Вие сте в: Начало // Всички публикации // Равнение по световните стандарти

Равнение по световните стандарти

На 27 ноември т.г. бе открит XIV Национален конгрес по урология. Поради епидемиологичната обстановка 60-годишният юбилей на Българското урологично дружество (БУД) бе отбелязан във виртуален формат.

- 60 години история не са малко. Има с какво да се похвалим. Смятам, че особено през последното десетилетие дружеството на уролозите в България бе припознато както от Европейската асоциация по урология като активен член, допринасящ за издигане на урологията в Европа и в световен мащаб. Наред с това бяхме приети и в Американската урологична асоциация. Натрупахме опит и създадохме много контакти с колеги от чужбина, които мисля, че са приятели на дружеството и на българската урология, заяви доц. Марин Георгиев, председател на БУД.

Проф. Крис Чапъл, председател на Европейската асоциация по урология, отправи виртуални поздравления към БУД:

- Поздравления на Българското урологично дружество по повод на 60-годишнината. Мисля, че всички живеем в трудно време поради кризата с COVID-19, но се надявам скоро да успеем да посетим вашата страна. Ние високо оценяваме подкрепата на българското дружество за нашите guidelines, както и за преводите на вашия език, които правите за пациентите. Надявам се, че срещата ви ще бъде много успешна и бъдете сигурни в нашата силна подкрепа за дейностите във вашето дружество. С радост ще ви приветствам на следващата среща на Европейската асоциация през 2021 г. в Милано /9 до 12 юли/, и вярвам, че с развитието на ваксините е много вероятно да реализираме лична среща.

БУД е поканено да участва в група на Европейската асоциация по урология за стандартизиране на хирургичното обучение по урология. Тази покана доц. Георгиев описва като предизвикателство, но и като голямо признание за нивото, на което се намира българската урология в частта за хирургичното обучение.

Проф. Жан де ла Росет, президент на Световната асоциация по урология, също отправи поздравления към организаторите в България и покани всички желаещи да се присъединят към събитието на асоциацията през следващата година през ноември в Дубай.

На откриването проф. Петър Панчев сподели с аудиторията, че е искрено вълнение да види при такива трудни условия толкова високотехнологичен конгрес и отправи благодарност към дружеството, както и към всички уролози в България.

- Гласът на българските уролози се чува в Европа, в Америка и по целия свят – това трябва да бъде гордост за всички нас, които се занимаваме с тази дисциплина, добави той.

Доц. Красимир Янев, ръководител на Катедрата по урология към МУ в София, изтъкна, че урологията е високотехнологична хирургична специалност, което вероятно е причина за интереса на младите специалисти към нея.

По време на конгреса виртуално бяха представени 65 презентации. Един от акцентите бе презентацията на проф. Випул Пател, основател и медицински директор на Глобалния институт по роботика във Флорида, който сподели опит за работа с нова техника за радикална простатектомия.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.