Вие сте в: Начало // Всички публикации // Надежден пристан за децата от Североизточна България

Надежден пристан за децата от Североизточна България

С вълнуващо тържество и концерт пациенти, родители, медици, студенти и общественици отбелязаха юбилея.

На тържеството присъстваха работещи и работили в интензивното отделение, завеждащите през годините, лекари, медицински сестри и санитари, както и колективът на детските клиники и структури на болницата, които всекидневно, рамо до рамо с интензивистите, се борят никога да не угасва надеждата за детския живот.

Ректорът на МУ във Варна проф. Красимир Иванов се обърна към присъстващите с думите:

– За мен е чест и удоволствие от името на академичното ръководство на университета и административното ръководство на болницата да поздравя всички, които вече 30 години се грижите за здравето на най-тежко болните деца от цяла Източна България. И да ви благодаря за вашата всеотдайност и за всичко, което правите. Той поднесе цветя на д-р Диана Павлова, доц. Боряна Върбанова и д-р Мария Желева – успешни ръководители на отделението през годините, хора с нестихващ ентусиазъм.

Изпълнителният директор на УБ „Св. Марина“ подари на екипа икона на Свети Мина – покровител на семейството, пред който жените се молят за здраве на децата си. Той поздрави проф. Виолета Йотова и ръководителя на отделението д-р Елеонора Желева.

– През годините много педиатри работиха в отделението, винаги с неизменното чувство на дълг към децата в критични ситуации, към професията и към колегите. Интензивистите са смели и безстрашни, каза проф. Йотова.

Детското отделение за интензивно лечение разполага с 10 легла, там се оказват реанимационни действия на пациенти от 0 до 18 години от Североизточна България в трудни за овладяване терапевтични, хирургични, инфекциозни, токсични и други критични състояния. В отделението работят 7 лекари, 13 специалисти по здравни грижи и 6 санитари. То е с III ниво на компетентност според стандартите по педиатрия и по анестезиология и интензивно лечение. От години лекува успешно и най-малките неонатологични пациенти.

В болница „Св. Марина” обликът на педиатрията се изгражда с години. Още през 1987 г. са създадени единствените извънстолични специализирани детски клиники и Варна става мястото за консултативна помощ за редица заболявания, а напоследък се оформя като център за експертно мнение и лечение на много редки болести. Средно годишно в клиниките се лекуват над 5500 деца от 0 до 18 години, предимно от Североизточна България, но възможностите на обслужване и броят на диагнозите се разширяват непрекъснато.

От лятото на 2013 г. след основен ремонт на петия етаж на УБ „Св. Марина” детските клиники разполагат с чудесни условия за децата и за персонала, които се развиват и усъвършенстват.

Така педиатрите от Варна продължават всеки ден, всяка нощ, във всеки делник и празник да доказват своята отдаденост на великата специалност.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.