Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // Европейският парламент гласува на 19 януари т.г. приемането на директива на ЕС относно правата на пациентите за лечение в чужбина.

Европейският парламент гласува на 19 януари т.г. приемането на директива на ЕС относно правата на пациентите за лечение в чужбина.

Джон Дали – европейски комисар по здравеопазването, заяви:

- Приемането на директивата бележи важна крачка напред за правата на пациентите в Европа. Поздравявам депутатите от Европейския парламент и изказвам своята благодарност към тях, и по-специално към докладчика по директивата г-жа Гростет, за ангажимента им да подобрят правата на пациентите и условията за европейците, които търсят начини за лечение в друга държава членка.

С тази директива се внася яснота по отношение на правата на гражданите за достъп до надеждно лечение с добро качество в страни от ЕС и възстановяването на средствата за него.

Европейците предпочитат да се лекуват близо до дома си: никой не би желал да пътува по-далеч от необходимото, когато е болен. И все пак понякога на хората им се налага да пътуват в чужбина, защото експертните умения и здравните грижи, от които се нуждаят, не могат да им бъдат осигурени в родината или просто защото най-близката болница е отвъд границата.

С тази директива ще се помогне на болните, които се нуждаят от специализирано лечение — например нуждаещите се от точна диагноза или лечение на рядко заболяване. С директивата ще се подобри сътрудничеството между държавите членки в областта на здравеопазването – например с взаимното признаване на рецептите. Специалистите в областта на здравеопазването в цяла Европа ще могат да обменят най-добри практики и да се възползват от иновациите в оценката на технологиите в здравеопазването и електронното здравеопазване.

Приканвам държавите членки бързо да въведат в практиката разпоредбите на директивата, казва в заключение г-н Дали.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.