Вие сте в: Начало // Всички публикации // Лято и кожа – Познати, но подценявани опасности

Лято и кожа – Познати, но подценявани опасности

Известно е, че през последните две десетилетия кожните заболявания бележат ръст. И въпреки постиженията на съвременната дерматология, усилията на специалистите да ни ограмотят не постигат необходимия ефект. Причините са известни. Обобщено можем да ги определим като неразумно поведение в условия на влошена, по-агресивна към крехките човешки организми природна среда.

Всички знаем, че слънцето може да бъде много опасно, но губим разсъдъка си, когато дойде лятото. Ставаме подвластни на нейно величество модата и нетърпеливо, доброволно, с радост откриваме пред слънцето бялата си зимна кожа. Правим го година след година.

Когато замирише на море и прибираме монокините в куфара, едва ли си спомняме банските костюми от албумите на прабабите…

За рисковете, на които подлагаме собствената си кожа, как те се отразяват върху целия организъм, как да бъдем красиви, но и здрави разказва доц. Жана Казанджиева от Катедрата по дерматология и венерология към МФ в София.

- Парадоксално е, че дори днес, когато информацията ни залива отвсякъде, хората не променят мисленето и поведението си, за да запазят собственото си здраве. Явно по някакви причини подценяват опасностите.

Доказано е, че сумарната доза UV облъчване, натрупана през годините, може да предизвика рак на кожата. Рискът е по-голям или по-малък в зависимост от т.нар. кожен фототип. Най-застрашени са червенокосите и русокосите, които винаги изгарят и никога или рядко почерняват. Третият фототип са хората, които изгарят, но и почерняват. При тях рискът е по-малък, но ги грози друга опасност – самоуспокоението, което ги превръща в жертви на слънцето. Следват хората, за които казваме, че имат 10 бани по рождение – тъмна кожа и тъмни очи. Те никога не изгарят и винаги почерняват. В пети и шести тип съответно са арабите и африканците.

Най-уязвими към изгаряния, разбира се, са децата. Родителите трябва много да внимават и да пазят нежната кожа на детето. Защото броят на изгарянията в ранната възраст е правопропорционален на риска от развитие на меланом.

Австралия например е водеща по брой болни с рак на кожата. Отговорът е, че държавата е конгломерат от различни нации, които носят своите генетични особености. Коренните жители са с тъмна кожа и имат естествена защита, но за белите преселници опасността е сериозна. Ракът на кожата и особено меланомът е толкова разпространен, че още през 90-те години на миналия век австралийското правителство предприе мерки за овладяване на ситуацията. На рекламните фирми се препоръчваше да не снимат манекените си разголени под парещото слънце, за да не се налага тази мода сред младите. На родителите се напомняше децата да носят шапки с козирки, покриващи лицето и др. Провеждаха се информационни кампании за рисковете, упражняваше се медиен натиск за повишаване на здравната култура с цел промяна в поведението на рисковите групи от населението.

Детската фотопротекция

Тя не е трудна за прилагане. Съществуват много подходящи средства за протектиране на детската кожа. Но дерматолозите от целия свят са единодушни, че не е добре деца до 3-годишна възраст въобще да се водят на плаж. Или ако това се прави, родителите внимателно да преценяват каква доза слънце ще поеме детето и каква фотопротекция трябва да се приложи. Единствено в първите шест месеца бебето не бива да се маже със слънцезащитни кремове, а да се пази от преки слънчеви лъчи в количка, облечено в памучни дрешки и с шапка. Важно е да не се допуска претопляне.

Фотозащитните кремове

През последните години стандартите се променят непрекъснато. Засега най-високият фактор, подходящ за морето, е 50+. Но той действа срещу изгаряне от UVB лъчи. Допълнително има фактор срещу UVА лъчи, които са отговорни за фотостареенето на кожата. Затова на всеки крем освен слънцезащитен фактор 50+ трябва да бъде отбелязан в кръгче и символът UVA. Това показва, че в състава на крема защитата против стареене на кожата е равна на защитата от изгаряне. Като параметри това означава, че UVA е най-малко 1/3 от UVB протекцията.

Хубаво е фотопротективните кремове да бъдат водоустойчиви, особено за децата. Нанасят се половин час преди плаж и на всеки два часа след изплакване от солената вода.

Солариумите

Американската дерматологична асоциация, която оценява качествата на различните процедури, преди 3 години постави солариумите в категорията канцерогенни. Становището е, че честото ползване на солариум крие потенциален риск за рак на кожата. Тази промяна в оценката трябва да се знае, защото решението на асоциацията не е взето случайно, а е плод на задълбочени дългогодишни проучвания.

Водата

Басейните най-често се свързват с опасността от гъбични заболявания. Дезинфекцията по принцип би решила проблема, ако нямаше своите „слаби” места – трамплините и ръбовете на басейна. Наскоро експеримент на японски студенти, които три пъти седмично плували в басейн, показал, че 63% от тях са се заразили с гъбички между пръстите на краката.

Басейните могат да предизвикат и алергии от дезинфектантите, които се ползват. Случва се сравнително рядко, но за хората с по-чувствителни кожи има риск.

Неприятна изненада за русокосите може да бъде и оцветяването на косата в зелено след плуване в басейн. Ефектът се получава, ако са монтирани медни тръби, които под въздействието на различните дезинфектанти отделят медни соли във водата. Солите са безопасни за здравето, но „обагрят” русите коси в зелено.

Инсектите

Ухапванията от насекоми могат да създадат много неприятности. Преди няколко години на нашето Черноморие бях свидетел на епидемия, предизвикана от ухапване от т.нар. плажни мухички (Culicoides drenskii), чиито жертви бяха предимно хората с цветни бански. Това е паразит, който живее в пясъка, и при подходящи условия – жега и дъжд, излиза на повърхността.Толкова хора с тежки обриви по кожата не бях виждала. Лечението не е трудно и минава за 3-4 дни, но би могло да се избегне, ако се вземат необходимите мерки срещу появата на тази напаст.

Инсектните ухапвания сами по себе си не са сериозна заплаха, но при малко дете с атопичен дерматит комбинацията става опасна и се налага сложна схема на лечение.

Хората, които са изпадали в алергичен шок след ужилване от оси или пчели, трябва да знаят, че съвременната медицина разполага с ефикасни средства, подобни на спринцовки, които винаги трябва да бъдат под ръка, защото нерядко са животоспасяващи.

Временните татуировки

На пръв поглед са безобидни – правят се с обикновена къна. Но често предизвикват тежки алергични реакции, причинени от прибавения парафенилендиамин – силен алерген, ползван за оцветител. Той участва в състава и на боите за коса, но на главата стои до един час, освен това е пречистван в лабораторни условия и количеството е контролирано. При татуировките количеството се определя на око, концентрацията е многократно по-голяма, полага се върху кожата, която е по-тънка бариера от косата и освен това престоява 10 дни. Така често се получават сериозни алергии, особено при хора, които имат предразположение. Какво обаче се случва после? При лекаря идва пациент с вече получен контактен алергичен дерматит от временна татуировка. Той е лесно познаваем и лесен за лечение. Но бедата е, че обикновено лекарят не си задава въпроса от какво е предизвикана алергията и съответно не предупреждава пациента, че никога занапред не трябва да си прави временни татуировки и да си боядисва косата с бои, съдържащи парафенилендиамин. В противен случай винаги ще има тежка алергична реакция. Парафенилендиаминът е особено опасен и при евентуални кръстосани реакции с някои упойки – бензокаин, с лекарства – сулфонамиди, с парааминобензоената киселина, с различни текстилни бои и др. Алергичните реакции на база парафенилендиамин са често срещани и затова общопрактикуващите колеги е логично да насочват пациентите към дерматолог – за тестване и за издаване на алергичен паспорт.

Слънчевата алергия

Тя не е точно слънчева и не е точно алергия. Има много кожни заболявания, които се обострят от слънцето, и други, на които то помага.Трябва да знаем от какво боледуваме, за да бъдем наясно дали слънцето ни е приятел или враг.

Може обаче причините да са външни. Известно е, че парфюмираната кожа не обича слънцето. Ако го забравим, рискуваме на парфюмираното място задълго да се сдобием с една причудлива и не особено естетична кафява „рисунка”. Така е, защото в състава на ароматната течност влизат и т.нар. фотоалергени, които под въздействието на слънчевите лъчи се превръщат в истински алергени и могат да предизвикат контактен дерматит. Затова препоръката ми е – по-добре да мирише на море, а не на силни парфюми.

В нашата клиника в Александровска болница имаме необходимите условия да правим широк спектър тестове за фоточувствителност и за фотоалергии. Разполагаме и със съвременна апаратура за специализирана диагностика и лечение.

В заключение искам да кажа, че ние, дерматолозите, обичаме лятото. Защото има заболявания, срещу които слънцето успешно се бори. Такива са псориазис, витилиго и др. За тези пациенти всяка година съвместно с колеги от болница „Токуда” организираме климатолечение – на море или високо в планината, където осигуряваме компетентна терапия…

Питам доц. Казанджиева коя е последната новост в дерматологията. Тя се усмихва и заговорнически ме съветва, ако пътувам до Мексико, да не пия на слънце мексиканска бира с лайм. И обяснява:

- Новостите в дерматологията понякога могат да бъдат и екзотични. През тази година бе описан т.нар. дерматит от мексиканска бира. Става дума за популярната в Мексико бира с лайм, която, преди да се пие, се разклаща силно, за да се смесят вкусовете. Проблемът е, че част от съдържимото може да се излее върху кожата, огряна от слънце. Химически лаймът наподобява някои от съставките на парфюмите и в резултат… любителите на питието рискуват да се сдобият с фотодерматит.

Обещах на доц. Казанджиева, че ще избера българското.

Снежана Бориславова

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.