Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // Употребата на статини намалява риска от тромбоза

Употребата на статини намалява риска от тромбоза

Изследователи от Университета в Кънектикът смятат, че хора, изложени на риск от образуване на тромб, биха могли да се възползват от приема на понижаващи холестерола лекарства, познати като статини.

Резултатите от проведено изследване бяха представени на годишната международна конференция (2010 г.) на Американското торакално дружество (ATS) в Ню Орлиънс.

“По-ранни клинични проучвания показаха, че статините може би намаляват риска от образуване на тромб, но тези изследвания впоследствие откроиха променливи оценки за ефективността на терапията”, казва ръководителят на проучването д-р В. Агарвал. “Нашето проучване имаше за цел да анализира и да даде оценка за ефективността на тези лекарства върху пациенти с блокирани кръвоносни съдове.”

Д-р Агарвал отбелязва, че докато други изследвания наблягат върху ефективността на всеки специфичен статин, то настоящият анализ има за цел да определи въздействието на статините като цяло. Учени са преразгледали резултатите от 10 проучвания на над 900 000 мъже и жени и са дали оценка за влиянието на статините за предотвратяване на венозен тромбоемболизъм, а също и на образуването на тромби в дълбоките вени, представляващи сериозен риск за причиняване на инфаркт или на инсулт. Д-р Агарвал отбелязва, че настоящото проучване включва всички видове венозен тромбоемболизъм (ВТ), като се съсредоточава върху дълбоката венозна тромбоза (ДВТ), свързана с образуване на тромби в краката, и върху белодробния емболизъм (БЕ), придружен от тромби в кръвоносните съдове на белите дробове, мигрирали от други части на тялото (най-често от краката и таза, и в по-редки случаи – от ръцете). Според получените резултати пациенти, боледуващи от ДВТ или от БЕ, са се подобрили от употребата на статини.

Често и двете заболявания могат да бъдат асимптомни, което предизвиква трудното им откриване или поставянето на грешна диагноза. Според Центъра за контрол на заболяванията в САЩ около 200 000-400 000 души страдат от ДВТ и около 100 000-200 000 души боледуват от БЕ. Близо 1/3 от пациентите с БЕ умират.

Д-р Агарвал смята, че статините намаляват риска от ВТ, като въздействат върху мястото на възпалението – един от факторите при образуването на съсирек. “Установено е, че статините действат като противовъзпалително средство. Запушването на кръвоносните съдове предизвиква възпаление и по този начин статините могат да намалят шансовете от развитие на БЕ и на ДВТ”, казва тя.

Д-р Агарвал разкрива, че бъдещото рандомизиране и контролиране на рискови пациенти за развитие на ВТ би могло да помогне при провеждането на първия курс от терапията.

“Статини могат да бъдат предписани профилактично на рискови пациенти”, допълва тя. “Редовната употреба на тези лекарства ще намали значително честотата на БЕ и на ДВТ”.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.