Вие сте в: Начало // Всички публикации // Образователен и научен център

Образователен и научен център

Медицинският университет в Пловдив отпразнува със специално тържество 70-годишния си юбилей. Вече 7 десетилетия висшето медицинско училище е авторитетен образователен и научен център, територия на духа и огнище на българската медицина.

По повод на годишнината президентът Росен Плевнелиев връчи на МУ в Пловдив почетен знак на Република България. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до ръководството на университета.

– Авторитетът на Медицинския университет в Пловдив е резултат от дългогодишния труд на поколения всеотдайни преподаватели. Той е  надхвърлил националните рамки и е получил международно признание и известност, заяви ректорът чл.-кор. проф. Стефан Костянев.

Университетът днес има хармонична структура: факултети по медицина, по дентална медицина, по фармация и по обществено здраве, департамент по езиково и специализирано обучение, медицински колеж. 720 са преподавателите с висока компетентност, от тях 283 са с докторски степени, 170 са хабилитирани. Обучават се 5000 студенти от всички нива на медицинското образование.

Университетът посреща 70-годишния си юбилей с акредитирани професионални направления и докторантски програми, с много национални и международни отличия и със съвременна учебна и научна инфраструктура. Студентите имат удоволствието да слушат лекции в един от най-прекрасните аудиторни комплекси в Европа, да спортуват в съвременна спортна база, да тестват своите практически умения в симулационен тренировъчен център на световно ниво.

Висшето учебно заведение е част от световните образователни и научни мрежи, крайъгълен камък в културното и социалното развитие на Пловдив и на региона.

Медицински университет в Пловдив има защитен международен сертификат за качество ISO 9001:2008, член е на Европейската асоциация на университетите и други авторитетни международни организации, има подписани договори за сътрудничество с близо 100 университета в Европа, Америка и Азия.

В годината на юбилея започват да функционират два технологични центъра, създадени със средства на европейските оперативни програми.

Девизът на МУ в Пловдив е „Посветени на хуманността”. И днес девизът на университета е ценен, защото в света има огромен дефицит на хуманност.

– Един патоафоризъм казва, че традицията е онова, на което се опираме, когато ни мързи да променим традицията. Академичната традиция обаче е нещо съвсем друго – тя е комплекс от култура и дух, от свобода и приемственост. Академичността е оръжие на просветения интелект и свободния дух, които са жизнено необходими във време на ценностна дезориентация. Обществото ни се нуждае от нова генерация специалисти, учени и преподаватели, нуждае се от порядъчни хора. Ако студентът излезе от университета само със знания, той е недостатъчно образован. Най-важното качество на личността е нейната духовност, каза проф. Костянев. – Свидетели сме на свирепа конкуренция между университетите, между частното и държавното висше образование. Висшите училища се надпреварват да печелят на пазара на образованието, но това не трябва да бъде за сметка на качеството. В медицината качеството на образованието се измерва с цената на човешкия живот. Няма друга професия, в която професионализмът и науката, хуманността и всеотдайността да бъдат така неразривно свързани, допълни ректорът. Той цитира мисъл на Джим Рон, че „Бедните хора имат голям телевизор, а богатите хора имат голяма библиотека“, по повод престижната награда на университетската библиотека.

Ръководството на университета непрекъснато усъвършенства системата на кандидатстудентските изпити, постепенно преминава към тестово изпитване при магистрите и интервю при бакалаврите. Технологичният напредък в медицината е толкова голям, че това налага нуждата от нови модели на подбор и преподаване, а информационните технологии да се  използват пълноценно като среда на обучение.

– Направете нещо неочаквано! Започнете да учите повече! Никой не ви пречи да измислите лекарство срещу Алцхаймер, срещу опростачването, срещу дехуманизацията. Вие имате шанса да изживеете най-прекрасното житейско време – студентството. Но затова трябва да гледате на различните дисциплини не като на досадни препятствия, а като на върхове, които трябва да покорите. Ценете и пазете постигнатото! Защото успехите никога не са случайни. Предизвикателството към нас е да се учим постоянно и да не губим ентусиазъм.

С такива напътствия към студентите бе изпълнено юбилейното слово на проф. Костянев.

Празникът на университета бе съпътстван от юбилейната конференция „Наука за здраве”, в която бяха регистрирани 582 участници.

Сред гостите бяха 10 доктор хонорис кауза от България, Великобритания, Израел, Финландия, Франция, Белгия.  Участваха и учени от САЩ, Унгария, Румъния, Русия, Армения, Италия, Гърция, както и представители на всички висши медицински училища в страната, на БАН, НЦЗПБ, болнични заведения и университети.

Сред лекторите бяха проф. Шерман, откривателят на вируса на СПИН от Института „Луи Пастьор“ в Париж, проф. Патрик Делем, детски неврохирург, проф. Филип Пелерен, пластичен хирург, д-р Емануела Синьори, експериментален онколог от Рим, редица други изявени учени.

В годината, когато „Форум Медикус“ навърши 70 години, с удивление установихме, че всъщност 7 десетилетия ние вървим заедно и израстваме съвместно с Медицинския университет в Пловдив.

Страниците на специализирания медицински седмичник остават писан щрих в славната история на висшето училище по медицина в града на тепетата.

Честит празник, приятели!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.