Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ваксинопрофилактиката у нас е кораб с много пробойни

Ваксинопрофилактиката у нас е кораб с много пробойни

- Част от мисията на експертите в Коалиция HPV е да се дадат на обществото и институциите ясни научни данни за рисковете от човешкия папилома вирус  (HPV), както и да “обърнем“ фокуса на здравната система към профилактиката. С такива думи проф. Радка Аргирова откри първата Академия за здравни журналисти на Коалиция HPV. Тя информира още, че всеки заинтересован може да намери достоверна, вярна и проверена информация по темата на новосъздадения сайт https://hpvcoalition.bg.
Проф. Аргирова обясни, че HPV причинява рак и при двата пола – на маточната шийка, на ануса, на пениса, на вулвата, на орофарингиалната област. Дори при пациенти с рак на белия дроб се откриват канцерогенни типове HPV. Създаването на ваксина за HPV е революционно постижение, защото тази ваксина на практика е превенция на няколко вида рак. HPV-ваксината е с установен профил на безопасност, като се състои от вирусоподобни частици и липсва ДНК на вируса. Безопасността и ефективността на HPV-ваксината се доказа и от практиката – от 2006 г. досега са приложени близо 7 000 000 ваксини.
Проф. Радка Аргирова, която е председател на Българското дружество по медицинска вирусология, акцентира и върху проблема с неизпълнението на Националната програма за ранна профилактика на рака на маточната шийка. У нас е налице едва 1% до 3% ваксинално покритие на таргетната група (момичета от 9 до 14 години), докато в други държави населението е мотивирано и се ваксинират както момичета, така и момчета от 9 до 19 години, за да се ликвидират заболяванията, свързани с HPV.
Положителния пример на Румъния, където благодарение на проактивната държавна политика само за три месеца са поставени 100 000 HPV-ваксини, разкри доц. Михаил Околийски:
- Много разчитаме на здравното и сексуално образование в българското училище, което е заложено като Реформа 6 в Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Това образование трябваше да се въведе още през миналата година, но за съжаление няма да стане факт и през следващата.
На кораб с десетки пробойни оприличи ваксинопрофилактиката в България д-р Момчил Баев, основател и председател на фондация Астра Форум. Той посочи статистика, според която само при една четвърта от задължителните ваксини е постигнато оптимално ваксинално покритие у нас. Що се отнася до HPV-ваксинацията, която е препоръчителна, нейното изпълнение е най-трагично.
След лекционната част, по метода „Световно кафене“ лекари и журналисти участваха в разработването на стратегии как да се мотивират лекарите и работещите в образователната система, за да се подобри ваксинопрофилактиката срещу онкогенните типове HPV.
- Световното кафене е безотказен метод, при който хора с различна експертиза за много кратко време успяват да дадат идеи за разработване на различни политики и стратегии, обясни обучителят проф. Милена Драгова – сертифициран треньор по невро-лингвистично програмиране и преподавател в НБУ.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.