Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ян Дъневинд, специално за “Форум Медикус – Болестта не спира мечтите

Ян Дъневинд, специално за “Форум Медикус – Болестта не спира мечтите

- Уважаеми Ян, поздравления за куража и духа да се занимавате със спорт напук на житейската неволя – наличие на хроничното заболяване диабет. Моля да споделите кое бе първичното – необходимостта да контролирате диабета, или желанието професионално да спортувате, да бъдете непрестанно в движение напред?
- Когато започнах да се занимавам с колоездене, не съм подозирал колко е важно диабетът да бъде контролиран. Просто ми харесваше да карам колкото мога по-бързо колелото. Винаги съм спортувал много и харесвам колоезденето по принцип, а не защото ми помага да контролирам по-добре заболяването си. Но именно амбицията да се представям добре в колоезденето, ми помогна много да осъзная какво трябва да правя по отношени на диабета. В конкретен етап от живота си въобще не отдавах голямо значение на диабета, но не можех да не забележа разликата в това как се чувствам и какви са резултатите ми в състезанията, ако кръвната ми захар е в контрол и ако не е. Осъзнавайки, че от добрия контрол на диабета зависят спорт-
ните ми резултати, определено се фокусирах над поддържането на добър контрол.
- Известно е, че дисциплината да се държи диабетът под стриктен контрол е решаваща за качеството на живот със заболяването. Можете ли да твърдите, че спортът ви научи на дисциплина? Или обратно –  болестта ви подсказа, че спортните занимания са ключ към хармоничен живот?
- Както вече казах, колоезденето ми помогна да бъда по-дисциплиниран, защото нивата на кръвната ми захар оказват голямо влияние над начина, по който се чувствам на колелото. В началото ми беше много трудно, защото при повечето състезания бях с висока кръвна захар, но с малко повече опит на принципа “проба-грешка”, успях да намеря баланса. Поддържането на перфектните нива на кръвната захар по време на колоездене продължава да бъде предизвикателство за мен, но с годините определно съм станал по-добър.
- Обсъждате ли с вашите лекари своето текущо състояние и влиянието на спортното натоварване? Имат ли значение техните съвети за обема и тежестта на натоварванията при тренировки и състезания?
- Не контактувам чак толкова много с лекарите у дома, защото те са наясно, че имаме много добри лекари към отбора, които са с много по-голям опит в лечението на диабета при професионални спортисти. Но все пак ми е приятно да се чуя и с тях, защото мисленето им е от малко по-различна гледна точка.
- Вие сте отбор на Ново Нордиск – компания, която винаги се е стремила да променя отношението към диабета –  като към „приятел”, с когото животът продължава заедно. Отбор означава екип –  как съчетавате индивидуалните си особености с работата в екип, прави ли ви общият дух по-силни?
- К
олоезденето е отборен спорт, въпреки че има само един победител. Целта на целия отбор е да предостави най-благоприятната позиция на своя фаворит да спечели състезанието. Това ме прави по-силен. Например знам, че не съм добър спринтьор и ми е трудно да се преборя за позицията си, но знам, че имам съотборник, който ще ми осигури подкрепа и ще ме изтласка напред. Това е безценно!
- Колоезденето е спорт, свързан със сводобата и простора. Дали тази свобода допринася за преодоляване на другите ограничения, налагани от болестта – режим, диета, лишения? Можем ли да твърдим, че терапията не е само изследвания и медикаменти, а отношение към нещата от живота въобще?
- Да, контролът над диабета не се състои само в инжектиране на инсулин и проверяване на кръвната захар. Времето на прилагане на инсулина трябва да се съобразява с храненето и е необходимо да се избягват някои храни. Но при хората, които не са професионални спортисти, има възможност за прием на бързи въглехидрати, ако толкова им се прияде. Не смятам, че диабетът налага чак такива ограничения.
- Какво бихте посъветвали младите хора, които сега се сблъскват с диагнозата диабет? Бихте ли потвърдили, че всяка победа в колоездачно състезание е всъщност победа над болестта?
- Бих казал на всички засегнати – да не позволяват на диабета да спира мечтите им. Всяка победа в професионално колоездачно състезание опре-
делено доказва, че всичко е възможно и диабетът не трябва да бъде спирачка.
- Желая Ви успех във всички начинания.

Въпросите зададе Дарина Стоева

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.