Вие сте в: Начало // Всички публикации // Първи успешни трансплантации на стволови клетки

Първи успешни трансплантации на стволови клетки

- Ние – екипът на Клиниката по клинична хематология към УБ „Св. Георги“, сме горди, че можем да обявим първите две успешни трансплантации на стволови клетки, извършени в Пловдив.

С тези думи проф. Стефан Горанов представи на 26 ноември т.г. резултатите от програмата на клиниката.

– Това е методика от висшия пилотаж в медицината и сме щастливи, че Пловдив се появи на картата на стволовоклетъчните трансплантации в Европа, допълни проф. Горанов. Той благодари на ръководството на лечебното заведение за съдействието по време на цялата програма.

Проф. Горанов разказа любимата си приказка, наречена „По пътя на излекуването“ – историята за развитието и успехите на съвременната хематология, защото лечението днес е в състояние да подобри преживяемостта на болните.

Екипът на клиниката извърши успешно през октомври т.г. първите две автоложни стволовоклетъчни трансплантации. Пациентите – на възраст между 50 и 60 години, са били диагностицирани преди около 3 години съответно с агресивен лимфом и мултиплен миелом.

Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване, подготовката на пациентите, провеждането на предварителните химиотерапевтични режими, трансплантацията и медицинските дейности в посттрансплантационния период са преминали успешно. Периодът на възстановяване е от 10-15 дни до месец – време, което пациентите прекарват в стерилна среда. Те вече са изписани с възстановено нормално кръвотворене и без болестни симптоми.

Екипът, направил трансплантацията, включва: д-р Емил Спасов, д-р Веселина Горанова-Маринова, д-р Янко Янков.

В напреднала фаза на предтрансплантационната програма са още 7 пациенти на клиниката със злокачествени заболявания на кръвта и кръвотворните органи.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.