Вие сте в: Начало // Всички публикации // Уникална социална структура

Уникална социална структура

Дом за възрастни хора и дневен център “Александровска”. Така се нарича най-новото решение на ръководството на Александровска болница.Домът отвори врати на 1 септември т.г. в Банкя. Институцията е създадена по идея на проф. Л. Трайков –директор на болницата и невролог с дългогодишна практика в областта на дементологията. Управител на новата структура е д-р Валентин Спасов – млад и амбициозен лекар с опит в областта на първичната извънболнична медицинска помощ и в неправителствения сектор.

Пред „Форум Медикус” д-р Спасов сподели, че инициативата на Александровска болница да създаде подобно социално заведение е сериозна крачка за предоставяне на грижа за възрастните хора със специфични потребности плюс качествена медицинска помощ и задоволяване на социални потребности. Известно е, че тази ниша все още не е популярна у нас и не е запълнена. Изграждането на такъв дом е първата подобна инициатива, реализирана от болнично лечебно заведение у нас.

Домът за възрастни хора предлага комплекс от социални услуги в общността, които създават условия за цялостно денонощно наблюдение. Естествено сред най-сериозните проблеми на възрастните хора са социалната изолация, двигателните умения, невъзможността за самообслужване. Именно в домове като този, със съвместните усилия на мултидисциплинарен екип се постига преодоляване на изолацията чрез условия за социални контакти. Екипът се стреми възрастните хора отново да се почувстват неразделна част от обществото. Д-р Спасов споделя, че основната задача на екипа е да организира свободното време на обитателите на дома. Социални работници и психолози са изготвили специална програма – хората се занимават с цветарство, бродерия, плетиво, рисуване, слушат музика, а и помагат в дейности като сервиране, отсервиране, грижа за стаите, в зависимост от личните си възможности. По този начин те се връщат към активното си всекидневие.

Вратите на дома са отворени за хора от цялата страна без ограничение във възрастта. Сега социалното заведение обитават постоянно 5 души, предимно с дементни заболявания. За тях се грижи екип от лекар, медицински сестри, психолог, социален работник, санитари, болногледачи, помощен персонал. Част от работещите от дълго време са кадри на Александровска болница и са натрупали сериозен опит в медицинските грижи за възрастни хора. В дома се осигурява петкратно хранене, съобразено с т.нар. средиземноморска диета, която е изключително подходяща за болните. В менюто всекидневно присъстват и пресни плодове. Д-р Спасов категорично твърди, че компромис с качеството на храната не се прави. Разходката из дома показва, че не се допускат и компромиси и към хигиената в социалното заведение.

Домът „Александровска” се намира в триетажна санаториална сграда в Банкя, предоставена за ползване от Александровска болница. Засега функционира само вторият етаж в дома, където има възможност за прием на 30 души. Стаите са с по две легла, балкон и собствен санитарен възел. При запълване на социалното заведение ръководството има готовност да реновира и останалите два етажа на сградатаи да увеличи капацитета, както и да назначи още персонал.

Всъщност социалното заведение е направено по френски образец. Към дома функционира и дневен център, предназначен за болни в по-лека форма, които се нуждаят от социален контакт със свои връстници. Избралите дневната форма имат възможност да участват в организираните занимания и да бъдат наблюдавани от екипа на социалното заведение, а вечер да се прибират вкъщи. Досега само един човек се е възползвал от програмата на дневния център.

В Дневния център се предлагат занимания и обучение за близките на болните. Практиката на д-р Спасов показва, че те се нуждаят от информация как да се държат със своите родственици. Ето защо екипът на дома често организира обучителни срещи със семействата на обитателите. Подобни събирания са полезни и за работещите, защото те получават подробна информация за своите пациенти.

С тревога д-р Спасов коментира, че все още няма институция, която да финансира обгрижването на възрастните хора с дементни проблеми в домове като изградения. България е единствената страна, в която държавата не подпомага засегнатите от това състояние. Не се реимбурсират и лекарствата за хората с деменция, а цялата тежест пада върху семействата им. Тези, които желаят да ползват социалната услуга, предлагана от дома, трябва да заплатят престоя си по определен ценоразпис.

В момента еднодневният престой струва 30 лв., а месечната сума за постоянно пребиваване е в размер на 750 лв.

От думите на д-р Спасов става ясно, че са направени постъпки пред правителството за финансиране на подобни социални услуги. Но управителят на социалното заведение е наясно, че на този етап в условията на икономическа криза това е почти невъзможно. От ръководството на дома следят и възможностите за кандидатстване по европейските програми, но в момента социалното министерство не предлага подобна опция.

Според д-р Спасов ключово предимство на дома е, че Александровска болница „стои” зад социалното заведение. Подкрепата се изразява във възможността възрастните хора да получават висококвалифицирана медицинска помощ в лечебното заведение. Всяка седмица дома посещава специалист в зависимост от потребностите на пациентите. Д-р Спасов споделя как наскоро една от обитателките е получила кървене от стомашно-чревния тракт. Екипът на социалното заведение е реагирал бързо и потърсил спешна медицинска помощ. Линейка откарала болната в Александровска, където тя е била прегледана и хоспитализирана веднага. Лекарите оказали необходимата медицинска помощ и дори успели още на другия ден да вдигнат болната на крака. Според д-р Спасов, ако това се беше случило в дома на болната, която е с много напреднала болест на Алцхаймер, надали е щяла да получи толкова бързи и адекватни животоспасяващи грижи.

За краткото време от откриването на дома до днес д-р Спасов констатира значителна промяна при двама от обитателите на дома. Те са успели да се върнат към някои свои всекидневни функции. Преди да дойдат в Банкя, те дори не се сещали да отидат до тоалетна и се е налагало да ползват денонощно памперси, а сега ги използват само нощем. Ето защо д-р Спасов категорично твърди, че специализираната грижа оказва влияние върху състоянието на тези хора.

В края на разговора д-р Спасов отправя и поглед в бъдещето. Амбициите на мениджъра на тази изключително полезна за обществото структура са разширяването на капацитета на дома и търсене на нови възможности за финансиране.

Светлана ДИМИТРОВА

1 Отговор to " Уникална социална структура "

  1. Мария казва:

    Towa koeto e kazano tuk sywsem ne e taka!!!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.