Вие сте в: Начало // Всички публикации // Лечение на наркотични зависимости по нов метод, съчетаващ хомеопатична и психотерапия

Лечение на наркотични зависимости по нов метод, съчетаващ хомеопатична и психотерапия

Наркотиците са част от цивилизацията, културата и митовете на нашето време. Те присъстват в живота ни независимо дали приемаме съществуването и остротата на проблема и дали му отделяме необходимото внимание. Те проникват навсякъде и независимо от социалния си статус и образованието никой човек не е предпазен от сблъсък с тях. Всеки лекар се среща с наркотиците, с употребата на наркотици или с проблемите, свързани с наркотиците. Затова добре е да имаме сериозно и адекватно отношение по въпроса. Най-добрият начин за постигане на това е да научим колкото се може повече за наркотиците – откъде идват, кой ги употребява, защо хората ги употребяват, какви рискове има и как проблемите могат да бъдат предотвратени.

Наркотиците са вещества и лекарства от естествен или синтетичен произход, които са способни да променят психическото и физическото състояние на организма в широк диапазон – от сън и пълно обездвижване до еуфория и възбуда. При многократна употреба могат да доведат до психическа и/или физическа зависимост. Наркотичните ефекти на различните вещества се определят по-точно на основата на химическата им структура и биологичните механизми, предизвикващи промени в човешкия организъм. Разпространението на това заболяване днес е с характеристиката на социален взрив и катастрофа. Като отчетем, че и членовете на семейството също са засегнати от този проблем, то броят  на хората, които непосредствено страдат от наркотиците, се увеличава многократно. Наркотици се приемат във всички социални групи.

Постоянно расте броят на младите хора, пристрастени към наркотиците, а тяхната средна възраст (15-18 г.) постоянно се снижава. Вече не е рядкост да се срещне този проблем на 9-11 г. При по-зрелите хора – на възраст около 30-40 г., този проблем възниква по-рядко. За съжаление една от причините за това е, че не много от тези, които са започнали от ранни години, доживяват до такава възраст.

Нас не са ни учили в университета как да се държим с тези пациенти, нито как да им помогнем. Много от тях – деца и млади хора, изглеждат напълно добре, те не са изгубили семейството си, нито работата си, нито интелигентността си, често те са много симпатични в общуването, правят впечатление на напълно „нормални”, даже много надарени, едва ли не гениални. Погледнати отстрани, те едва ли могат да бъдат отличени от останалите хора. Техните „различия” се разкриват само в по-близко общуване, най-вече в семейството, откъдето проблемният човек, тайно или явно, изнася всичко, което му попада подръка, и продава, когато се нуждае от пари за поредната доза наркотик.

Какви наркотици се употребяват най-често и по какви признаци можем да определим, че човек в момента се намира под действието на някои от тях или е в състояние на абстиненция?

Класификация на наркотичните вещества

1. Опиати и депресанти. Към тях се отнасят: препарати на мака – морфин, кодеин, хероин, а също така синтетични вещества, съдържащи опиум – метадон. Също така в групата фигурират алкохолът, както и лекарствени препарати, които се продават в аптеките – барбитурати (фенобарбитал,луминал, барбамил, нембутал, паркопан); транквилизаторите; бензодиазепановите препарати: седуксен, реланиум, валиум, нитрозепан, радедорм, диазепам, ривотрил и др. Тези вещества действат по различен начин, но, общо взето, към всички тях може да се отнесат намаляване на активността на нервната система (НС), сънливост и затруднена дихателна дейност.

Признаци при употреба. Умерените дози предизвикват отпускане, лека еуфория, понижаване на чувствителността към болка, забавяне на движенията, вялост, инертност. Характерен признак са точковидните зеници, много силно свити и без наличието на светлина. Правят впечатление също така влажните очи, постоянно течащият нос, постоянната жажда (при отсъствие на глад). Също така явен признак за употребата на наркотици е наличието на игли, спринцовки, следи от убождане (при системна употреба – във вид на „пътечка” по хода на вените на сгъвката на лакътната става, въпреки че могат да се бодат не само в ръцете, но практически навсякъде по тялото). При употребата на големи дози се забелязва изразена еуфория, дишането се забавя, чести са т.нар. „задрямвания”. При редовна употреба човек много силно отслабва. При абстиненция – т.е. при прекратяване употребата на опиеви препарати, зениците са разширени, дишането и сърдечната дейност се учестяват, човек се поти по-обилно, има хрема, повишава се кръвното налягане, по-често се прозява, появяват се стомашно-чревни колики, болки по цялото тяло и в ставите, разстройство, гадене и повръщане.

2. Психостимуланти. Към стимулaнтите се отнасят такива вещества като кокаин (и неговото опасно  водно крек), а също така и ефедрин и неговите производни ефедрон и первитин (на наркомански жаргон те често се назовават „бяло”). Към стимулантите се отнасят също и амфетамин и метамфетамин, а също така и някои антидепресанти, средства за понижаване на апетита, кофеин, теофилин и никотин. Всички тези вещества предизвикват активиране на дейността на нервната система, довеждаща до свръхчувствителност и свръхвъзбудимост.

Признаци за употреба. Умерени дози стимуланти предизвикват кратък период на силна еуфория, повишаване на кръвното налягане и честотата на пулса, безпокойство и рязко увеличаване на сексуалното желание. След периода на приятно самочувствие настъпва депресия. При големи дози и дълго злоупотребяване със стимуланти се забелязват разширение на зениците, смешно, нелепо и странно поведение, силно учестен пулс, повишаване на температурата, побеляване на кожата, сухост. При предозиране възникват некоординирани движения, тремор, спазми, силна тревога, понякога преминаваща в делириум и халюцинации. При абстиненция: силна сънливост, повишен апетит, силна възбудимост и депресия.

3. Халюциногени. Това са странни вещества, способни при приемане дори в малки дози да изменят съзнанието и да предизвикат халюцинации. Тези вещества са известни от древни времена. Още на индианците в Южна Америка е бил известен кактусът пейот, който се считал за „божествено” растение и се използвал от шаманите. Ацтеките използвали друго растение – гъбата псилоцибе („божествената” гъба). През 1943 г. в лабораторията на швейцарска фармацевтична фирма било получено синтетично вещество, производно на лизергиновата киселина – ЛСД, което имало много по-силно действие от веществата, които се съдържали в растението. Счита се, че това вещество не предизвиква физическа зависимост, но психологичното привикване към него е много силно. Продава се от дилърите във вид на пропити с ЛСД квадратчета от тънък цветен картон. Често тези, които предпочитат халюциногените, използват други легално или почти легално достъпни лекарства: вещества, които съдържат атропин и други психоактивни съставки. Популярни са също и средствата за медицинска наркоза (кетамин и калипсол). Под влиянието на халюциногените се оформя цяла субкултура, която притежава съответната музика и изкуство.

Признаци за употреба. Необикновена веселост, силно разширяване на зениците, зачервено лице и очи, сухост в устата и носа, повишен апетит и учестен пулс. При хората, които употребяват тези вещества, халюцинации могат да възникват и в следващите дни, без да приемат такива вещества. Абстиненция: не е рязко изразена, при епизодична и умерена употреба може въобще да отсъства. При злоупотреба се появяват повишено кръвно налягане и учестен пулс,  раздразнителност, нарушение на съня и понижаване на апетита.

Път на зависимостта

Развитието на зависимост преминава през четири основни етапа. Много хора експериментират с наркотиците просто,за да разберат какво представляват. Повечето от тях прекратяват употребата на първия или втория етап. Само малък процент развиват сериозни проблеми със семейството, с приятелите, в учението и/или работата, с психическото и физическото здраве и продължават в третия и четвъртия етап. Може да се спре употребата на всеки един от етапите, стига болният да има необходимата мотивация и подкрепа.

Експериментиране

Употребата на наркотичното вещество става в компания. Подрастващите са любопитни и желаят да вземат наркотици, за да разберат как въздействат. Любопитството и натискът на групата са основният фактор в тази фаза. На този етап все още няма проблеми в работата, училището,

със здравето и финансовото положение. Щом като веднъж бъде задоволено любопитството им, те може или да прекратят употребата, или да преминат на втори етап и да започнат да се стремят към нея. Ако някой е опитал, това не значи непременно, че ще стане зависим. Но всички зависими са започнали от едно опитване.

Активно търсене

Усещайки въздействието на наркотиците върху своето настроение, младите хора включват употребата им в живота си. Създава се среда от хора, употребяващи наркотици. Ефектът от веществото вече е познат и започва да се търси съзнателно с цел промяна на настроението. На този етап човек усеща най-вече положителните ефекти при употребата на наркотици, но за първи път се проявява влияние върху финансовото положение, както и върху работата и здравето. Забелязва се смяна на приятелската среда и занемаряване на задължения на работното място или в училището.

Преподчинение, редовна употреба (злоупотреба)

На този етап младите хора употребяват наркотици редовно, понякога за да се справят с житейски проблеми. Злоупотребата е приемане на психоактивни вещества по начин, който се отразява неблагоприятно на здравето, израстването, реализацията и цялостното социално функциониране на личността. Спада интересът към неща, които преди това са били важни и интересни, например хоби, спорт, училище, приятели. Започват конфликтите в семейството и с други близки хора. Под влияние на наркотика попадат в рискови ситуации, последствията от които могат да бъдат нежелана бременност, кръвнопреносими инфекции, полово предавани болести, пътни злополуки и др. Възможно е младите хора да прекратят употребата на наркотици за кратък период, но после я подновяват при първия предразполагащ случай.

Прекратяване на злоупотребата е възможно и без намеса на специалист, ако има ясна мотивация и последователност в противодействията.

Зависимост

Това е крайната степен на злоупотреба. Употребата на наркотика вече е център в живота на човека и има приоритет пред много естествени и необходими всекидневни дейности. На този етап тя вече доставя незначително удоволствие или то липсва, защото веществата се взимат с цел избавяне от неразположението и от симптомите на отказването. Физическите, психическите и социалните функции са сериозно накърнени. Кръгът от приятели се свежда основно до употребяващи. Шансовете за оставане в училище или в университета, или за запазване на работата са незначителни. Започват криминални прояви и проблеми със закона.

Признаци и симптоми, чието наличие може да свидетелства за употреба на дрога от ученика или за други проблеми

В учението:

- увеличаване на отсъствията или закъсненията за час;

- понижаване на успеха;

- проблеми с поведението в училище;

- негативно отношение към ученето.

В обществения живот, в отношението с приятели:

- загуба на интерес към предишни дейности;

- отдръпване от приятели и завързване на нови приятелства с младежи, които употребяват опиати;

- провеждане на странни телефонни разговори със споменаване на опиати.

В областта на психиката:

- основни промени в характера –  бил е общителен, сега е затворен; бил е затворен, сега е общителен; бил е спокоен, сега е нервен;

- случаи на необясними промени в настроението –  еуфория, последвана от напрегнатост и раздразнителност;  прекалена подозрителност или параноя;

- липса на интерес към ученето, спорта и други дейности;

- апатия и състояние на „махмурлук”;

- повишена разсеяност.

В семейството:

- засилване на потайността (да не се бърка с потребността от уединение);

- понижена отговорност вкъщи;

- повишена конфликтност.

Физически промени:

- зачервени очи;

- занемаряване на личната хигиена;

- загуба на тегло (при употреба на някои опиати);

- нарушения на съня;

- отпадналост или свръхактивност.

Има и различни материални свидетелства, които подсказват за възможна употреба на опиати:

- принадлежности за вземане на дрога;

- използване на тамян (вероятно, за да се прикрие миризмата на марихуана);

- необяснимо намаляване на наличните количества спиртни напитки;

- изчезване на пари и ценности;

- изчезване на предписвани лекарства на членове на семейството;

- изчезване на лекарства, които се вдишват – инхаланти.

В практиката си като лекар се убедих, че често с медикаментите, използвани в психиатрията, не се постигат задоволителни лечебни резултати.

Затова започнах да прилагам хомеопатична терапия, съчетана с  психотерапия. Разработих нова система за лечение, която се оказа изключително ефикасна, евтина и достъпна. За десет години по тази система бяха лекувани 532 души, като процентът на успех е 68% при петгодишна проследяемост на резултата. Това е изключително висок процент, като се има предвид статистиката, показваща до 9% излекуване или доживотна заместителна терапия с метадон, неводеща до пълно излекуване. В методиката си, с изключение на терапията на алкохолната зависимост, не използвам медикаменти от алопатичната медицина.

Ход и протичане на терапията

І етап – голямата първоначална победа, която убеждава употребяващия наркотици да приложи тази хомеопатична система за лечение, се състои в това, че в първите 7-10 дни липсва физическа абстиненция или тя е изключително слаба. Често сънят се възстановява в рамките на 3 –  5 дни. Липсват силните абстинентни симптоми с гадене, повръщане, телесна слабост, диария, виене на свят и пълна  липса на енергия.

При хероинова, опиатна, метадонова зависимост:

NUX VOMICA 9 CH –  гневни изблици, не понася противоречията, свръхвъзбуда и раздразнителност, омраза, завистливост, жестокост, прагматизъм, гняв с обиди, физическа агресия, суицидни намерения. Абстинентен синдром –  астения, стомашен и храносмилателен дискомфорт, хиперестезия, спазми, комбиниране на наркотици и алкохол, неволева еякулация, обилна носна секреция, сърцебиене;

OPIUM 15 CH –  при абстиненция, при състояние на обнубилация и сомнолентност, еуфорична идеация и хиперестезия, суперсензитивност на сетивата – зрение, обоняние, слух, допир, декомпенсация в сънливост, отсъстващ вид, липса на сън;

NUX MOSHATA 9 CH –  при сънливост, силно емоционално отчаяние, обнубилация и безразличие: неразбиране, загуба на памет, главоболие от противоречие, усещане, че ще припадне.

При алкохолна зависимост:

LACHESIS MUTUS 15 CH – непреодолимо желание за алкохол, при алкохолици с анорексично поведение, гадене, повръщане, стомашни спазми, хепатомегалия с болки, припряност, екстроверти, гневни изблици, отмъстителност, ревност, егоизъм, непоносимост към ограничения,

параноя;

NUX VOMICA 9 CH – гневни изблици, свръхвъзбуда и раздразнителност, омраза, завистливост, жестокост, прагматизъм. Абстинентен синдром – стомашен и храносмилателен дискомфорт, хиперестезия, спазми, купиране на епилептиформена гърчова симптоматика;

ARSENICUM ALBUM 15 CH – декомпенсиран алкохолизъм, тревожност и недоволство от себе си, зиморничавост, двигателна възбуда и страх, силна астения, затруднено функциониране на черния дроб, кожни проблеми –  фурункулоза, абсцеси, отоци по клепачите;

NATRUM MURIATICUM 15 CH – антидепресивно действие при редуване на хиперемоционалност и депресия, отслабване на тегло, локализирани отоци, главоболие и сълзене от очите, агорафобия, парадоксални афективни реакции, странене от близки и приятели, безсъние и страхове;

OPIUM 15 CH – помага за превенция на гърчовата симптоматика при алкохолния синдром, делириум тременс, алкохолна енцефалопатия, епилептични пристъпи, блокира  мозъчните рецептори при абстиненция, състояние на обнубилация и сомнолентност, еуфорична идеация и хиперестезия, суперсензитивност на сетивата –  зрение, обоняние, слух, допир, декомпенсация в сънливост, отсъстващ вид, липса на сън.

При зависимост от канабиноиди –  марихуана, ганджа, хашиш:

CANABIS INDICA –  блокира мозъчните рецептори при  абстиненция, блокира абстинентния синдром, помага за възстановяване при слухови и зрителни халюцинации, тялото се възприема различно, звуците се възприемат като ехо, идващи от далечина, тревожност и подозрителност, стигащи до параноя. Препаратът не е наличен в аптечната мрежа в България.

При зависимост от стимуланти - амфетамини, екстази:

ANACARDIUM ORIENTALE 15 CH – доброто срещу злото, умствена обърканост, злоба,  отмъстителност, параноя – страх, че е преследван, безчувственост, арогантност, изпада в ярост, липса на самоувереност, стигаща до маниакалност.

На 1-2 часа х 5 гранули;

AGARICUS MUSCARIUS 15 CH –  забавена интелектуална дейност, еуфория, последвана от депресия, импотентност, епилептоподобни състояния, последици от прием на стимуланти;

STAPHYSAGRIA 15 CH –  потиснат гняв и ревност, крайна обидчивост, стигаща до вманиачаване за отношение, възбуда, тикове по лицето и психогенни сърбежи;

STRAMONIUM 30 CH – люшкане между две крайности, светлина и мрак, двигателна възбуда, спазми и гърчове, бурен делириум тременс, гърчове, безсъние и нощни страхове, несвързана логорея, страхови халюцинации;

LACHESIS MUTUS 15 CH – припряност, екстроверти, гневни изблици, отмъстителност, ревност, егоизъм, непоносимост към ограничения, параноя;

HYOSCYAMUS NIGER 15 CH – силна подозрителност към света, ревност, ярост до умопомрачение при стрес, страх от полудяване, параноя –  страх да не бъде отровен, въобразява си, че е оскърбен, маниакалност и делириум. Три пъти дневно х 5 гранули.

ІІ етап - период, в който се работи с пациента за психологическа подготовка, за т.нар. „първа вълна” на психическата абстиненция, настъпваща между 17 и 25-30 ден. Тук наблягаме върху мотивацията за спиране на употребата и окончателно прекратяване на употребата на наркотичното вещество. Изработваме и „Правилото на 15-те минути”.

NUX VOMICA 15 CH

OPIUM 15 CH

HYOSCYAMUS NIGER 30 CH

GELSEMIUM SEMPERVIRENS 15 CH

3-5 пъти дневно х 5 гранули

PHOSPHORUS 15 CH –  алкохолизъм с чернодробна конгестия, субиктер, токсичен или вирусен хепатит.

STAPHYSAGRIA 15 CH

STRAMONIUM 30 CH

LACHESIS MUTUS 30 CH

2-3 пъти дневно х 5 гранули

ІІІ етап - следва вторият месец – „усмихнатият месец”, за пренастройка на ценностната система на пациента, неговите ресурси за справяне с проблема, възстановяване на социалните контакти в семейството и обществото, създаване на цели и проектиране на начини за тяхното постигане. Важно е инвестиране в собственото усещане за стабилност и усещане за защитеност.

Медикаментите от индивидуалната схема се използват 2-3 пъти дневно.

ІV етап –  от края на втория месец до края на четвъртия. Този период е доста силно притеснителен за терапевта и пациента, защото настъпва „втората вълна” на психическа абстиненция. Тези абстинентни вълни се появяват много рядко, понякога под формата на сънища. Поради постигнатия предишен етап на емоционално равновесие човекът е бил убеден, че всичко е приключило. Този етап е важен за съзряването на пациента като усещане за носене на отговорност върху поведението и окончателното постигане на пълен контрол върху живота.

Медикаментите от индивидуалната схема се използват като във втория период.

V етап - последните два месеца от терапията наблягам на поведенческа и психотерапия, семейна терапия и ресоциализацията на пациента в обществото. Всички промени се отразяват положително на физическото и психическото състояние на пациентите. В края на курса на лечение те стават „нови хора”, напълно осъзнали и преодолели проблемите си, свързани с наркотичните зависимости.

Хомеопатичната терапия действа на принципа на подобието и безкрайно малките дози, като се стреми да стимулира организма да реагира адекватно при възникнали здравословни проблеми. Така при лечението с хомеопатични лекарствени продукти не се натоварва организмът на наркоманите с медикаменти със странични ефекти. По този начин се създават условия за по-бързо изчистване на организма, с традиционната терапия това става за 5 до 7 години. Постепенно пациентът се научава да живее без наркотици, психологически подкрепян от лекаря.

Стремежът е да се възстанови нормалното социално функциониране на пациента –  с  възстановяването на контактите със семейството, с приятелите и с интегрирането му в обществото. Цели се изграждането на едно ново самочувствие на пациента. Изключително важно е паралелно да се прилага фамилно консултиране на цялото семейството, което също се нуждае от помощ и напътствия за справяне с този сериозен проблем. Не е без значение и фактът, че себестойността на този вид комбинирано лечение е и значително по-ниска от тази при другите лечебни методи, прилагани при това заболяване.

Хомеопатичната терапия на наркотичните зависимости, съчетана с подходяща мотивационна психотерапия, е шансът на милиони млади хора да изживеят пълноценно живота си !

Д-р Ивайло ДИМИТРОВ

психиатър

7 Отговори to " Лечение на наркотични зависимости по нов метод, съчетаващ хомеопатична и психотерапия "

 1. Ана казва:

  Здравейте,

  Преди 10 дни взимах кока, около малко повече от грам, сега ми предстоят изследвания за работа и искам да попитам има ли шанс да ми бъде отчетено в урината/ кръвта или би трябвало да се е разградило вече?

  Благодаря Ви предварително

 2. Здравейте, д-р Димитров,
  Казвам се Илия Върбанов, на 29г. от Пловдив. Искам да се лекувам по Вашия метод от метадонова зависимост. Посещавам програма от 6 години и дозата ми е 160 единици.Ако може, пишете ми как ще стане това. Предварително благодаря. Поздрави, Илия.

 3. Д-р Димитров, как се повлиява депресията съпътсваща абстиненцията ,ако тя е много тежка, като хомеопатичните продукти не са достатъчно ефективни в това отношение?

 4. Миглена казва:

  Д-р Димитров приятелят ми се бори с метаамфетаминова зависимост. Вече 2 месеца е чист, но има признаци на абстиненция. Болят го костите, избухва нервен, ревност и несигурност, понякога дори параноя. Виждам че сте написали няколко вида гранулки. Искам да питам едновременно ли се пият и как. Аз се лекувам с хомеопатия вече няколко години в Бургас и съм сигурна в нея. Моля ви за отговор. Благодаря предварително.

 5. Тук може да получите професионална помощ и консултация, ако се безпокоите, че вие или ваши приятели сте зависими -
  http://solidarnost-bg.org/terapevtitchna_programa/bg
  Асоциация „Солидарност” работи на територията на град София с наркозависими (хероин, амфетамини и др.опиати), както и със зависими към алкохол и хазарт. В допълнение към терапевтичната програма в момента се отваря също и център за предварителна работа / за подготовка за програмата (http://solidarnost-bg.org/nov_tsentar_na__asotsiatsiya_quot;solidarnostquot;_otvarya_vrati_prez_oktomvri_2015_g/snews/0/bg) Програмата приключва с етап на ресоциализация.
  Програма „Солидарност“ е дневна терапевтична общност, създадена през 2003 г. и е с голям опит във възстановяването от хероинова зависимост.

 6. Как мога да намеря хапче което се продавала в холандия след като го изпиешж по 5-6 дни имаш отвращение към наркотици и цигари

 7. Lekar.bg казва:

  Здравейте Д-р Ивайло Димитров. Смятате ли, че CBD маслото може да повлиее положително на наркотична зависимост от амфетамин ?

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.