Вие сте в: Начало // Всички публикации // НЗОК продължава строгата финансова политика

НЗОК продължава строгата финансова политика

Възможно най-ефективното изразходване на средствата в бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще бъде основният приоритет на ведомството през тази година. Това обявиха членовете на Надзорния съвет на НЗОК на първата в историята си медийна пресконференция. Всички до един изтъкнаха, че за здравноосигурителни дейности са предвидени около 130 млн. лв. повече от миналата година, а в резерва за непредвидени и неотложни разходи има още 317 млн. лева.

– Това е един стабилен и изпълним бюджет, който ще ни позволи да осъществим нашата дейност, категоричен бе представителят на финансовото министерство в надзора на касата и заместник-финансов министър Кирил Ананиев.

На прага на нов рамков договор

Преди да очертае предстоящите ангажименти на ведомството, Ананиев припомни, че през годината ще действат два механизма за финансиране на лечебните заведения и договорните партньори. До 1 април т.г. извършената дейност ще се заплаща според правилата на Постановление №57 на Министерския съвет, т.е. болничните бюджети ще бъдат лимитирани до 90% от миналогодишните средства. След тази дата по закон трябва да влезе в сила Националният рамков договор за 2016 г., в който да се запишат всички нови правила за работа в сектора.

– До края на февруари т.г. сме поели ангажимент в рамките на ресурса и договорени с Българския лекарски съюз дейности да подпишем НРД. Балансът е труден, но сме убедени, че ще подпишем НРД, който ще отговори на очакванията на пациентите, коментира още Ананиев.

Основната промяна във финансирането на лечебните заведения е, че бюджетът на касата вече ще се разпределя по районните здравни каси (РЗОК), а техните директори на свой ред ще закупуват здравни услуги от болници, аптеки, лекари и лаборатории. По думите на Ананиев обаче всички плащания ще се контролират и от надзора на НЗОК, и от Българския лекарски съюз. Ще се правят анализи не само за изразходваните средства, но и за изпълнените обеми. И ако се установи недостиг, наличният ресурс ще се преразпределя. По този начин парите ще се пренасочват от касите, в които има икономии, към тези с преразход, уточни Ананиев.

– След като сме изчерпали абсолютно всички възможности за маневреност и виждаме, че преразходът на бюджета на НЗОК е предсказуем, тогава ние сядаме с БЛС и съвместно, на базата на изпълнението до момента, правим предложение за корекция на обеми и цени. Но това е краен вариант. Възможно е в края на годината да имаме намаление в обемите и да пипнем цените нагоре, уточни още зам.-министърът на МФ.

Изплащат се дълговете към чужди фондове

Още в края на миналата година НЗОК е превела 14 млн. лв. към чужди здравни каси в Европейския съюз, на които дължи общо 136 млн. лева. Така неразплатените средства са се свили до 122 млн. лв., за които ще бъдат договорени схеми за разсрочено погасяване. Още през този месец представители на НЗОК ще започнат разговори с немските здравни каси, на които дължим най-много средства за лечение на български граждани. Надзорниците уверяват, че няма да има напрежение, няма да се връщат пациенти и няма да се затрудни лечението на болни зад граница.

От НЗОК се надяват проблемът да бъде преодолян и с преизпълнение на приходната част, както се е случило през миналата година. През 2015 НЗОК е получила 50 млн. лв. допълнителни постъпления от здравни осигуровки и над 60 млн. лв. от договорени отстъпки за лекарства. В резултат е успяла да преведе 7 млн. лв. допълнително на първичната помощ, 14 млн. лв. повече на специализираната и 2 млн. лв. на денталната. Още 2 млн. лв. са отишли за медико-диагностичните дейности, 125 млн. лв. – за лекарства, 241 млн. лв. допълнително – за болнична помощ.

Орязаните направления – само с 2% по-малко

Регулативните стандарти за специализирана помощ и медико-диагностични дейности наистина са били намалени, но не с 16%, както обяви Сдружението на общопрактикуващите лекари, а само с 2%. Информацията потвърди Ганка Аврамова от бюджетната дирекция на НЗОК. По думите й лекарите и лабораториите са се оказали ощетени, защото парите им са били разчетени въз основа на стандартите от миналата година с извършени компенсации.

– До подписването на НРД‘2016 действат старите правила и съгласно тях са разпределени регулативните стандарти, съобразени с наличните средства. Разлики има, но те не могат да се компенсират в момента, защото резервът на касата може да бъде отворен чак в края на март т.г. Реалното намаление е само с 2%, защото предвидените средства за първите месеци на 2016  са 201 млн. лв., а изпълнението за същия период на 2015 е за 204 млн. лв., изясни казуса Аврамова.

По думите й няма проблем разликата да бъде компенсирана в края на 2016 г., както е станало и през миналата година. За целта лекарите и лабораториите могат да направят мотивирани искания за разпределяне на допълнителни стандарти през първото тримесечие на годината.

Пълно неведение за пръстовите идентификатори

Според плановете до 1 април т.г. в страната трябва да бъде въведена система за пръстова идентификация, а биометричните данни на пациентите да се превърнат във вход за здравната система. Намерението е факт, обществената поръчка за изграждане на информационната система – също, но всички останали подробности остават в графата „въпрос на техническо решение”. Дори Надзорният съвет на НЗОК не е наясно как ще се случи промяната, независимо от факта, че точно нейният информационен отдел ще стопанисва системата.

– Надзорният съвет е дал техническо задание, но не е получил отговор. Като го получи и като види какъв е той, ще направи план за въвеждането на системата. Ние също не знаем къде ще се използва тя, но като видим техническото решение – какво струва, как работи, етапи и прочие, тогава ще решим кога да бъде пусната в експлоатация. За мен като член на Надзорния съвет всяка дата, която се съобщава в публичното пространство, не е част от мое решение, коментира Григор Димитров от Българската стопанска камара, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Прогнозната стойност на системата е 400 хил. лв., но на този етап никой не може да каже колко ще струва снабдяването на всички над 13 хил. договорни партньори на НЗОК с четци за пръстови кодове.

На този етап се предвижда идентификаторът да бъде задължителен за всички договорни партньори на здравната каса, но без да ограничава достъпа на пациентите до лекарства и лечение. Целта му е да регистрира здравноосигуреното лице в аптека, болница, лаборатория или лекарски кабинет, за да се елиминират възможностите за злоупотреби с пари от бюджета на НЗОК.

Слава АНАЧКОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.