Вие сте в: Начало // Всички публикации // Проф. Чавдар Славов за стандартите и новостите в световната урология

Проф. Чавдар Славов за стандартите и новостите в световната урология

От 15 до 19 май т.г. бе проведен 110-ият конгрес на Американската урологична асоциация /АUA/ в Ню Орлийнз и премина под мотото Sharing knowledge, setting standarts – Като споделяме знанията, издигаме стандарта.

На конгреса присъстваха повече от 16 хиляди специалисти, над 300 фармацевтични и технологични компании, свързани с урологията. Бяха изнесени над 100 доклада, постери, видеолекции, симпозиуми, кръгли маси.

Американската асоциация по урология е създадена през 1902 г., включва 21 хиляди членове от 120 държави, има и четирима членуващи от България. Навремето бях първият поканен и приет за член на асоциацията – за да ме изберат, изискаха 5 характеристики от други специалисти, с акцент върху моралните и професионалните качества – високи са критериите за членство. В асоциацията членуват 11 703 американски уролози, от тях 9979 са активно работещи със средна възраст 53 години. Това го подчертавам, защото и там се отчита висока възраст на работещите, но пък там специалисти по урология лекарите стават на 35 години, после се утвърждават още 5 години и тогава започват да печелят, за да върнат кредитите, които са взели за обучението си. И нещо по-важно – данните сочат, че 95 процента от специалистите изрично спазват правилата за работа, стандартите, които са формулирани отделно за всяка нозологична единица в т.нар. guide lines. Президентът на асоциацията се избира за двегодишен мандат, като има и избран президент, който поема асоциацията след това. Сегашният президент Уилям Бонерт е изявен специалист в педиатричната урология.

110-ият конгрес бе разделен на много секции, в две пленарни зали с по 5 хил. места бяха дискутирани най-важните теми, имаше постери във фоайетата с доклади и много въпроси. Всичко бе съсредоточено към иновациите в урологията като наука и практика. Организирани бяха и много курсове за продължаващо медицинско образование със съответните точки. Наред с уролозите в конгреса участваха и други специалисти – акушер гинеколози, ендокринолози, от сферата на образната диагностика, клинични онколози.

За мен от голям интерес бяха заседанията по

реконструктивна урология

защото България има сериозни постижения, особено при реконструктивните операции върху мъжката уретра. Ние публикувахме нашия опит още преди 3 години, а сега на конгреса той бе възприет и обявен като решение за поведение. Друга новост е, че букалната лигавица се използва вече по-широко – и за реконструктивни операции на уретера, които бяха демонстрирани. Новина в тази сфера е и съобщаването за нов вид реконструкция при стеноза на уретерите при жени след лъчетерапия по повод на рак на женските гениталии – много е интересно, използва се бримка от тънко черво. Оказа се, че и в реконструктивната урология все повече навлиза роботизираната технология.

Ракът на простатната жлеза

естествено заемаше голям дял от конгресната работа. Както е известно, открити са 163 хромозомни локуса за генетичен произход на раковите заболявания. Над 70 от тези локуси са при рака на простатата, а при откриването на повече от половината от тях има и българско участие. Наш екип от Клиниката по урология в Александровска болница съвместно с Центъра по молекулна медицина участвахме и публикувахме резултати в четири броя на списание Nature genetics, което също е признато. Знанието, че при 45 процента от рака на простатната жлеза има генетична предиспозиция, като 30 процента се доказват с тези хромозомни локуси – всичко това вече има практическо приложение в създаването на диагностичен панел, който изследва 17 гена и определя колко агресивен е даден рак на жлезата. Съобразно изследването се определя подходът на лечение – това е т.нар. персонализирана медицина. Първите образци на теста естествено са много скъпи, засега те не биха могли толкова бързо да навлязат в практиката както PSA например. Но бъдещето ще бъде такова – терапия според вида на рака.

Коментирани и утвърдени бяха и лекарствени формули за лечение на т.нар. хормонозависим кастрационен карцином на простатната жлеза – става дума за карцином, който не се повлиява от хормонална терапия и продължава да се развива – вече има лечение, което осигурява до 35 месеца продължаване на живота на болния.

Много широко бе разискван въпросът за т.нар. фокусна терапия при простатния карцином – криоаблация, лазерна аблация, електровапоризация. Тъй като много напредна образната диагностика, създаден е вече и ултразвук с параметри на ЯМР, може да се посочи фокуса, да се локализира лезията в простатната жлеза и тя да бъде атакувана. Все пак не бива да се забравя, че голям процент от рака на простатната жлеза е мултифокален и има повече лезии – от 3 до 7-10. Така или иначе златен стандарт остава простатектомията, като много се коментира трайната инконтиненция, която я съпътства. На конгреса бе обсъждана възможността за направа на изкуствен сфинктер или на слинг. Предпочитанията са към слинговите операции, това се прави и у нас. Защото за българските уролози проблем не са възможностите да направят такава операция, а цената на изделията – слинг струва над 5 хил. лева, а  изкуствен сфинктер – 10 хил. лева.

Друга новина от конгреса бе, че тестостеронът – ендогенният и екзогенният, не е причина за възникване на рака на жлезата. Преди време бе дадена Нобелова награда за твърдението, че повишените нива на тестостерон водят до развитие на рака. Сега, след 10-годишни проучвания и дискусии, се доказва, че това не е така. Защото с увеличаване на продължителността на живота нивата на тестостерона падат, а се повишава кривата на заболяемостта от рак на простатата. Този рак в момента има епидемичен обхват. В САЩ, след като години наред се пребориха с тютюнопушенето и ограничиха рака на белия дроб, днес ракът на простатата заема водещо място сред мъжете. Подчертано бе, че се проучват още нови молекули, разчита се и на персонализираната терапия за овладяване на заболяемостта и за по-добри лечебни резултати. Интересни бяха и сесиите за

бъбречно-каменната болест

Съобщено бе, че вече е категорично доказано, че повишените нива на калций не са фактор, водещ до камъкообразуване. Това също отдавна е тема на дискусии, но данните вече са убедителни. Остава разбирането, че една от причините за камъкообразуване са големите белтъчни молекули от прекалената употреба на червени меса.

Новина, която дори малко шокира, е фактът, че е налице отдръпване от екстракорпоралната литотрипсия – това, което революционизира урологията преди повече 30 години. Причините са ефективност на лечението и икономическа пригодност. Все по-широко се прилагат методите на интракорпорална литотрипсия с лазерни източници. Там например са изчислили, че докато ЕКЛ струва 8 хил. долара, то миниинвазивната интракорпорална литотрипсия струва 5 хил. долара.

Ще подчертая, че имаше много сесии и доклади по темата за

сексуалната медицина

за андрологичните проблеми в урологията. Налице са нови моменти в терапията на исхемичния приапизъм, както и подходи за лечение на еректилната дисфункция. Доста сериозно се лансира идеята за апаратно въздействие върху потентността чрез т.нар. ударни вълни с ниска енергия – до 73 процента от пациентите подобряват възможностите си за полов контакт.

Фосфодиастеразните инхибитори остават първа линия на лечение, но специалистите съветват те да се предписват индивидуално, и то от лекар, защото има и странични ефекти. Например, направило е впечатление, че при употребата им се повишава честотата на меланом при мъжете. Всъщност това му е хубавото на този конгрес – нещата се изразяват ясно и открито, без притеснение, че някоя компания може да бъде засегната. Защото там моралът и етиката са водещи.

В сферата на трансплантациите също бяха показани иновативни техники – включително и чрез използване на роботизирана хирургия.

При инвазирал

карцином на пикочния мехур

се дискутира дълго дали да бъде премахван мехурът или да се избират по-малко инвазивни подходи. Няма категорично становище, и двата подхода се приемат за правилни, но се оказва, че преживяемостта е сравнима. Остава в сила и разбирането, че БЦЖ ваксината има своето място при интракавитарната терапия.

Не бе забравена и

доброкачествената простатна хиперплазия

Дебат предизвика решение на FDA да промени показанията, защото се оказва, че в САЩ все повече мъже се самолекуват с алфа-блокери, които са първа линия на лечение. Идеята е болните да бъдат контролирани от лекар специалист или общопрактикуващ, като препаратите се отпускат само по лекарско предписание и се приемат под лекарски контрол, за да не се изпусне моментът, когато трябва да се премине към хирургично лечение.

За мен лично участието в конгреса бе необходимо сверяване на часовника. Получих самочувствие от факта, че методът, който предложих в реконструктивната хирургия, вече се приема от световната урологична общност. Друг извод от конгреса е, че и ние – уролозите в България, трябва да бъдем единни и да се съобразяваме с всички правила на добрата практика. Сега, ако някъде не се подходи професионално, болният се прехвърля, стига се до хиперхоспитализация. При придържането към стандартите и към добрата практика от всички това ще бъде избегнато.

1 Отговор to " Проф. Чавдар Славов за стандартите и новостите в световната урология "

  1. След дилатация на уретрата и инцизия на шийката на пикочния мехур от Славов, който явно се надценени, поради голямото се его, отключих ИНКОНТИНЕНЦИЯ!!!! Първо- НЕ вреди!!! Забравена Хипократова клетва

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.