Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Хранене и имунна подкрепа

Хранене и имунна подкрепа

На тази тема бе посветена среща, проведена на 18 юни т.г. в рамките на Националния семинар “Знанието е здраве”. Събитието бе организирано от Фондация за “Борба с рака”, НЦООЗ и Специализираната болница за активно лечение по онкология. Участие във форума взеха изтъкнати учени като акад. Богдан Петрунов, проф. Иван Черноземски, проф. Рахамин Шекерджийски, проф. Стефка Петрова, доц. Здравка Валерианова, доц. Жасмина Мирчева, както и представители на неправителствени организации и на различни институции.

Около една трета от онкологичните заболявания са резултат от нерационално хранене, а между 32 и 35% от случаите на рак могат да бъдат профилактирани чрез модифициране на хранителния режим. Тези изводи, както и много данни бяха представени в доклад на директора на НЦООЗ проф. Ст. Петрова.

- Ефектът от храните не е еднозначен – те могат както да предпазват, така и да увеличат риска от ракови заболявания, коментира специалистката.

Така например нитритът, който се използва при обработката на пушени меса – кренвирши, бекон, шпекови салами, крие опасност както за стомаха, така и за червата. Резултатите от различни изследвания пък показват, че червените меса могат да доведат до рак на дебелото черво, гърдата, простатата, бъбреците и панкреаса. Прекомерната консумация на слънчогледово олио повишава както сърдечно-съдовия, така и канцерогенния риск. Причината е, че основната част от дълговерижните полинаситени мастни киселини (n-6), които се съдържат в продукта, се окисляват много лесно.

Не без значение е и начинът, по който е приготвяна храната, стана ясно от презентацията. Проф. Петрова цитира и данни на Световния фонд за изучаване на рака, според които печенето на различни меса върху дърва увеличава риска от рак на стомаха. Тя обясни, че когато мазнината попада върху горящи дърва, се увеличава количеството на образуваните полициклични канцерогенни съединения – те се изпаряват и полепват върху месото. Изтъкнато бе още, че не се препоръчва храната да бъде приготвяна на открит огън, както и при много висока температура.

Проф. Петрова подчерта и необходимостта хората да следят редовно теглото си, защото затлъстяването или свръхтеглото са сред основните фактори за появата на рак на матката, бъбреците, стомаха, дебелото черво, гърдите, простатата, жлъчния мехур и панкреаса. Тревожната статистика сочи, че българите се нареждат на едно от първите места по наднормено тегло в Европа. Според статистиката около 20% от 5-6-годишните момчета страдат от наднормено тегло и затлъстяване, което в зряла възраст води до опасност от образуване на тумори.

- Разбира се, съществуват определени групи продукти, които могат да потиснат или да намалят честотата на появата на тумори, обясни лекторът. Тя допълни, че вече с доказан ефект са хранителните влакнини, n-3 полиненаситените мастни киселини, витамините А, D, Е, каротеноиди, селен, фолат, пробиотици и др. Сред храните с антиоксидантен ефект са повечето плодове и зеленчуци, рибата, ядките, зеленият и черният чай и др.

- Употребата само на 100 г плодове и зеленчуци на ден намалява с 20% риска от злокачествени заболявания, подчерта проф. Петрова. Тя допълни, че умерената консумация на кафе също би могла да има благоприятен ефект върху организма.

- Приблизително 35-40% от раковите заболявания в съвременното общество се дължат на тютюнопушенето, подчерта проф. Румен Балински. Той обясни, че тютюневият дим притежава мутагенно и канцерогенно въздействие, налице са хромозомни аберации, окислителни лезии на ДНК, промени в генната експресия, нарушения в клетъчната пролиферация и апоптозата.

Лекторът допълни, че всички тези промени могат да бъдат частично предотвратени и инхибирани под въздействието на редица природни съединения, съдържащи се в плодове и зеленчуци, както и с фармакологични агенти.

„Растения, източник за имуномодулиращи вещества” – така бе озаглавен доклад, представен от маг.-фармацевт Георги Момеков.

- В народната медицина на различни страни се прилагат едва до няколко хиляди лечебни растения, а техният брой в световната флора е много по-голям, което ги прави неизчерпаем източник, коментира маг.-фармацевт Момеков. Той допълни, че ензимните системи на растенията позволяват синтез на изключително сложни химични съединения, които не биха могли да бъдат създадени в изкуствени условия.

В презентацията бе посочено още, че за разлика от синтетичните лекарства, които действат монотаргетно, то при растенията (особено когато се използват екстракти) е налице синергизъм.

Наред с предимствата обаче специалистът очерта и някои сериозни проблеми пред фитотерапията – растителните добавки се разработват от хора, които не притежават необходимата подготовка; ниска е концентрацията на голяма част от ценните биологично активни вещества; налице е взаимодействие с конвенционалните средства; висока е цената на клиничните проучвания и др.

Интересът на аудиторията бе привлечен от проф. Р. Шекерджийски, чиято лекция бе посветена на ролята на хранителните фактори в т. нар. интегративна онкология.

- Контролираното хранене все повече се съчетава с прилагане на средства, стимулиращи противотуморния имунен отговор, коментира проф. Шекерджийски. Той припомни, че в България вече 25 години се работи за създаването на такива средства и подчерта, че страната ни има известни успехи в тази сфера. Специалистът допълни още, че предстои създаването на препарати, комбиниращи имуномодулиращ/антиоксидантен състав, който ще бъде съобразяван с конкретната химиотерапия, за да бъдат избегнати нежелани ефекти.

Пред участниците в семинара бяха представени и доклади по темите “Агротехнологии за създаване на храни с риск или за предпазване от ракови заболявания”, “Формулиране на здравни претенции – законодателни изисквания в ЕС”.

След презентациите присъстващите получиха възможност да зададат въпроси към лекторите и да дискутират по представените теми.

- За съжаление в обществото не е много разпространено знанието за значението на храната при профилактиката на злокачествените заболявания, коментира акад. Б. Петрунов.

Именно повишаването на информираността както на хората, така и на клиницистите бе сред основните акценти в дискусията. От друга страна бе изказана тревога от факта, че липсва адекватен контрол върху качеството на хранителните добавки. Едно от предложенията на форума е да бъде създаден национален научно-консултативен център за интегративна онкология, в който пациентите да получават научно издържани препоръки за здравословно превантивно и лечебно хранене и за рационална употреба на хранителни добавки с доказани ефект и свойства.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.