Вие сте в: Начало // Всички публикации // Здравните пакети вече са в наредба

Здравните пакети вече са в наредба

Дейностите, включени в основния и допълнителния пакет, вече са окончателно уточнени и ще влязат в сила от 1 април 2016 г. заедно с Националния рамков договор. На 8 декември т.г. здравният министър д-р Петър Москов официално подписа Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Очаква се обнародването й в „Държавен вестник”.

Новите текстове предвиждат догодина здравната каса да обслужва 265 клинични пътеки в болничната помощ (198 от които са в основния пакет), 38 амбулаторни процедури (част от които ще се извършват в ДКЦ) и 4 клинични процедури за интензивни грижи и диализа при остри състояния. Напълно „покрито“ с публични средства ще бъде и комплексното лечение (т. е. всеки един етап от терапията) на всички онкологични болести, солидни тумори, злокачествени заболявания на кръвта и рядкото генетично заболяване в детска възраст муковисцидоза. Освен това в основния пакет са включени три изцяло нови процедури – за осигуряване на продължително лечение след прекарани инфаркти, инсулти и тежки травматични състояния. Също три са и клиничните пътеки, които остават изцяло в допълнителния пакет – лечението на инконтиненция, гинекологичните операции с робота „Да Винчи“, хирургичните интервенции за затваряне на стома.

Според новите правила дейностите в основния пакет ще се извършват незабавно, без отлагане, и ще бъдат напълно безплатни за пациентите, защото ще се плащат от бюджета на НЗОК. За изпълнението на здравната помощ от допълнителния пакет ще трябва да се чака, но не повече от два месеца. За целта лечебните заведения ще включват болните в листи на чакащите, а който не желае да отлага терапията си във времето, ще има пълното право да я заплати по ценоразписа на съответната болница.

Правилото ще важи за трите клинични пътеки в допълнителния пакет, както и за още 122 пътеки, включени едновременно и в двата пакета. При тях по преценка на лекуващия лекар част от процедурите ще се отлагат във времето или ще се заплащат от болния.

Така например хората с полиневропатия, силни болки и периферни парези на крайниците ще бъдат моментално хоспитализирани и лекувани. Последващото диагностично уточняване и предписване на терапия при болкови синдроми и хронични болести на черепно-мозъчните нерви, които не се повлияват от медикаменти обаче, ще бъдат предмет на допълнителния здравен пакет. Тоест, ако пациентите искат да се възползват от престоя си в болницата, за да установят причината за проблема си и да се сдобият с адекватна терапия, това ще им струва пари. В противен случай ще трябва да се примирят с болката и да се приберат у дома, докато лекарите намерят време да ги включат в графика си.

По същия начин ще се процедира при нужда от терапевтични курсове и рехабилитация на хора с невромускулни заболявания, както и при контрол на лечението на пациенти с фенилкетонурия и хиперамониемия.

В допълнителния пакет попадат също здравните грижи и експертизата при уточняване на епилепсия, когато се налага спиране на терапията под лекарски контрол. Там е и планираното лечение на пациенти с невромускулни заболявания.

Друга основна промяна вследствие на наредбата е изваждането на 38 дейности в амбулатория. По-леките операции и процедури, които досега задължително се извършваха в лечебните заведения, вече ще могат да се правят в поликлиниките и медицинските центрове. За спукано тъпанче например вече няма да се лежи в болница, защото дейността ще се отчита като амбулаторна. По същия начин ще се извършват изследванията с PET и SPECT скенер, тестовете при хематологични заболявания, редица хирургични дейности (в това число биопсии, артроскопски процедури и напасване на протези), малки операции на крайници, уши, нос и гърло, очни интервенции (включително за катаракта и глаукома) и част от хемодиализата.

Все пак, ако лекарят прецени, че съществува риск от влошаване на състоянието, ще има право да изпраща пациента в болница. Наблюдението там ще продължава не повече от 48 часа, за да се елиминират евентуални усложнения. По същия начин клиничните пътеки, които изискват поне 3 дни болничен престой, ще могат да се приключват предсрочно за минимум 12 часа, но само при положение, че екипът е изпълнил всички необходими процедури, а състоянието на пациента е овладяно. Лекуващият лекар обаче ще носи персонална отговорност, защото ще слага подписа си под писмена оценка, в която да гарантира, че изписването на болния не носи риск от влошаване на здравословното му състояние.

Точно за амбулаторните и извънболничните процедури обаче най-много ще се чака и по всяка вероятност ще се плаща. Особено ако се налага уточняване на диагноза или трябва да се назначи ново лечение, защото старото не дава резултат.

Уточняването на терапията за доказани заболявания на щитовидната жлеза при пациенти, които се лекуват без резултат в извънболничната помощ например, няма да бъде в основния пакет. По преценка на ендокринолога всички дейности, необходими за диагностиката на неуточнени състояния на жлезата, ще се правят по график, в който пациентите ще се записват. Същото ще важи и за хората с вродена надбъбречна хиперплазия, които се подготвят за операция, и за болните от хипогонадизъм. Отложено във времето ще бъде и установяването на причините за хромозомни аномалии, стерилитет при мъжете и степента на хормоналния дисбаланс, виновен за нарушенията в менструалния цикъл и функциите на яйчниците при жените.

Ендоскопският преглед на стомашно-чревния тракт при хора, които не се влошават бързо, също няма да бъде част от основния пакет за определяне на заболяванията в тази област. Хората не само ще чакат, но и ще си плащат, ако специалистът по гастроентерология е изчерпал своите диагностични възможности (включително поставените лимити за брой направления).

По същия начин ще се плаща, без да се чака, за всички интервенции при вторична глаукома и катаракта, които не са се повлияли от консервативно или лазерно лечение (включително патологичната, диабетната и ендокринната катаракта, и тази, предизвикана от лекарствени средства). В същата група са и операциите при кисти на ретината, аномалии на клепачите и възстановяване на проходимостта на слъзните канали.

Търпение от страна на пациентите ще бъде нужно също за диагностиката и малките операции при затруднено нощно дишане, сънна апнея, продължителна постоянна хрема, рецидивиращи остри отити, стичане на гноен секрет от носа, повтарящи се остри бронхити и възпаления на горните дихателни пътища, често кръвотечение от носа, силна лицева болка, заболявания на слюнчените жлези, различни кисти на кожата в областта на главата и шията, заедно с пластичните корекции в същата област по медицински показания.

Слава АНАЧКОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.