Вие сте в: Начало // Всички публикации // Седмица на вродените сърдечни малформации

Седмица на вродените сърдечни малформации

Безплатни прегледи за деца и възрастни с вродени сърдечни малформации бяха проведени в Националната кардиологична болница в рамките на Световната седмица на вродените сърдечни малформации, която се отбелязва всяка година от 7 до 14 февруари.

Световната седмица на вродените сърдечни малформации (ВСМ) цели да повиши обществената информираност за тези заболявания и за  потребностите на хората, които живеят с тях. ВСМ са най-честите аномалии – засягат около 10 на всеки 1000 новородени. Над 1 млн. деца в света годишно се раждат с ВСМ. Ако не се проведе своевременно лечение, около 30% от тях биха загинали в рамките на първата година от живота си.

– В България всяка година се раждат около 650 деца с ВСМ, а около 250 се нуждаят от хирургично лечение. Благодарение на напредъка на медицината нараства броят на възрастните с ВСМ, които се нуждаят от проследяване и грижи през целия живот. Само при 1-2 от тези заболявания може да се каже, че след лечение пациентите са напълно здрави и имат съпоставимо качество на живот с хората без ВСМ. Всички останали трябва да се лекуват и наблюдават цял живот, обясни проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.  

На специална пресконференция по повод на седмицата бе отбелязано и друго събитие. Сертификати за успешно специализирано обучение на медицински сестри от цялата страна, проведено в НКБ с активното съдействие на Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в София, получиха 13 професионалисти по здравни грижи.  Всички те бяха поканени да останат на работа в НКБ. Две от сестрите вече са част от екипа на болницата.

Деканът на ФОЗ проф. Магдалена Александрова поздрави екипа на болницата и успешно преминалите курса за инициативата. Тя увери, че факултетът ще съдейства и занапред за такива проекти и призова за достойно място на специалистите по здравни грижи в обществото.

– Обучението бе проведено по програма, взаимствана  от Детската болница в Бостън, с която участваме в съвместни проекти. Медицинските сестри изслушаха 25 лекции с практически упражнения върху манекени в рамките на 12-месечен курс. От общо 40 курсисти изпит  положиха 13, а резултатите са отлични – над 90% успех, обясни д-р Димитър Печилков, началник на Детското кардиологично интензивно отделение в НКБ.

– Единственият интегриран център за комплексна диагностика, лечение и проследяване на лица с ВСМ се намира в нашата болница. Най-важното за нас е пациентът да има възможност за добро качество на живот. Резултатите ни са съпоставими с тези на европейските центрове – 215 оперирани пациенти за 2019 г., общо 280 извършени операции, които в 95% са успешни, подчерта д-р Стоян Лазаров, началник на Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации в болницата. Той отбеляза, че от 2020 г. стойността на 3 от детските кардиохирургични клинични пътеки е увеличена с 18%.

– Най-сериозни са грижите за най-малките пациенти – на възраст до 28 дни, следват децата до 12 месеца. Те изискват ежеминутно наблюдение в продължение на 1-2 седмици в следоперативния период, обясни д-р Печилков. Той акцентира върху пренаталната диагностика – целта е вродените сърдечни малформации да бъдат откривани навреме, за да се планират раждането и лечението веднага след това.

– В НКБ има всички възможности за пренатална диагностика на ВСМ, която трябва да се извърши между 18–22 г. с. от бременността. По преценка на акушер-гинеколозите след фетална морфология част от жените се насочват и за кардиологична консултация, чрез която се установяват сърдечни малформации на плода, обясни проф. Кънева. Все повече жени вече са информирани и предприемат такова изследване, което обаче е в графата „препоръчителни“ и не се заплаща от НЗОК.

– Днес има повече възрастни с ВСМ, отколкото деца, но проблемът е, че около 60% от възрастните не се проследяват редовно. Отиват на лекар при проблем, макар да съществуват точни указания в какъв период трябва да бъдат планово консултирани, каза проф. Маргарита Цонзарова, ръководител на Експертен център по вродени сърдечни малформации в НКБ и председател на асоциация „Детско сърце“. Семействата на децата с ВСМ се нуждаят от психологическа и друг тип подкрепа, която се осигурява от асоциацията.

Детските кардиолози от НКБ изразиха благодарност към здравните институции за разбирането към проблемите на специалността и добрата съвместна работа. Подчертано бе, че модерната апаратура в клиниката е дарение от инициативата „Българската Коледа“, чрез която са разширени диагностичните и терапевтичните възможности на специалистите.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.