Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Ражданията у дома – игра на руска рулетка

Ражданията у дома – игра на руска рулетка

Такова категорично мото бяха избрали от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПСГ) за специалната си пресконференция. Председателят М. Василева, представители на пациентски организации, две акушерки от I АГ болница „Св. София“ в столицата огласиха своята тревога и загриженост по повод на повече модерната, отколкото актуална тема.

От БАПСГ смятат, че много по-важно е ясно да се очертаят ролята и задачите на акушерките в процеса на наблюдение на бременните и новородените, че е нужно акушерката да има повече самостоятелност. Всички изказали се подчертаха една особеност на прехода, с голямо значение – нарушените правила за водене на женска и детска консултация, късното обхващане на бременните, отсъствието на акушерки в специализираната АГ помощ в доболничната сфера, трудния достъп до болнични специалисти и модерни изследвания, които сега се заплащат от бременната жена.

А колкото до раждането у дома – публикуваме с известни съкращения две позиции, огласени на пресконференцията и високо задаваме въпроса „Кой ще носи отговорността“?

„Форум Медикус“ е готов да публикува и други мнения и становища по темата.

Позиция на една акушерка

Ражданията в домашни условия – ако  за някои държави са естествено събитие и единственото правилно решение за майката и детето – то за нашата държава са меко казано изхвърляне от страна на тези, които застават зад тази теза. Тази идея граничи с безумието и липсата на отговорност.

От проведена анкета с майки в родилните отделения през май,юни и юли т.г. /анкетата бе спусната от МЗ/ в Родилното отделение към МБАЛ в Русе бяха анкетирани 100 майки. На въпроса „бихте ли родили вкъщи“ само 5 пациентки отговарят положително (5%), а останалите 95 пациентки отговарят с негативен отговор (95%). На въпроса „кой трябва да води раждането“, 41% отговарят – от акушер-гинеколог, 7% отговарят – от акушерка, 51 % отговарят – от акушерка и акушер- гинеколог, а 1 % отговарят – от личен лекар и акушер-гинеколог.

Смятам, че не трябва да рушим това, което е създадено от години, това, което е доказало с факти, че работи добре, а след време да отчитаме грешките, които сме допуснали, като сме разрушили наличните оборудвани   структури. Това ще повтори грешката, която отчитаме сега с разрушаването на ефективно работещата поликлинична дейност и системата на обхващане и  диспансеризация на населението. Високият процент недоносени деца, патологията на бременността и раждането – всичко това, поставено на фона на раждане по домовете, ще увеличи перинаталната детска смъртност, която и без това е много по-висока от средните 11%  за европейската общност. Раждането в домашни условия ще повиши и процента на майчина смъртност, която беше толкова висока в годините, когато нашите родители са се раждали по домовете. Кой ще носи отговорността за починалите майки и бебета? Дали тези, които застават зад този род  искания, са готови да водят ражданията в домашни условия и да носят отговорността от последиците? Какво ще правят с едно новородено от 600 г или с майка, която е изкървяла веднага след раждането, да не говорим за бебе, на което в хода на раждането са паднали тоновете под 90 или са се изгубили и същото трябва спешно да бъде родено и реанимирано? Дали тогава те ще имат такива искания? Едно време старите хора са казвали „Жената като забременее, с единият крак е в гроба“. И са имали право.

В нашия комплекс няма акушерка или лекар, които биха се наели да водят раждане в домашни условия. Всички те са имали изживени моменти на изръсване на адреналина, в случаите когато са били застрашени животът на майката и детето. Всеки от тях казва, че „не се знаe едно раждане като започне нормално, дали ще завърши нормално“. Жените са спокойни, когато идват в родилните домове да раждат. Тук за тях и техните бебета  се грижат 24 часа акушер-гинеколози, неонатолози, анестезиолози, армия от акушерки и медицински сестри. Нека наистина да мислим трезво и да не поставяме на изпитание бъдещето на нацията. Раждаемостта намалява, а перинаталната детска смъртност, детската смъртност и смъртността  растат. Какво ще стане с нашата държава след 20 години? Кой ще остане?

Да мислим трезво и не се поддаваме на емоции и заплахи.

Ст. акушерка Мария Георгиева, Родилно отделение в МБАЛ в Русе

А кой ще поема усложненията?

Становище на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ относно асистирано от медицинско лице раждане в домашни условия

При асистирано раждане в домашни условия рисковете от усложнения както за майката, така и за новороденото са много големи, а медиците, до които те ще се допитват в тези случаи ще бъдем ние – лекарите, медицинските фелдшери и акушерки от спешна помощ. И сега се налага да водим раждане в редки случаи при домашни условия, но впоследствие майката и новороденото се хоспитализират и проследяват. Узакони ли се асистираното раждане в домашни условия, ще нарасне броят на ражданията в дома било заради модата, било заради безпаричие, а със тях ще нараснат и честотата на усложненията. Нашите възражения против узаконяването на раждането в дома са:

1.Затрудненията, с които ще се сблъскаме, при усложнения на раждането за майката:

- при усложнено раждане ние нямаме апаратура за проследяване на родовата дейност и сърдечните тонове. Не можем да водим раждания при неправилно предлежание, защото единици от нас са акушер-гинеколози, и не разполагаме с вакуум екстрактори и форцепси, още по-малко имаме готовност за цезарово сечение в дома;

- при кръвоизливи преди, по време и след раждането в дома няма как да се овладее кървене от атония на матката, освен чрез маточна тампонада или медикаментозно, което в повечето случаи не е достатъчно. При задържани части от плацентата в дома не може да се направи кюретаж заради нестерилните условия, липса на инструментариум и запазеното съзнание на родилката.

2. Затрудненията, с които ще се сблъскаме, при усложнения на раждането за новороденото:

- асфиксия, незрялост на плода, труден адаптационен синдром, не може да бъде овладян от екипите ни защото ние не сме неонатолози, а още по- малко сме оборудвани навсякъде с кувьози. Ние не сме квалифицирани да интубираме, да хващаме умбиликална вена и да компенсираме новородено с дихателна и сърдечна недостатъчност;

- обработката на новороденото след раждането в нестерилни условия макар и със стерилен инструментариум крие рискове от сепсис впоследствие.

3. Как и кой ще регистрира новороденото при раждане в дома? Има случаи на нежелани деца или следродилна депресия, при които съществува опасност майката или близките й да убият новороденото и това няма да се докаже, защото то няма да бъде регистрирано. Липсата на регистрация, която се прави сега в здравното заведение при раждането, сега може да даде възможност за търговия с новородени, за които никой нищо не знае.

4. Кои ще проследи кървенето на майката след раждането, адаптационните процеси на новороденото в следродилния период? Екипите на спешна помощ сега след израждане на новороденото, стабилизират състоянието му, израждат плацентата и транспортират новороденото и майка му до АГ отделение за наблюдение. На кого ще оставяме пациентите си и кой ще носи отговорност за неблагоприятните усложнения в пуепериума?

5. Логистично реализиране на мануално асистираното раждане в домашни условия, приведено към нашата действителност, е на практика безумие. В някои развити европейски страни раждането в домашни условия се е превърнало в част от добрата акушерска практика, но е изключително добре обезпечено както в ресурсно отношение, като наличен медицински транспорт и широк набор от специалисти, очакващи евентуален неблагоприятен развой на събитията около самото раждане, така и чрез предварително здравно ограмотяване на родилките, осъществявано в хода на бременността.

В заключение бихме искали да изкажем мнение, че нито обществото ни, нито здравната ни система са достигнали етап от развитието си, в който биха могли да сведат до минимум щетите от евентуален неблагоприятен развой на събитията в хода на самото раждане. Следвайки здравия разум и преценявайки рисковете, свързани с раждането в домашни условия, към настоящия момент сме твърдо против въвеждането му. Ще защитаваме тази позиция до момента, в които се повиши качествено здравната култура на населението и се изготви подробен алгоритъм за действие на медицинските лица при всеки един от рисковете на нормалното раждане в домашни условия. Изготвеният подробен алгоритъм трябва да бъде предложен на задължителното му публично обсъждане със специалисти акушер-гинеколози и колеги от центровете за спешна медицинска помощ.

Независимо от факта, че отговорността за последствията от домашно асистирано раждане се носи от майката и от медика, асистиращ раждането, при намеса на нашите екипи отговорността за живота на майката и новороденото ще се поема от спешния екип и той ще понася негативите и наказателната отговорност при неблагоприятен изход.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.