Вие сте в: Начало // Всички публикации // Бариатричната хирургия – с доказани здравни ползи

Бариатричната хирургия – с доказани здравни ползи

По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) между 30-70% от населението над 18-годишна възраст в страните от ЕС страда от наднормено тегло, а между 10-30% е със затлъстяване. Прогнозата е, че до 2030 г. наднорменото тегло ще се увеличи с 33%, а високостепенното затлъстяване – със 130%. Приблизително 1,5 млн. души от българската популация са със затлъстяване, като страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Тези данни бяха съобщени по време на експертна среща, посветена на бариатричната хирургия като алтернативно решение за хората със свръхтегло, която УБ „Александровска“ организира в партньорство със Сдружение „Моят нов живот“ на 14февруари т.г.

СЗО определя затлъстяването като един от най-значимите проблеми на световното здравеопазване. То е хронично заболяване, което е свързано с развитието на над 195 усложнения: захарен диабет тип 2, хипертония, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на коремните органи, сърдечно-съдов инцидент, синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност, социална и емоционална депривация на засегнатите. Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно, и няма универсален подход, валиден за всички. Включва съчетание от промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и бариатрична хирургия.

Като университетска болница, „Александровска” разполага с богат ресурс от специалисти в различни области на медицината и апаратура. Така през 2016 г. бе сформиран екип от експерти, който се ангажира изцяло с прегледи, лечение и проследяване на пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. За период от две години в мултидисциплинарната програма на болницата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 40 операции – лапароскопски, с 0% смъртност, 51 кг средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. В резултат на бариатричната хирургия пациентите са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот.

От години УБ „Александровска” работи в сътрудничество с Европейското училище по лапароскопска хирургия и Клиниката за лечение на затлъстяването към болница Saint-Pierre, Брюксел, Белгия, както и с Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO).

Въз основа на постигнатите резултати за двегодишния период на изпитване на програмата, ръководството предприе процедура болницата да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването. В България все още няма създаден такава структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване. Друг факт е, че извършването на медицинска дейност, свързана с бариатричната хирургия, няма определен стандарт в нашата страна и бариатричните операции не се заплащат от НЗОК.

Новоучредената пациентска организация „Моят нов живот“ на оперираните с бариатрична хирургия в България пое мисията да издейства финансиране на хирургичното лечение на затлъстяването, като се бори за пълноценен и качествен живот на хората със свръхтегло. Във връзка с това е изпратено официално писмо до МЗ с мотиви, че бариатричната хирургия е успешна алтернатива за хората с болестно затлъстяване и въвеждането на клинична пътека за оперативно лечение би спестило разходи на НЗОК, НОИ и НАП за лечение на съпътстващите заболявания, за болнични, за група инвалидност, за отсъствие от работа и за намалена работоспособност.

И лекарите, и пациентите изразяват единна позиция, че е необходима реформа в политиката на здравните институции, която да бъде адекватна и на нуждите на болните със затлъстяване. Така те няма да се чувстват обречени и ще получат право на качествено и достъпно здравеопазване.

На срещата изп. директор на УБ „Александровска“ доц. К. Ангелов определи бариатричната хирургия като златен стандарт в битката за лечение на болестното затлъстяване и неговите усложнения. Той подчерта, че сформираният мултидисциплинарен екип от болницата е „отбор с амбициозни и постижими цели“.  Доц. Ангелов изрази надежда, че чрез конструктивен диалог с осигурителната институция може да се постигне консенсус в полза на болните и на обществото.

Мултидисциплинарният отбор на „Александровска“:

- Д-р Константин Гроздев – гл. асистент в Клиниката по хирургия, специализирал в Европейско училище по лапароскопии, в Клиниката за лечение на затлъстяването към болница „Сейнт Пиер“ в Брюксел, реализитор на идеята в „Александровска“;

- Проф. Здравко Каменов – началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната, д-р Явор Асьов – от същата клиника, с европейски сертификати в тази сфера;

- Доц. Теодора Ханджиева-Дърленска – диетолог в УБ „Александровска“, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания;

- Д-р Зоя Кунева, д-р Лилия Владимирова – кардиолози;

- Проф. Огнян Георгиев – пулмолог;

- Доц. Маргарита Атанасова – анестезиолог, началник на II НАИЛ, с повече от 20-годишен опит и квалификация за анестезия при бариатрични операции;

- Д-р Георги Трифонов – инвазивен гастроентеролог;

- Д-р Елена Иванова – психиатър;

- Д-р Евгени Шарков – специализант по пластично-възстановителна и естетична хирургия;

- Д-р Гинка Проданова – ехографист.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.