Вие сте в: Начало // Всички публикации // Препоръки на ECDC

Препоръки на ECDC

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията определи две групи по степен на риск за хора, които са били в контакт със случай на COVID-19.

I категория – висока степен на риск (близък контакт):

- лица, които живеят в едно домакинство със заболял;

- телесен контакт с болен  – например при ръкостискане;

- контакт без защитни средства с инфекциозни секрети на пациент – при кашлица или докосване на използвани от болния хартиени салфетки;

- директен контакт със заразен на разстояние по-малко от 2 метра за повече от 15 мин;

- престой от 15 или повече минути на разстояние по-малко от 2 метра в затворено пространство – класна стая, заседателна зала, чакалня при лекар;

- медицински лица, лекуващи болен с COVID-19;

- лаборанти, които без предпазно облекло работят с проби на заболял;

- пътниците в самолет, когато има случай на заболяването на разстояние по-малко от 2 седалки във всички посоки;

- в случай на пътник с по-тежки симптоми или ако той се е отдалечил от мястото си по време на полета, лицата в цялата секция на самолета се считат за изложени на висок риск.

ECDC препоръчва в тези случаи в следващите 14 дни здравните власти всекидневно да следят за появата на симптоми – температура, кашлица, дихателни проблеми. Самите лица с висока степен на риск в този период да избягват социални контакти, да не пътуват и по всяко време да бъдат на разположение за медицинско проследяване.

II категория – нисък експозиционен риск (обикновен контакт):

- лица, били за по-малко от 15 мин или на разстояние повече от 2 м в затворено помещение заедно с пациент с COVID-19;

- контакт „лице в лице“ за по-малко от 15 мин на разстояние по-малко от 2 метра;

- пребиваване във всякакъв вид превозно средство, в което има лице с COVID-19.

В случаите на ниска експозиция ECDC препоръчва самонаблюдение през следващите 14 дни за симптоми като температура, кашлица, затруднено дишане. При появата на симптоми тези лица трябва да установят контакт със здравните служби.

Медицински работници, които са били в контакт без защитно облекло, трябва да бъдат активно наблюдавани през следващите 14 дни. През това време те  трябва да бъдат освободени от работа. Персоналът с лични предпазни средства,  който е имал досег с пациенти или проби, също трябва да следи за съответните симптоми в период по-дълъг от  14 дни.

Контактните лица, независимо дали излагането им е било високорисково или нискорисково, трябва незабавно да се самоизолират в случай на поява на симптоми в рамките на 14 дни от последната експозиция, и да се свържат със здравните служби. Ако в този период не се появят симптоми, лицето, било в контакт, вече не се смята за изложено на риск да развие COVID-19.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.