Вие сте в: Начало // Всички публикации // Как да задържите лекаря си буден, за да ви опази жив?

Как да задържите лекаря си буден, за да ви опази жив?

Група изследователи са решили да извършат проучване сред хиляди медицински специализанти в десетки лечебни заведения, за да открият оптималното работно време.

От 2003 г. съществуват строги изисквания и ограничения за времетраенето на дежурствата без прекъсване на медицинските специализанти. Правилата са създадени, за да минимизират риска от грешки при работата на медиците. Определени специалисти не са уверени, че тези правила са наистина най-доброто за младите лекари и техните пациенти. От създаването на правилата дебатите по темата са доста интензивни, но не съществуват достатъчно данни за сериозен анализ.

Като следствие от липсата на данни, в момента се провежда проучване, което сравнява настоящите правила, които лимитират работното време на специализантите на не повече от 16 часа без прекъсване, с по-гъвкави дежурства за младите лекари, които да работят не повече от 30 часа. Учените ще проучат дали и колко грешки биват допускани при единия и другия график, както и какво и колко научават специализантите. Проучването е започнало през юли 2015 г. и ще продължи една година.

– Ако искаме да осигурим най-доброто лечение за пациентите си сега и в бъдеще, трябва да научим повече за оптималния баланс между работа, учене и лечение, обяснява проф. Дейвид Аш от Университета в Пенсилвания, който е ръководител на проучването.

В момента върви ожесточен спор дали проучването няма да застраши здравето и живота на пациентите, както и здравето на младите лекари. Много по-голяма е вероятността недоспалите специализанти да допуснат грешка или да причинят катастрофа на прибиране след дежурство. Най-рискованото време е при смяната на персонала.

– Смяната на дежурните е спиране на лечението като цяло. Застъпващият лекар никога не знае колко и каква грижа е положил предходният за пациента. Това време е известно и с най-много медицински грешки, допълва проф. Аш.

Опонентите в спора за проучването смятат, че изследователите не са етични, защото не са получили информирано съгласие за участие нито от специализантите, нито от пациентите.

От група за изследвания на общественото здраве заявяват: “Пациентите въобще не са информирани или питани дали искат да участват в проучването, а специализантите знаят, че са в проучването, но нямат избор дали да участват или не, защото – ако откажат – трябва да напуснат програмата за специализации”.

Въпреки опасенията и оплакванията проучването продължава. Проф. Д. Аш обяснява, че не е практично да се вземе съгласие от всички участници в такова мащабно изследване, като някои независими експерти по биоетика са съгласни с такова твърдение.

Коментарът на Милдрет Соломон от Центъра за биоетика е:

– Проучването поставя важни въпроси, които са свързани със създаването на компетентни лекари. Мисля, че изследването се развива доста етично на фона на други проблеми в сектора.

Независимо от всичко в момента Федералният офис за защита на хората при проучвания извършва проверка по всички оплаквания и на дизайна на цялото проучване.

Salariesinhealthcare.com

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.