и е издаден от издателство „Изток-Запад“.

Според Мишел Боарон детските болести са най-честа причина за търсене на съвет в аптеката, а това обикновено е повод за първа среща с хомеопатията. Тя напомня, че съвременните тенденции препоръчват, когато е възможно, да се избягват конвенционалните медикаменти поради техните странични действия. И тъй като хомеопатичните лекарства са ефикасни и не дават вторични ефекти, те са предпочитан избор при първите прояви на заболявания при новородените, децата и подрастващите.

В книгата са разгледани педиатрията и хомеопатията като две специалности, които успешно се допълват в полза на пациента. Детският лекар хомеопат умело съчетава университетското обучение по медицина и по хомеопатия и така осъществява диагностика и лечение с високо качество, спазвайки основните принципи за показания и противопоказания.

Хомеопатичният метод позволява на педиатъра да разшири полето на дейност в две основни насоки:

- персонализиране на диагнозата и терапията;

- задълбочаване на профилактичния подход.

Практическите действия за осъществяване на тези насоки са основен акцент в съдържанието на педиатричния том от поредицата „Досиетата на експерта“.

comment closed

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.