Вие сте в: Начало // Всички публикации // Антимикробната резистентност – тиха пандемия

Антимикробната резистентност – тиха пандемия

На 12 юли т. г.  СЗО публикува първия по рода си доклад за разработваните в момента ваксини за предотвратяване на инфекции, причинени от антимикробно резистентни бактериални патогени. Анализът на СЗО сочи необходимостта от ускоряване на изпитванията за ваксини, свързани с AMR, и максимално използване на съществуващите ваксини.
Тихата пандемия на антимикробната резистентност е основен нарастващ проблем за общественото здраве. Само резистентните бактериални инфекции са свързани с близо 4,95 млн. смъртни случая годишно, като 1,27 млн. се дължат директно на AMR.
Ваксините са мощни инструменти за предотвратяване на инфекции  и следователно имат потенциала да ограничат разпространението на AMR.  Докладът на СЗО има за цел да насочи инвестициите и изследванията в осъществими ваксини.
Анализът идентифицира 61  фирми, разработващи ваксина в различни етапи на клинично изпитване, за справяне с болести, изброени в списък с бактериални приоритетни патогени, които СЗО е приоритизирала за научноизследователска и развойна дейност. Аторите на  доклада обаче предупреждават, че повечето от ваксините, дори и тези, които са в късен стадий на изпитване, няма да бъдат налични в скоро време.
- Предотвратяването на инфекции чрез ваксиниране намалява употребата на антибиотици. И все пак от първите шест бактериални патогена, отговорни за смъртните случаи, дължащи се на AMR, само срещу един – Streptococcus pneumoniae, има ваксина, казва
д-р Ханан Балки, зам.-ген. директор на СЗО с ресор антимикробна резистентност. – Справедливият достъп до животоспасяващи ваксини, като тези срещу пневмококи, е спешно необходим за спасяване на живот и овладяване на нарастването на AMR.
Докладът призовава за справедлив и глобален достъп до ваксините, които вече съществуват, особено сред населението, което се нуждае най-много от тях в условия на ограничени ресурси. Вече има налични ваксини срещу четири приоритетни бактериални патогени: пневмококова болест (Streptococcus pneumoniae), Hib (Haemophilus influenzae тип b), туберкулоза (Mycobacterium tuberculosis) и коремен тиф (Salmonella Typhi). Настоящите ваксини Bacillus Calmette-Guérin (BCG) срещу туберкулоза не предпазват адекватно и разработването на по-ефективни трябва да се ускори. Останалите три ваксини са ефективни и трябва да бъде увеличен броят на хората, които ги получават.
Срещу АМР бактериите, отбелязани в списъка с приоритетни патогени, представляващи значителна заплаха за общественото здраве, все още няма достоен „противник“ в лицето на кандидат ваксините.
- Необходим е пробив в подходите за създаването на ваксини. Разработването на ваксина срещу COVID-19 и на иРНК ваксини предлага уникални възможности това да се случи и срещу бактериите, каза д-р Хайлейесус Гетахун, директор на Департамента за глобална координация на AMR към СЗО.
Докладът разглежда някои от предизвикателствата пред иновациите и разработването на ваксини, включително за патогени, свързани с вътреболнични инфекции. Съществуват трудности при определяне на целевите групи сред всички приети болнични пациенти, цената и сложността на изпитванията за ефикасност на ваксини, липсата на регулация за ваксините срещу ВБИ.
- Разработването на ваксини е скъпо научно предизвикателство и е свързано с висока вероятност за неуспех. За успешните кандидати често съществуват сложни нормативни и производствени изисквания, каза д-р Кейт О’Брайън, директор на Департамента за имунизация, ваксини и биологични препарати към СЗО.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.