Вие сте в: Начало // Всички публикации // При поликистозни яйчници

При поликистозни яйчници

Риск от аутизъм на децата

Учените за първи път успяха да установяват връзка между синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ) и аутизма.

Изследване на д-р Кирияки Кошиду и неговия екип от медицинския университет в Стокхолм, Швеция, е публикувано в медицинския журнал „Молекулярна психиатрия“.

Аутизмът представлява състояние, характеризиращо се с проблемно социално поведение и засяга 1 на всеки 68 деца. Рискът от развитието му се е повишил повече от два пъти през последните 15 години. И докато точните причини за развитието на аутизъм остават неясни, последните изследвания показват, че излагането на плода на специфичните полови хормони андрогени още от зачеването може да повиши риска от поява на заболяването.

Въпреки че жените, както и мъжете произвеждат андрогенни хормони като тестостерон и андростендион, те се наричат мъжки, тъй като у мъжете се откриват в много по-голяма концентрация. Доказано е, че тези полови хормони имат значителна роля за правилното развитие на мозъка.

Синтезирането на мъжки полови хормони е значително увеличено сред жени, страдащи от СПКЯ. Този синдром засяга правилното функциониране на яйчниците. Ето защо д-р Кошиду и екипът му провеждат задълбочено проучване с цел да установят дали това състояние при бременната може да провокира развитието на аутизъм при плода. За да достигнат до заключенията си, изследователите са събрали информация за всички деца, родени в Швеция, на възраст между 4-17 години, в периода 1984-2007 г.

Екипът открил 24 000 деца, страдащи от аутизъм, и ги сравнил с 200 000 деца, при които болестта не е открита.

Учените установяват, че рискът от развиване на заболяването е с 59% по-висок при деца, чиито майки страдат от СПКЯ.

Рискът е дори по-висок, ако майката е с наднормено тегло, което е чест проблем при страдащите от поликистозни яйчници.

По принцип аутизмът е по-често срещан при момчетата, отколкото при момичетата. При заболелите деца на майки със СПКЯ обаче не се наблюдава такава зависимост.

Екипът също така смята, че метаболитните проблеми, съпътстващи синдрома на поликистозните яйчници, допълнително увеличават риска от развитието на аутизъм.

Факти

- Аутизъм се среща пет пъти по често при момчетата, отколкото при момичетата;

- Ако първото дете в семейството е аутист, шансът и второто да страда от заболяването е между 2%-18%;

- Около 46% от децата с аутизъм имат по-високо IQ от средното.

Влияние върху психичното здраве

Скорошно проучване доказва, че жените, страдащи от синдрома на поликистозни яйчници, са по-склонни да развият депресивни състояния. Това е така поради факта, че СПКЯ нарушава хормоналния баланс в организма.

Изследването на д-р Елизабет Стенър и нейния екип, проведено в Медицинския университет в Стокхолм, е публикувано в медицинския журнал на Швейцарската академия на науките.

Жените в репродуктивна възраст, страдащи от СПКЯ, са около 5 млн. само в Европа. Това състояние се характеризира с нередовна овулация, наднормено тегло, хормонален дисбаланс, изразяващ се в повишени нива на андрогенни хормони като андростендион и тестостерон.

Проучването на д-р Стенър доказва, че над 60% от жените, страдащи от синдрома, имат поне един проблем от психично естество като депресия, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство, суицидни наклонности. Смята се, че тези отклонения се дължат на повишените нива на андрогенни полови хормони, откриващи се у жените със СПКЯ.

Известно е, че децата на жени със СПКЯ също са застрашени. Достигайки пубертета, те могат да развият метаболитен синдром и диабет –  заболявания, обикновено съпътстващи синдрома на поликистозните яйчници.

За целите на проучването екипът инжектира с големи дози тестостерон бременни лабораторни плъхове, като по този начин се имитира състоянието, в което се намира бременна пациентка с поликистозни яйчници. Учените откриват, че потомството на лабораторните мишки демонстрира значително по-тревожно социално поведение в сравнение с контролната група.

Екипът доказва, че тестостеронът влияе директно на областта в мозъка амигдала, която отговаря за емоциите и социалното поведение.

Факти

- Симптомите на синдрома включват акне, повишено окосмяване от андрогенен тип, напълняване;

- СПКЯ може да засегне и много млади момичета /11- годишни/;

- СПКЯ при бременност може да доведе до повишено кръвно налягане, прееклампсия, преждевременно раждане.

Източник: Medical news

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.