Вие сте в: Начало // Всички публикации // ЗЗО – в ремонт

ЗЗО – в ремонт

Пакетът с медицински дейности, заплащан от Националната здравноосигурителна каса, ще бъде окончателно разделен на основен и допълнителен, решиха народните представители при гласуване на второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване на 4 юни т.г. С гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ депутатите задраскаха от норматива основния пакет на касата, с което създадоха предпоставки за бъдещото му разделяне на две части. Текстовете, с които ще се формулират отделните пакети, предстои да бъдат гласувани. Но декларираната подкрепа в пленарната зала еднозначно говори, че реформите на здравния министър Петър Москов вече са в ход.

Гласуваните промени предвиждат здравната каса да покрива 100% всички социалнозначими заболявания, които ще попадат в основния пакет от медицински услуги. Проектозаконът задължава министъра на здравеопазването да изготви специална наредба, в която да разпише конкретните групи диагнози. По предложение на Патриотичния фронт наредбата трябва да бъде готова до края на октомври т.г. Дейностите ще бъдат финансирани изцяло с постъпленията от здравни вноски, за да се гарантира лечението на онези заболявания, които в 95% от случаите влошават индивидуалните здравни показатели, а оттам и общонационалните.

– Трябва да признаем, че твърденията за своевременна и безплатна медицинска помощ сега са пълна лъжа. Истината е, че българинът доплаща за почти всичко в системата. А идеята на основния пакет е, че за социалнозначимите заболявания всеки гражданин, независимо дали беден или богат, няма да дава допълнително пари, защити промените министър Москов.

В допълнителния пакет се очаква да попадат всички диагнози, които не са намерили място в основния, но те също тепърва ще се уточняват с експерти. Отделно ще бъде разписан и пакетът със спешни дейности, който ще се финансира през бюджета на МЗ.

Основното притеснение на този етап е, че липсва яснота какви ще бъдат средствата, с които ще се издържа системата занапред. Не се знае дали сегашната осигурителна вноска от 8% ще обезпечава само основния пакет или част от нея ще се ползва за покриване на дейности от допълнителния. Според опозицията пълна мистерия е и финансовата обосновка на промените, защото пред депутатите не е бил представен нито един разчет за евентуалния им ефект върху парите за здраве. На практика никой не знае до каква степен ще плаща за лечението си занапред и това беше основният мотив, с който БСП–Лява България отказа да подкрепи разделянето на здравния пакет.

За ДПС, което също гласува против реформата, главният пропуск е, че министър Москов не е представил проектонаредбата, от която ще стане ясно кои дейности попадат в основния и кои – в допълнителния пакет. Не са посочени и прогнозни цени на здравните услуги, за да се ориентират депутатите в истинската стойност на промените. Не на последно място от ДПС се опасяват, че пациентите, които не страдат от социалнозначими заболявания, ще бъдат дискриминирани. Според депутатите те няма да получават адекватна здравна помощ, въпреки че редовно плащат вноските си, защото ще бъдат принудени или да се осигуряват допълнително, или да доплащат от джоба си за лечение.

Министър Москов обаче лаконично опроверга твърдението, окачествявайки го като спекулация.

– Целта на допълнителния пакет е и изсветляване на плащанията, които сега вървят под масата. Знам, че на някои това не им харесва, но съм категоричен, че тайни фактури между хората и болниците няма да има, отговори здравният министър.

По време на заседанието депутатите гласуваха и „редакционната“ поправка здравната каса да „купува“, а не да „заплаща“ медицинските услуги. Мнозинството не се съобрази с притесненията на опозицията, че по този начин осигурителният модел се превръща в търговски, и припозна новия термин със 79 гласа „за“, 23 „против“ и един въздържал се.

Според новия текст „Здравното осигуряване е дейност по набирането на здравноосигурителни вноски и премии, управлението на набраните средства и тяхното разходване за закупуване на здравни дейности, услуги и заплащане на стоки, предвидени в този закон, в националните рамкови договори (НРД) и в застрахователните договори“.

Коментари

Хасан Адемов, ДПС:

Разбива се солидарният осигурителен модел

Това е текстът, който някои наричат „гвоздей“ на реформата. Този гвоздей обаче може да се превърне в пирон в ковчега на здравното осигуряване. Защото я няма наредбата, която да дефинира заболяванията. Няма ги цените. Каква е причината сега в рамките на основния пакет да не се дефинират приоритетите и клиничните пътеки да не бъдат нормално финансирани? Единствената е политическата воля.

За да може да функционира нормално която и да е осигурителна система, трябва да има доверие и солидарност. С тези промени се разбиват солидарността и доверието в осигурителния модел. Когато има един финансиращ орган и няма реална конкуренция между лечебните заведения, откъде накъде едни ще получават 100%, а други ще трябва да се осигуряват в допълнителни фондове? Това просто е немислимо.

Таско Ерменков, БСП-Лява България:

Здравеопазването не е хазарт

Това, което се предлага с основен и допълнителен пакет, е все едно всички да ни задължат да играем в тото 2 и да си плащаме всички фишовете с награда – лечение. Но някои ще изтеглят печелившия билет и ще бъдат лекувани по основния пакет, а другите ще се молим да не получим онзи фиш, който се казва „допълнителен пакет“. И по-страшното е, че тези, които изтеглят фиша с допълнителния пакет, ще трябва и да си го платят. След като разделим пакетите по този начин, с болниците ще преминем в играта „тука има, тука нема”. Тук има място – ще те приема, но тук ще влезеш в лист на чакащите, докато ти дойде времето. Здравеопазването обаче не е хазарт. И мнозинството трябва да реши дали да бъде неговият Диоген (древногръцки философ, наречен Циника, смятан за първия свободомислещ човек – б.а.) или неговият Херострат (младеж от Ефес, който изгаря Храма на Артемида в родния си град, защото искал името му да се помни от идните поколения – б.а.).

Семир Абу Мелих, ГЕРБ:

Темата не бива да се политизира

Разделянето на основния и допълнителния пакет ще доведе до първите бавни стъпки до началото на демонополизацията на НЗОК. Асортиментът на здравната каса се вдигаше всяка година, но цената си оставаше същата. И дойде моментът, когато просто трябваше да се намали грамажът. Много от тези българи, които са плащали 3 млрд. лева допълнително, сега, вместо да ги дават под масата – ще отидат да си направят застраховки. Нещата ще си дойдат на мястото, само темата не трябва да се политизира.

Предстои обсъждане и гласуване по темите за новия състав на Надзорния съвет на НЗОК, промените, касаещи възстановяването на здравни права, измерването на удовлетвореността на пациентите, възможността за подаване на жалби с уникален код за достъп до информационната система на касата, въвеждането на по-високи вноски за държавните служители, възстановяването на арбитражните комисии, промените, касаещи ценовите отстъпки, договаряни между НЗОК и фармацевтичните фирми и др.

Слава АНАЧКОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.