Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Изводи от грипните вълни през сезон 2010 – 2011 г.

Изводи от грипните вълни през сезон 2010 – 2011 г.

Не се очакват “опашки” на сезонния грип в края на март и през април т.г. Това съобщи акад. Ангел Гълъбов – директор на Института по микробиология на БАН по време на пресконференция, на която бяха представени данни и изводи от преминалите две грипни вълни у нас.

Акад. Гълъбов се позова на данни от 28-те регионални здравни инспекции в страната, според които от декември 2010 г. до края на февруари 2011 г. у нас са били хоспитализирани 27 608 пациенти с грип. Общият брой на заболелите е бил няколкостотин хиляди души. За този период в страната са преминали две грипни вълни. Първата обхваща цялата страна и е изцяло свързана с разпространението на грип подтип A(H1N1). Докато втората грипна вълна засяга част от територията на страната и е с активното участие на грипен вирус В, който по клиника прилича на грипен вирус А, но е по-силно вирулентен за деца.

Най-честата причина за хоспитализация на пациенти с грип е пневмонията. 21 128 от приетите с грип болни са били с диагноза пневмония. При 1616 от случаите са били налице други усложнения, а 1212 са били пациентите, приети само заради грипа. 3973 са били случаите, в които диагнозата не е била изяснена, но най-вероятно е грип.

Сезонният грип у нас е взел 131 жертви. 110 души са починали вследствие на пневмония, 10 – от грипа, 10 – вследствие на други усложнения, и 1 човек е починал вследствие на остро респираторно заболяване. 82 от починалите са мъже, а 49 – жени. Най-засегнати от грипните вълни през този сезон са лицата на възраст между 46 и 64 години. В тази възрастова група са починали 45 души. 42 от починалите са на възраст над 65 години. Следващата засегната група са лицата между 30 и 45 години, при които са починали 19 души. 13 от починалите са били на възраст до 4 години, 5 – от 5 до 14 години, а 7 – от 15 до 29 години.

При 39 от починалите лица е направено вирусологично изследване – при 11 резултатите са отрицателни, което означава, че пациентът е дошъл късно, коментира акад. Гълъбов. При останалите 28 е отчетен положителен резултат. При 5 от тях е открит грипен вирус В, а при останалите – грипен вирус A(H1N1).

Сезонният грип започва остро с втрисане, болки в мускулите, главоболие, което не се преодолява с противоболкови средства, висока температура, напомни акад. Гълъбов. На третия ден се появяват кашлица, гърлобол, хрема. Заболяването е съпроведено със състояние на оксидативен стрес. Сред най-честите усложнения на грипа – освен пневмония, са и бронхити, бронхиолити, ларингити, отити, синузити. В някои по-тежки случаи може да се стигне до остра дихателна недостатъчност, плеврални изливи, белодробни тромбемболии, грипна енцефалопатия. Лечението на грипа е комплексно – с химиотерапевтик още от първия ден, антиоксиданти (вит. С и вит. Е), симптоматични средства, имуностимулатор (фитопродукт с ехинацея, диво индиго и бял кедър). При данни за бактериално усложнение се включва и антибиотик.

Акад. Гълъбов коментира, че през този грипен сезон здравната ни система е разполагала с необходимите съвременни медикаменти за лечение на грип. Като сериозен проблем той изтъкна ниските нива на ваксинопрофилактика сред населението. Специалистът оцени високо фактът, че противовирусните медикаменти са били разпространявани безплатно сред населението и препоръча да се поддържат такива запаси, като периодично да се контролира резистентността на грипните вируси към тях.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.