Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // Гражданите имат по-високо кръвно налягане

Гражданите имат по-високо кръвно налягане

Според изследователи от университета “Дуисбург-Есен” в Германия хора, живеещи в градски райони, където замърсяването на въздуха е голямо, обикновено имат по-високо кръвно налягане в сравнение с тези, които населяват по-малко замърсени области.

Изследователите използваха данни от проучването на Хайнц Никсдорф (“Heinz Nixdorf Recall Study”), фокусирано върху развитието на сърдечно-съдови заболявания при постоянно пребиваващи в замърсени райони хора, което се базира върху изследване на почти 5000 души.

Те анализирали въздействието на замърсения въздух върху кръвното налягане в периода 2000 – 2003 г.

Някои по-ранни проучвания показват, че повишеното количество замърсен въздух би могло да повиши кръвното налягане, но малко се знае какво би се случило при постоянно излагане на замърсяване. “Резултатите, които получихме, показват, че живеещите в райони с високи нива на замърсяване на въздуха имат по-високо кръвно налягане”, казва д-р Барбара Хофман, ръководител на сектор “Околната среда и епидемиология” в университета и ръководител на проучването.

Данните от проучването бяха представени на годишната международна конференция (2010 г.) на Американското торакално дружество (ATS) в Ню Орлиънс.

Учените са използвали модел за дисперсия и химичен транспорт, за да дадат приблизителна оценка на дългосрочното излагане на прахови замърсявания. За измерване на кръвното налягане те използвали автоматичен осцилометричен апарат, долавящ кръвния ток на брахиалната артерия, който превръща резултатите в дигитални.

Те открили, че средното артериално налягане се повишава с 1,7 mmHg при увеличение с 2,4 µg/m³ на нивото на излагане на фини прахови частици с големина под 2,5 µm, произхождащи най-вече от горивни източници в градовете (транспорт, отоплителни средства, производство, електроцентрали). Подобна връзка е открита и с едрите прахови частици с големина под 10 µm, които се съдържат в частици от почвата и от замърсените пътища.

“Систолното и диастолното кръвно налягане са по-високи при хора, обитаващи градските райони, като се имат предвид и факторите, които също влияят върху кръвното налягане, като възраст, пол, тютюнопушене, наднормено тегло и др. Кръвното налягане е по-високо при жените, отколкото при мъжете.”, заяви д-р Хофман.

Високото кръвно повишава риска от развитие на атеросклероза, изразяваща се във втвърдяване на артериите, водещо до развитие на инфаркт или инсулт. “Получените резултати могат да обяснят защо лицата, живеещи в по-замърсени райони, са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт”, казва д-р Хофман.

Доказано е също така, че хроничното излагане на шум, например при живот в близост до главни пътища, има връзка с повишеното кръвно налягане или с развитието на сърдечно-съдови заболявания изобщо.

“Проучихме, че замърсяването на въздуха е концентрирано в периферията на градските райони, а не в близост до оживените улици”, отбелязва д-р Хофман.

“Резултатите разкриха, че замърсеният въздух може да доведе не само до инфаркт и инсулт, но може да окаже влияние и на процесите, предизвикващи сърдечно-съдови заболявания. Поради това е необходимо да продължим опитите за ограничаване на излагането на силно замърсен въздух”.

Д-р Хофман, заедно със своя екип, възнамерява да проучи дали животът в райони с високи нива на замърсяване води до по-бързо развитие на атеросклероза на коронарните артерии и на каротидните артерии. В момента в Европа и в САЩ се подготвят няколко големи проучвания, които да изучат още по-подробно ефектите на замърсения въздух върху живеещите в градски райони хора.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.