Вие сте в: Начало // Всички публикации // Децата на Европа – между виртуалните и реалните преживявания

Децата на Европа – между виртуалните и реалните преживявания

Животът на децата все повече се развива между цифровия и физическия свят, преплитайки виртуални и реални преживявания във всекидневието им. Осигуряването на онлайн безопасност за децата се превръща в нарастваща загриженост в активностите на СЗО/Европа.
Има достатъчно научни доказателства, показващи, че излагането на деца и юноши на маркетинг на храни с високо съдържание на мазнини, захари и сол увеличава вероятността те да консумират тези вредни за здравето продукти. С амбицията да превърне Европейския регион в най-здравословната онлайн среда за деца, СЗО/Европа лансира първия си официален документ с позиция по този въпрос.
Дигиталният маркетинг влияе върху хранителните предпочитания и може да насърчи установяването на нездравословни диетични модели, водещи до наднормено тегло, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и др. СЗО/Европа представи своя документ „Да превърнем Европейския регион в най-здраво-
словната онлайн среда за деца“ на 11 март т. г. в Копенхаген, по време на конференцията „Изграждане на екосистема за иновации в общественото здравеопазване в европейския регион на СЗО“. Това ще бъде първият официален документ, който заявява необходимостта от защита на здравето в интернет.
- Обсъждаме онлайн безопасността от много години на възможно най-високо политическо ниво. За всички изглежда очевидно, че децата и юношите имат право да бъдат защитени във всяка цифрова платформа. Но е обезкуражаващо да научим, че здравето на децата остава в периферията на тези дискусии от години. Време е да видим големия по-
тенциал на интернет като критичен инструмент, който може да оформи по-здравословно бъдеще за всички нас, каза д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.
- В дигиталната ера наша отговорност като създатели на политики е да защитим здравето и благосъстоянието на децата. Тази декларация за позицията на СЗО ще засили гласа на здравния сектор, който се застъпва за това, и може да насърчи диалога между всички заинтересовани страни, участващи във важната дискусия за онлайн безопасността, каза Якоб Форсмед, министър на здравеопазването и социалните въпроси на Швеция.
Рискът от излагане на деца на онлайн вреди се увеличава както от достъпа до неподходящи за възрастта услуги, така и от алгоритми и други подходи, които са насочени специално към деца.
- Бързото развитие на много онлайн платформи и увеличаването на броя на новите мо-
билни приложения, които се конкурират да привлекат и за-
държат вниманието на децата, крие значителни рискове за здравето. Тези рискове включват нарастващо насърчаване към алкохол, тютюн и нездравословни храни, както и пристрастяване към онлайн игри и увеличено време пред екрана, което може да повлияе на психичното здраве и да доведе до липса на физическа активност, каза д-р Гауден Галеа, стратегически съветник на регионалния директор на СЗО/Европа.
В целия Европейски регион на СЗО здравните експерти не участват редовно в правителствени политически дискусии и решения за подобряване на онлайн безопасността на децата. Документът за позицията на СЗО/Европа има за цел да подкрепи правителствата при формулирането на последователни искания към онлайн и технологичните компании. В съ-
ответствие със съществуващите формулировки на ООН, този документ на СЗО изисква всяко лице под 18 години да бъде признато за дете, настоява събирането на данни от деца да бъде сведено до минимум и да не се използва за комерсиални цели като дигитален маркетинг.
Всички искания се основават на Конвенцията на ООН за правата на детето (UNCRC).

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.