Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Ваксините срещу пневмококовите инфекции – постижение за общественото здраве

Ваксините срещу пневмококовите инфекции – постижение за общественото здраве

Пневмококовите инфекции са сред най-опасните заболявания при малките деца по света. По данни на СЗО до 1 милион деца умират всяка година от ваксинопредотвратими заболявания, като най-голяма е смъртността, причинена от пневмококови инфекции.

Най-уязвимите групи на обществото са кърмачетата и децата под 5-годишна възраст, страдащи от хронични белодробни заболявания (астма, муковисцидоза), от сърдечно-съдови аномалии, от нефротичен синдром. По-високо рискови са възрастните хора над 65 години, както и болните със съпътстващи хронични страдания на белите дробове, сърдечно-съдовата система, бъбреците, пациенти с ХИВ, с болести на имунната система, със захарен диабет.

Над 50% от децата под 3-годишна възраст са носители на пневмококи, които се разпространяват лесно чрез кашляне, кихане или контакт със секрет от дихателните пътища. Много от пациентите трудно разпознават симптомите на пневмококовите заболявания. Само един на всеки пет пациенти смята, че трудното или учестеното дишане е повод за консултация с лекар. Това възпрепятства навременната диагноза и своевременното лечение.

През последните години тревожно бързо се увеличава резистентността на пневмококовите причинители към антибиотиците. Инфекциите, причинени от резистентни бактерии, довеждат до увеличаване на смъртността, продължителен болничен престой и увеличени разходи за здравеопазване.

Тази информация бе обобщена на семинар за журналисти, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина с председател д-р Валери Цеков. Лекторите – доц. Пенка Переновска, началник на Детската клиника към Александровска болница, и доц. Атанас Мангъров – началник на Детско отделение в Инфекциозната болница в София, представиха новите тенденции във ваксинопрофилактиката на пневмококовите заболявания, както и гаранциите, които дават прецизните подходи за оценка, наблюдение и проследяване на безопасността на ваксините.

Специалистите отбелязаха, че пневмококовите конюгатни ваксини осигуряват най-ефикасната превенция и възможности за овладяване на проблема с увеличената резистентност към антибиотици. Когато първата пневмококова конюгатна ваксина е въведена в САЩ през 2000 г., само за четири години случаите на пеницилин-резистентни инвазивни пневмококови инфекции при малките деца са намалели с 81%. В доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ се отбелязва, че въвеждането на пневмококовата ваксинация е едно от 10-те най-големи постижения в общественото здраве през последното десетилетие, което е довело до превенцията на над 211 000 сериозни пневмококови заболявания за периода 2000-2008 г.

Анализите показват, че до 2030 г. с прилагането на пневмококовите конюгатни ваксини могат да бъдат предотвратени до 7,7 млн. смъртни случая сред децата в световен мащаб.

На срещата бяха съобщени препоръки по темата от Central European Vaccination Awareness Group (CEVAG) – организация, която осигурява експертна информация за ваксините. Според специалистите пневмококовите заболявания продължават да бъдат важна причина за заболяемост и смъртност при малките деца в Централна и Източна Европа. Седемвалентната ваксина PCV-7 обхваща основна част от серотиповете, които причиняват пневмококови заболявания в региона. Въпреки това с появата на нови неваксинални серотипове е необходима внимателна оценка на пневмококовата болест и мониториране на разпространението на серотиповете в региона. Последните клинични проучвания показват, че ваксинацията с пневмококови конюгатни ваксини ще бъде от полза и за възрастни на и над 50 години. С появата на PCV-10 и PCV-13 се очаква все повече страни да включат пневмококовите конюгатни ваксини в имунизационните си календари. Новите ваксини ще осигурят някои или всички от следните серотипове: 1, 3,5, 6А, 7F и 19А, с което се очаква да се подобри серотиповото покритие на региона.

У нас през 2010 г. ваксинацията срещу пневмококови инфекции бе включена в задължителния имунизационен календар за всички бебета, родени след 2010 година. Регистриран бе над 90% обхват. Оттогава до днес не е описан нито един случай на пневмококов менингит. За децата, родени преди 2010 г., ваксината е препоръчителна, но не се осигурява безплатно.

От януари т.г. иновативната PCV-13 ваксина е одобрена за прилагане и при деца от 6 до 17-годишна възраст за превенция на инвазивна пневмококова болест, пневмония и остър отит. Тя покрива и щама 19А – силно резистентен, причиняващ около 25 % от тежките инвазивни пневмококови заболявания, каквито са менингитът и пневмонията. Проучвания показват наличието на този щам и в България. Ваксинацията носи ползи не само на здравния сектор. Тя има отношение към икономическото развитие в дългосрочен план, свързано с опазване на общественото здраве. Това отбелязаха в заключение лекторите на семинара и напомниха на своите колеги да не пренебрегват основното практическо правило, че ваксината се поставя в бедрото, а не в ръката. Правило, което понякога се забравя.

От името на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков информира, че ще бъдат дарени 100 дози от новата PCV-13 на няколко столични лечебни заведения: СБАЛ по детски болести, Клиниката по детски болести към Александровска болница, Клиниката по детски болести и детска кардиология към НКБ. Ваксините са предназначени за малки пациенти с хронични заболявания, които не са обхванати от задължителната национална имунизационна програма.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.