Вие сте в: Начало // Всички публикации // Проф. Беатрис Рито предлага нова терапевтична стратегия срещу грипа

Проф. Беатрис Рито предлага нова терапевтична стратегия срещу грипа

Неотдавна гост на Института по микробиология при БАН и на Медицинския университет в Пловдив бе проф. Беатрис Рито – световноизвестен специалист в областта на вирусологията и имунологията. Тя е учен и преподавател в Университета в Марсилия, като има огромен принос при изучаване на грипните вируси. Показателни за постиженията й в тази област са 20 публикации и 5 патента. Пред български вирусолози и медици от други научни области проф. Рито изнесе лекция за възможностите за нова терапевтична стратегия срещу грипа. За читателите на „Форум Медикус” тя поясни основни моменти от тази стратегия.

При грип, от една страна, се мултиплицира вирусът в клетките на белия дроб. От друга, молекули на имунната система се опитват да противодействат на вируса. В стремежа си да го елиминират, те могат да окажат негативно влияние върху самия организъм. Овладявайки инфекцията, имунната система е в състояние да предизвика увреждане на някои клетки и тъкани и да доведе до усложнения в белите дробове и други органи. Как се случва това?

За възпалителните отговори на мукозните повърхности при грип допринася т.нар. протеин активиращ рецептор (protein activating receptor или PAR 1). В лабораторни условия при заразени с грип мишки PAR 1 е бил активиран чрез прилагане на агонист. В резултат се е получило мощно възпаление на белия дроб у експерименталните животни и при тях е отчетена намалена преживяемост. Този ефект не се наблюдава, когато с настъпването на грипна инфекция се приложи антагонист на PAR 1. Не се наблюдава и при мишки с вроден дефицит на PAR 1. Резултатите показват, че PAR 1- антагонистите могат да се използват за лечение на грип, включително на тежки патогенни инфекции като птичия грип – Н5N1. Това е доказано в публикация на „Journal of Clinical Investigations” (2014 г. ). Изследването е на колектив от френски, немски, белгийски, холандски и американски учени, ръководен от проф. Рито. И тъй като PAR 1 е тромбин активиращ рецептор, т.е. при грипната инфекция се намесват тромбоцитите, новата стратегия, която френската изследователка представи, предлага намаляване на активирането на тромбоцитите чрез антиагрегантни препарати.

По темата за профилактиката на грипа проф. Рито не отрече ползата от приложението на противогрипна ваксина, но напомни, че при евентуална пандемия от нов грипен щам наличните препарати няма да действат. Тогава ще бъде нужно време – най-малко 6 месеца, за да се изработи подходяща ваксина.

На читателите на „Форум Медикус” ученият препоръча активна спортна дейност, която е чудесно профилактично и общоукрепващо средство.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.