Вие сте в: Начало // Всички публикации // Уникален алгоритъм за проследяване на бременността в условията на пандемия

Уникален алгоритъм за проследяване на бременността в условията на пандемия

Бременността е прекрасен период в живота на всяка жена и двойка, но тя изисква повишени грижи за бъдещата майка и носеното от нея бебе, особено в условията на световна пандемия от COVID-19. Водени от стремежа да гарантираме качествено, но и сигурно медицинско обслужване, стъпвайки на над 30-годишния си опит, ние от Медицинския комплекс “Д-р Щерев” създадохме уникален за България алгоритъм за проследяване на бременността в условията на очакваната нова вълна от COVID-19.
Прецизното проследяване при квалифицирани специалисти (акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина), разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на бременността.
Какво включва новият алгоритъм за проследяване?
На първо място, регулярни акушеро-гинекологични и ултразвукови прегледи. Първият се прави след 5-6-а гестационна седмица, за да се установи има ли плодът сърдечна дейност. Тогава се определя и евентуалният термин на раждане, а на бременната жена се правят контролни изследвания – цитонамазка, микробиология на влагалищен секрет, изследване на кръв и урина.
След това при безпроблемна бременност срещите с акушер-гинеколога са веднъж месечно и така до 26-ата седмица. Ако бременността е високорискова обаче, те могат да бъдат и по-чести.  При прегледите са прави рутинен ултразвуков преглед, назначават се изследвания за болести, предавани по полов път, проследяват се нивата на кръвното налягане. Допълнително при всяка среща бъдещите майки получават важни препоръки, които подпомагат безпроблемното протичане на бременността.
11-13-а г.с. – преглед при специалист по фетална медицина, познат още като биохимичен скрининг. Той е изключително важен, защото при него  може да се установи или отхвърли наличието на вродени аномалии. Добрите практики препоръчват при него да не се поставя фокус само върху хромозомните и структурните заболявания. Следят се и други състояния, които биха причинили сериозни усложнения и биха застрашили бременната и бебето /например прееклампсия/.
19-23-та г.с. – втори преглед при специалист по фетална медицина: Той преглежда подробно развитието на плода, за да се изключат всякакви структурни дефекти. Чрез феталната морфология специалистите и бъдещите родители се уверяват, че сърцето, лицето, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия на бебето са се развили правилно. Допълнително се проверява нормалното функциониране на плацентата и се прави прогноза за възможен риск от прееклампсия или от развитие на малък за гестационната възраст плод.
След 28-ма г.с. към редовната месечна женска консултация на всеки две седмици започва да се мониторира сърдечната дейност на плода – т.нар. запис на сърдечни тоновe.
През 30–32-ра г.с. идва ред на късната фетална морфология с доплерово изследване. Така се проследяват общото развитие на бременността и кръвотокът на бебето, и плацентарната система.
Рискът от развитието на прее-клампсия през бременността не бива да бъде пренебрегван. Това състояние може да доведе до развитие на малък за гестационната си възраст плод, преждевременно раждане и всички свързани с това усложнения. За да се намалят тези рискове, екипът по фетална медицина към Медицинския комплекс „Д-р Щерев“ въведе допълнително изследване за прееклампсия на всяка бременна, която извършва първи триместър скрининг тест при специалистите в лечебното заведение.
Спокойствието е важен фактор за доброто протичане на всяка бременност. А за да го има, екипът на Медицинския комплекс “Д-р Щерев” превежда с внимание и грижа всяка бременна през най-важните 9 месеца в живота ѝ.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.