Вие сте в: Начало // Всички публикации // Експертността – conditio sine qua non в лекарствената политика

Експертността – conditio sine qua non в лекарствената политика

Българска асоциация за лекарствена информация (БАЛИ) проведе научен семинар на 30 април 2015 г., който се състоя в Централ Хотел Форум пред пълна зала от участници – тясно профилирани специалисти по фармацевтични регулации. Вероятно актуалността на темите и авторитетът и експертизата на предварително обявените лектори са причина за пълното изчерпване на местата за събитието месец преди срока за записване.

Основните акценти бяха свързани с европейските и националните инициативи по отношение на: паралелна търговия; регулации при медицински изделия; цени и реимбурсиране на лекарствени продукти; оценка на здравни технологии.

В своето приветствено слово д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, изрази адмирации за активната дейност, която развива БАЛИ. Тя отбеляза, че разчита резултатите от семинара да бъдат предоставени на комисията с цел оптимизиране на регулаторната среда в бранша.

В поздравителен адрес на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов бе акцентирано върху значимостта на споделянето на опит с европейските регулаторни институции и експерти от неправителствени организации за повишаване на ефективността на националната лекарствена политика.

Доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор на ИАЛ, отправи своето приветствие към организаторите и участниците във форума и подчерта необходимостта от тясна колаборация между всички участници в системата, като посочи значението на БАЛИ в този процес. Проф. Генка Петрова, зам.-ректор на МУ-София, изрази удовлетворението си от факта, че повечето от участниците в семинара, които са активно работещи в областта на лекарствените регулации, са възпитаници на Медицинския университет в София. Проф. Цекомир Воденичаров – декан на ФОЗ при МУ в София, в приветственото си слово изведе експертността като основно условие за развитието и ефективното функциониране на лекарствената политика и подчерта, че именно интелектът е валутата на бъдещето.

По време на форума, в който се включиха над 150 участници, бяха презентирани различни аспекти на лекарствените регулации. Хайнц Кобелт – директор по европейските въпроси на European Association of Euro-Pharmaceutical Companies (EAEPC), представи инициативите в ЕС за гарантиране на безопасността на доставките по веригата, както и в сектора на паралелна дистрибуция. Паралелната търговия беше анонсирана от Сузане Швaаб, представител на Немския федерален институт за лекарства и медицински изделия (BfArM).

Барбара Сикмюлер – консултант към BPI, изнесе лекция за актуализацията на прилагането на законодателството и процедурите във връзка с фалшифицираните лекарствени продукти в ЕС като основна предпоставка за създаването на European Medicines Verification System.

От позицията на индустрията бяха дискутирани въпросите за основните перспективи по отношение на процедурите за вариации. Бяха демонстрирани и различни практически подходи за това (Делина Гигова – Pfizer, Манфред Мелцер – Almirall Hermal GmbH). Значението и необходимостта от прецизно изготвяне и проследяване, спазването на правилата при поднасяне на информацията за пациента, заложена в листовките към лекарствените продукти, бяха разисквани от Малте Мелцер (Saidia Pharma Services).

Интересно протече и сесията, посветена на проблемите по актуализацията на европейското законодателство в областта на медицинските изделия. Коментирани бяха и въпросите относно лекарствената безопасност на медицински изделия (Ивелина Гаджева – Lindeq).

Реимбурсирането на лекарствени продукти през 2013-2014 г. в България беше подробно анализирано от проф. Татяна Бенишева (ФОЗ, МУ в София).

В годината на своя 5-годишен юбилей БАЛИ прави равносметка за успешната реализация на форума от 30 април т.г. и започва активна подготовка за предстоящия есенен курс, който ще се състои през октомври и ноември т.г. и ще обхваща тематичните насоки: опаковки, листовки и новите аспекти при клиничните проучвания въз основа на Регламент № 536/2014; лекарствена безопасност; медицински изделия; цени и реимбурсиране; оценка на здравни технологии.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.