Вие сте в: Начало // Всички публикации // Хуманен жест

Хуманен жест

Два съвременни апарата за хемодиализа получи единствената у нас Клиника по детска нефрология и диализа към Специализираната болница по детски болести на 13 октомври т.г. Дарението е предоставено от биотехнологичната компания AMGEN по повод 30-годишнината от създаването й в САЩ и първата година от присъствието й в България.

Хуманният жест се осъществява под патронажа на посланика на САЩ у нас Н.пр. Джеймс Уорлик. Той приветства инициативата на AMGEN България да осигури по-качествен живот и по-добро бъдеще за българчетата на диализа. „Невъзпяти герои на страната” – така посланикът определи работещите в клиниката и засвидетелства признание за всеотдайните професионални грижи, които се полагат за децата в лечебното заведение.

- Решихме да отбележим юбилея на AMGEN и първата ни година в България с дарителски жест, водени от желание да допълним високите професионални умения на специалистите с най-модерна апаратура, за да осигурим качествено лечение на децата на диализа – заяви д-р Красимира Чемишанска – изпълнителен директор на AMGEN България. Тя съобщи, че още два такива апарата ще бъдат дарени на УБ „Св. Марина” във Варна на 22 октомври т.г.

Доц. Анелия Буева – началник на клиниката, обясни, че с новите апарати се провежда онлайн хемодиафилтрация – най-добрата съвременна възможност за диализа. Диализното лечение по този метод осигурява по-качествено очистване на кръвта. Сред предимствата на хемодиафилтрацията са и чувствително намаляване на усложнения като нарушен растеж и електролитен баланс, нестабилно кръвно налягане, анемия. Децата ще приемат по-малко медикаменти и ще постигат по-добро качество на живот. Доц. Буева допълни, че използваните консумативи за новите апарати са по-скъпи от конвенционалните диализатори, но цената им е приемлива заради качеството, което осигурява апаратурата.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.