Вие сте в: Начало // Всички публикации // Диабетно болни остават без лекарства

Диабетно болни остават без лекарства

Пациентите, страдащи от диабетна полиневропатия, може да останат без необходимото им лечение, защото медикаментите, които контролират състоянието им, ще бъдат спрени от реимбурсация. Пациентски организации и ендокринолози в страната алармираха, че Министерството на здравеопазването е задействало процедура по изключването на два продукта, заплащани от Националната здравноосигурителна каса, което ще се отрази на над 15 хил. болни у нас.

Драмата е факт от 3 април т.г., когато заместник-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков е изпратил писмо до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти с предложение медикаментите, съдържащи алфа-липоева киселина, да бъдат извадени от Позитивния лекарствен списък. Основанието е появила се на пазара хранителна добавка със същата киселина в състава, която би могла да замени лекарствената терапия?! Проблемът е, че всички засегнати страни (пациентски организации, професионални асоциации, ведомствени органи и експерти)  ще трябва да се произнесат по въпроса до 3 май , тъй като тогава изтича срокът за общественото обсъждане на проблема.

– Опасяваме се, че продуктите ще бъдат изключени тихомълком, защото разбрахме късно за писмото, а срокът за становища е твърде кратък, особено поради празниците, сподели притесненията си Мариана Александрова, председател на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“.

От организацията недоумяват как е възможно ресорното министерство да предлага доказали ефективността си медикаменти да бъдат заменени с хранителна добавка, която дори не подлежи на контрол от Изпълнителната агенция по лекарствата. Известно е, че производителите на този тип продукти само уведомяват Агенцията по храните, че пускат добавка на пазара, но никой не проверява дали съставът й съответства на описаното съдържание на етикета. А това буди сериозно недоверие най-вече сред професионалните среди.

– Страхуваме се, че лекарите няма да изписват хранителната добавка и болните просто ще спрат да контролират състоянието си. А това ще доведе до все по-сериозни рани, не дай си Боже и до все повече ампутации на пръсти и цели крайници, коментира още М. Александрова. – Диабетната полиневропатия, чието развитие може да доведе до диабетно стъпало, е състояние, при което болните губят чувствителността на своите крайници, в резултат на което могат да ги наранят, без дори да усетят. В повечето случаи това предизвиква тежки инфекции, които сравнително бързо, но без всякаква болка прерастват в язви, засягащи дори костите, обясни пред журналистите М. Александрова.

В случая алфа-липоевата киселина помага, защото подобрява възстановяването на глюкозата в нервните клетки, което на практика не позволява тъканите да се инфектират при най-малката рана. Преди години на болните са правени вливания, но след постепенно намаляване на броя на процедурите клиничната пътека е била спряна в началото на 2014 г. Сега пациентите имат достъп само до перорално лечение, като таблетките се реимбурсират от НЗОК със скромните 25% или около 8-9 лева. Остатъкът от близо 22 лв. е изцяло за сметка на болните. Ако обаче и наличните медикаменти отпаднат от позитивния лекарствен списък, терапия реално няма да има, а приемът на хранителна добавка ще струва не по-малко на диабетика.

– По-голямата част от пациентите са възрастни и неплатежоспособни, за които подобни разходи определено ще бъдат непосилни. Рискът да се откажат от лечение е много голям. А, уверявам ви, никой лекар не иска болните да влизат в кабинета му с бастуни или на инвалидна количка, сподели ендокринологът д-р Веселка Генадиева.

Колегите й са изчислили, че ако НЗОК престане да реимбурсира продуктите за поддържаща терапия в позитивната листа, ще спести не повече от 1,5 млн. лева. В същото време ще продължи да заплаща медикаментите за по-тежките стадии на болестта, което неминуемо ще вдигне разходите, защото се предполага, че повечето пациенти ще стигнат до усложнения. Парадоксът е, че в така създадената ситуация ампутацията поради диабетно стъпало се извършва по клинична пътека и се явява напълно безплатна за болните.

По данни на специалистите у нас над половин милион души страдат от различни форми на диабет, а поне 150 хиляди изобщо не знаят, че са болни. Почти 5% от всички диабетици стигат до тежки стадии на полиневропатия, а на 138 души годишно се налага ампутация. В целия свят засегнатите са над 370 милиона с тенденция да се увеличат до половин милиард в рамките на следващите 15 години.

Слава АНАЧКОВА

Реакцията на МЗ

– Всяко едно влизане или излизане в реимбурсния списък е следствие на становище на цялата гилдия, която се занимава с лечението на специфичните заболявания, и на националните консултанти, каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по повод на тревогата на пациентите, че има предложение от страна на МЗ две лекарства, предписвани за лечение на диабетна полиневропатия, да бъдат извадени от позитивния списък. Според министъра МЗ подкрепя такива предложения, когато те са ясно обосновани от медицинска гледна точка. – Няма нужда пациентите да са притеснени, при положение, че лекарите им казват, че това лекарство няма нужда да бъде предмет на разходи от публичния фонд, допълни д-р Москов.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е одобрил предложението, разтревожило пациентите, поясни, че то е изразено от националния консултант по неврология проф. Иван Миланов. Той уточни, че в мотивите на специалиста е записано, че нито едно от тези две лекарства, съдържащи алфа-липоевата киселина, не е включено в някои европейски, американски или български клиничен консенсус. „Ние получихме това становище и го подкрепихме. Лекарството остава регистрирано в България, но няма да се използват публични средства за реимбурсиране на нещо, което никъде в света не се препоръчва при такъв тип лечение”, отбеляза д-р Пенков.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.